> Je moet eerst het programma Dosbox installeren. Zie https://www.dosbox.com/
En de dosbox installeren is voor de meeste mensen hèt probleem. Zelfs computer experts krijgen dat dosbox niet aan de praat. Laat staan wanneer iemand met maar weinig computerkennis dit moet gaan installeren. Kun je vergeten en daarom knappen de meeste mensen af op HazaData 7.2f. Pas als je hééél vééél weet hoe dat dosbox werkt en moet instellen, kun je dat gebruiken. Maar dat is alleen weggelegd voor computer experts.
GensNet - 26 jul 2019 - 16:56
Bij alle bijdragen als oplossing voor het oorspronkelijke probleem mis ik een mogelijkheid. Die wordt aangedragen door Huub Mons, die al voor 1999 met hetzelfde probleem worstelde. Overgaan van HazaData naar een Windows-programma is niet mogelijk via Gedcom-export en -import, als er in HazaData gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid van tekstuitbreidingen (zoals met *, TN en TG) en/of het vermelden van naamsvariaties m.b.v. het /-teken (het