stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » overstappen van Hazadata 7.2f naar ander programma waarbij geen gegevens verloren gaan



Profiel afbeelding

Hallo allemaal

Met een beetje pijn in mijn hart moet ik afscheid nemen van mijn trouwe hazadata 7.2f. het was in  mijn ogen het beste programma wat ik kon vinden. maar wordt helaas niet ondersteund door windows7. ik draai nu nog onder windows XP maar deze versie wordt niet meer echt ondersteund en is niet meer in de handel. Soms moet je ook je pc vervangen en ben ik bang dat ik nu aan mijn laatste keer XP zit die nu helaas problemen begint te geven. Nu heb ik een bestand van ruim 100.000 personen.En heb ik een beetje gestoeid met Aldfear wat ik een waardige opvolger vind en een prettig programma. maar ook Haza21 heb ik geprobeerd. maar deze is in mijn ogen erg traag met invoeren en er zit te veel in wat ik niet gebruik. Ik ben naast een programma die vlot is met het verwerken van data, ook vooral opzoek naar eentje die al mijn gegevens via gedcom foutloos weer geeft. En daar schuilt een groot probleem ik hoorde dat crematie omgezet wordt in begraven (Progen)

en dat alias namen woonplaatsen en teksten bij gebeurtenissen niet worden weer gegeven of je krijgt een lelijke code in je tekts te lezen omdat hij het snapt wat er bedoeld wordt.

Verder ben ik opzoek naar een programma die naast dit alles een leuke leesbare uitdraai weer geeft. de mooiste vond ik die van haza 72 maar dat lukte al een tijdje niet meer omdat deze geen usb printer ondersteund.maar dat was weer op te lossen door het om te zetten naar Word en dan met aanpassingen te gaan printen. Daarna  vind ik dat Progen weer het beste om een boekje mee te maken. Aldfear vond ik niet zo geslaad hierin. Weet iemand een oplossing voor mijn probleem?

Vriendelijke Groeten

Herman Bennink

Herman Bennink - 21 jul 2011 - 07:12

Herman,

Ook ik heb een aantal jaren geleden met pijn in mijn hart HazaData verlaten en heb na een aantal programma's uitgeprobeerd te hebben de keus laten vallen op GensDataPro en ben tot op heden een zeer tevreden gebruiker.

Ik heb bij het overzetten via Gedcom geen problemen gehad en heb naderhand geen correcties hoeven toe te passen.

Mijn advies is om een demo versie te downloaden http://gensdatapro.ngv.nl/ en deze een aantal dagen uit te proberen om de mogelijkheden van het programma te ontdekken.

Succes

Leo Terlouw

Leo Terlouw - 21 jul 2011 - 08:17

Hallo Leo

ik heb het even bekeken maar moet er wel erg aan wennen. kun je er ook Boekjes mee maken ? wat is jouw ervaring met Aldfear?

Herman Bennink - 21 jul 2011 - 12:22

Herman,

Natuurlijk is het erg wennen, vanuit een DOS naar een windows programma maar eenmaal hieraan gewend wil je niet meer terug. Je kunt vanuit GensDataPro op allerlei manieren (ook met foto's) rapporten genereren en naar Word uitvoeren, om een mooie index te maken is er een macro voor Word beschikbaar.

Bron: website GensDataPro

 

  • tekstuele uitvoer (parenteel, genealogie, kwartierstaat en stamreeks)
  • volgens de standaard van Gens Nostra
  • reeds voorzien van index- en bladzijde verwijzingen voor MS-Word
  • op te maken naar wens van de gebruiker (vet/cursief/kleur per variabel veld) incl. foto's en bronvermeldingen
  • afscherming van personen en gegevens ook in de tekstuele uitvoer mogelijk
  • tekstuele uitvoer met kant en klare pagina-instellingen en bijgeschaalde foto's waardoor het maken van een boek sterk wordt vereenvoudigd.

Het is misschien een kwestie van wennen want talloos veel mensen werken er mee maar Aldfaer vond ik er persoonlijk niet mooi uitzien en vooral niet prettig werken en heb ik al heel snel vaarwel gezegd, het voordeel is dat Aldfaer gratis is maar als je een vervanger zoekt voor HazaData zou ik toch verder zoeken.

Leo Terlouw

http://terlouw.voorouders.net/

Leo Terlouw - 21 jul 2011 - 13:22

Ik wilde eigenlijk overstappen van Hazadata 7.1d naar GensDataPro. Ik kocht dat programma een paar jaar terug maar liep toen tegen het probleem op dat ik na het omzetten via gedcom wel mijn gegevens in GensDataPro had, maar dat de namen nu verkeerd weergegeven worden. Als voorbeeld: voornaam Huibrecht, achternaam Gerrit de Vries.
Mijn voornamen zijn Huibrecht Gerrit en mijn achternaam de Vries.

Heeft iemand een idee hoe ik dit op kan lossen.

Huib de Vries - 3 mei 2017 - 18:40

Beste heer De Vries, heeft u dit ondertussen al voor elkaar ?

In GensDataPro vindt u onder bestand-importcorrecties de optie "Voornamen in achternaam naar voornaam". Die doet precies wat u hier vraagt.

Waarschijnlijk staan die tweede voornaam al in de gedcom van HazaData bij de achternaam. Dat kunt u controleren door de gecom te openen in kladblok. 

Bas Wilschut - 18 sep 2017 - 11:05

Ik ben inmiddels een paar jaar verder en na een paar herstarts ben ik nu wat verder op weg met GensDataPro.

Mede dankzij het meedenken van dhr Wiltschut en de 4 bijgekochte boeken voor GensDataPro. Begin ik er in thuis te raken. Echter het is een heel uitgebreid programma dus er mee leren werken kost veel tijd. Dit staat haaks op de simpelheid en gebruiksgemak van Hazadata7.1d. Door zijn simpelheid was het dan ook niet mogelijk via gedcom mijn hazagegevens foutloos in GensDataPro te krijgen. Ik heb daarom alle fouten er handmatig uit moeten halen. Maar dat is nu voorelkaar. Ik ben destijds ook nog overgestapt naar De nieuwste versie Haza 21 maar door een kapotte harde schijf heb ik daar alleen nog de licentiesleutel van en weet niet of dat ook nog werkt en nog geldig is. Ik zou er nog wel weer eens mee willen werken.

Huib de Vries - 18 jun 2018 - 10:56

Ik heb nu diverse pakketten geprobeerd en ze hebben allemaal mooie elementen, maar de uitvoer in de oude Hazadata dosversie vind ik tot nu toe nog steeds het beste. Ik draai hem nog steeds voor sommige dingen, met een virtuele dos client.  Jammer dat ik al zo veel mutaties in die andere pakketten heb gedaan. Teruglezen via gedcom wil die niet, ik denk een oudere gedcom versie. Ik gooi hem zeker nog niet weg ;-)

Arnold Zwennes - 19 aug 2018 - 13:02

Beste allen,

Ik werk nog steeds na 22 jaar en dan met haza data 7.2 f. Wil dat graag overzetten naar een windows programma. Is gensdatapro nog steeds 'het programma' wat het beste aansluit? 

ik heb 45.000 personen in haza zitten. Geen goederen of wat dan ook. Het liefst ga ik nog gewoon zo door maar haza werkt niet onder windows 10 voor zover ik weet. 

Vast bedankt voor jullie reacties,

 

Cees. 

Cees Jansen 2 - 12 jul 2019 - 15:26

Ik heb ook nog steeds problemen met HAZA-Data 7.2f en inderdaad Aldfaer geprobeerd, maar kan nog steeds niets uitdraaien. Het staat nu in Windowsbox en ik kan wel aanvullen, maar ontdekte vanmorgen, dat er 2 zusjes van me verdwenen waren. Wel weer met een truc teruggeplaatst.

Het blijft een probleem en zo jammer van al het werk.

Ik ben wel bezig ook met MyHeritage, maar die maken er een dolle boel van met relaties in de zoveelste zijtak.

Ik blijf hopen op een goede afloop.

Coby Baltes - 23 jul 2019 - 16:12

hazadata 7.2f is een DOS-applicatie begrijp ik uit de berichten ?; zelf ken ik dat programma niet.

Het lijkt me sterk dat u deze niet onder Window 10 zou kunnen gebruiken.

Installeer VDos en een beetje DOS-programma wat in een goede omgeving gebouwd is, werkt daarin.

VDos is gratis voor niet Netwerk gebruik en ik gebruik het inmiddels zo'n 1,5 jaar naast allerlei andere omgevingen, zoals Hyper V.

Hyper V is Microsoft Windows in/op Windows installeren; bij mij in dit geval Windows 7 32 bits op een Windows 10 64 bits

en dat loopt als de brandweer.

Heeft u een Windows 10 of 7 32bits versie dan kunt u deze gewoon gebruiken met de cmd-prompt

Zelf gebruik ik al minstens 25 jaar mijn zelfgeschreven Genealogie programma (voor alleen eigen gebruik)

Ik werk met veel succes al heel wat jaartjes met heel veel DOS-applicaties in allerlei Windowsomgevingen

en beheer daarmee zo'n 4 Terrabytes aan gegevens, op checksum niveau's.

Eventueel contact maken via de berichten box van stamboomforum dat mag

Of ik kan helpen hangt af van uw vraag

Groet Herman

Uitgeschreven lid - 23 jul 2019 - 22:00

Ik gebruik hazadata 7.2f in Windows 10 met behulp van DOSBox https://www.dosbox.com

Werkt prima.

Jan de Brabander

Jan de Brabander - 24 jul 2019 - 16:18

> Met een beetje pijn in mijn hart moet ik afscheid nemen van mijn trouwe hazadata 7.2f. het was in  mijn ogen het
> beste programma wat ik kon vinden. maar wordt helaas niet ondersteund door windows7. ik draai nu nog onder windows XP

De meeste HazaData gebruikers zijn naar een ander programma overgestapt, omdat het huidige Haza-21 programma behoorlijk wat eisen stelt aan een computer. HazaData 7.2f en HazaData 7.2f plus draaien nog prima op win7 als het dan maar een 32-bit versie is.

Ik ben wat dat betreft een Neanderthaler. Ik heb voor HazaData 7.2f plus een aparte computer met XP gebouwd, want HazaData 7.2f plus loopt het mooist op een XP-computer. Met een tamelijk oud moederboord en niet met "moderne" hardware. Nee ik zit er helemaal niet mee dat XP "onveilig" is. Dat onveilig word je door microschoft wijs gemaakt om toch vooral naar een gangbare versie van windhoos over te gaan. Je kunt zelf XP nog gewoon telefonische activeren. Ja, bepaalde programma's werken niet meer met XP maar die gebruik je voor HazaData toch niet. Word of Openoffice doen het nog prima met XP.

Om win7 32-bit te kunnen installeren moet je naar een goede kennis die dat programma "toevallig" nog heeft. Een heleboel van de wat oudere versies van windhoos zijn na goed zoeken nog wel te downloaden van internet.

Tsja, Altfaer. Als je HazaDate gewend bent, wil je niets anders. Het is nog een hele toer om je dat programma "eigen" te maken (zit namelijk heel anders in elkaar dan HazaData), maar de sterkte van dat programma is dat het niets kost in tegenstelling tot HazaData. Als je dan de HazaData gegevens via GEDCOM overzet, heb je wel een goed programma wat dus totaal niet met HazaData te vergelijken is.

Succes met je keuze!

GensNet - 24 jul 2019 - 16:30

Ik werk ook nog steeds met HazaData 7.0 versie. Ik vind het nog steeds het beste programma voor het invoeren van stamboomgegevens. Ik gebruik vDos om er mee te werken onder windows7. Ik merk wel dat het aantal HazaData-gebruikers steeds verder afneemt. Overstap naar een ander programma zal dus waarschijnlijk wel moeten, want hoelang kun je nog werken met een Dos-programma? Ik hoop daarom nog steeds dat andere programma's verder worden geoptimaliseerd en de kwaliteit van HazaData gaan evenaren.

Ik kan echter nergens een programma vinden dat zo compleet is als HazaData. Slechts één keer een groot probleem gehad met HazaData, door te veel tekst te hebben bij personen in de kwartierstaat, de oplossing wat de kwatierstaat in tweeen knippen in voorouders vaderszijde en voorouders moederzijde. Ander nadeel van de 7.0 versie is, dat bijzondere tekens niet via gedcom goed worden geimporteerd in Genealogieonline.

ruud zonneveld - 24 jul 2019 - 20:25

> Ik werk ook nog steeds met HazaData 7.0 versie. Ik vind het nog steeds het beste programma voor het invoeren van stamboomgegevens.

Ik ben vroeger begonnen met GensData. Om mee te beginnen wel een goed èn eenvoudig programma, maar er ontbraken dingen zoals scheiding en crematie. Bovendien was het programma "nummer" gevoelig. Iedereen kreeg een nummer. De ontwikkelaars waren niet van plan om dit in het programma te bouwen en daarom ben ik toen overgestapt naar HazaData. Ik vind HazaData nog steeds geen eenvoudig programma en het is lovenswaardig dat de maker van HazaData elke wens van gebruikers heeft ingebouwd. Daardoor is het een "draak" van een programma geworden. Maar ik kan er nu nog blindelings mee lezen en schrijven. Een heleboel mensen hebben de maker net zolang aan z'n kop gezeurd om een "echte" windhoos versie (Haza-21) met allerhande negatieve gevolgen. Met dat programma is Haza-21 in zwaar weer terecht gekomen en een heleboel mensen zijn daardoor afgeknapt op Haza-21, omdat je een aardige zware computer moet hebben wil Haza-21 goed lopen. Bovendien is de structuur van Haza-21 totaal anders dan van HazaData 7.2f plus. Wanneer je dan met een lege database in Haza-21 begint, heb je houwen en keren om het programma te "vullen" met data. De meeste mensen gebruiken dan GEDCOM om te gegevens over te zetten en dan merk je het niet zo erg dat het een crime is om gegevens in een lege Haza-21 te stoppen.

De meeste mensen zien dan om naar een ander programma wat dan logisch is, omdat Haza-21 de goodwill voorgoed heeft verspeeld bij de gebruikers. Maar om nu te zeggen dat HazaData het beste genealogie programma is gaat voor mij te ver, omdat ik geen echte ervaring met bijv. ProGen en/of Altfaers heb.

GensNet - 25 jul 2019 - 00:45

Dag Coby,

Iemand liet mij weten dat je onder dos met haza door kan gaan onder dropbox. Dat zegt mij ook niets en dan wordt het weer zo technisch. Enfin ik zie wel.

Ik heb mijn dna ook op my heritage staan maar daar maken ze er met de smartmatches een rommeltje van. Je kunt er niet vanuit gaan dat dat klopt. En zoals zo vaak: als bij de één een fout staat, neemt de ander deze fout over. De dna matches die kloppen wel maar gaat soms zo ver terug dat je dat maar aan moet nemen omdat je dat zelf in de meeste gevallen nooit kunt uitzoeken. 

Groetjes,

Cees Jansen

Cees Jansen 2 - 25 jul 2019 - 12:03

Dag Coby,

Iemand liet mij weten dat je onder dos met haza door kan gaan onder dropbox. Dat zegt mij ook niets en dan wordt het weer zo technisch. Enfin ik zie wel.

Ik heb mijn dna ook op my heritage staan maar daar maken ze er met de smartmatches een rommeltje van. Je kunt er niet vanuit gaan dat dat klopt. En zoals zo vaak: als bij de één een fout staat, neemt de ander deze fout over. De dna matches die kloppen wel maar gaat soms zo ver terug dat je dat maar aan moet nemen omdat je dat zelf in de meeste gevallen nooit kunt uitzoeken. 

Groetjes,

Cees Jansen

Cees Jansen 2 - 25 jul 2019 - 12:19

> Iemand liet mij weten dat je onder dos met haza door kan gaan onder dropbox.

Je bent wat in de war met de dosbox. Dropbox is een programma waar je grote bestanden naar iemand toe kunt sturen. De meeste mensen hebben een hele kleine (meestal 5 Mb.) e-mail postbus en kunnen dan geen grotere bestanden versturen. Dan "droppen" ze dit in dropbox en dan kunnen de mensen dit weer uit de dropbox halen.

Dosbox is een programma dat MS-Dos emuleert (nadoet), maar ik heb aardig kennis op computergebied, maar ik heb dat programma nog nooit goed werkend gekregen. Dus geen goed alternatief. Zeker niet voor mensen die niet zo bedreven zijn met computers.

GensNet - 25 jul 2019 - 13:15

Dosbox (0.74) is speciaal gemaakt voor spelletjes en is al weer behoorlijk oud.

VDos (en misschien ""vloek"" ik nu een beetje) is voor tekst-data zoals Wordprocessors en database (dBase, FoxPro enz.) gerelateerde omgevingen een variant op Dosbox en het is ""freeware""; vrij te gebruiken.

Alleen betalen voor in bedrijfsomgevingen en een bijdrage wordt op prijs gesteld; zie de website voor voorwaarden

Let wel ik ben zelf geen eigenaar daarvan (en ook geen enige relatie) en hier de link:

https://www.vdos.info/

https://www.youtube.com/watch?v=jCCFFIi60VQ

O.a. veel betere memory gebruik in de HMA area en wordt op dit moment  ook nog jaarlijks geupdate (bugfixes en toevoegingen).

Een beetje DOS applicatie op goede gronden geprogrammeerd werkt daarmee goed

Groet Herman

Uitgeschreven lid - 25 jul 2019 - 19:03


Haza Data 7.2f werkt gewoon bij ieder Windows versie, zelfs onder Windows 10. Je moet eerst het programma Dosbox installeren. Zie https://www.dosbox.com/ . Na het installeren zijn er nog wat aanpassingen mogelijk om het bestand Haza sneller te laten opstarten. Eeen toelichting is te vinden op http://www.hazadata.com/nsfaq.htm

Met vriendelijke groeten,

 

David van Oorschot (dvo@zeelandnet.nl)

David van Oorschot - 26 jul 2019 - 11:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu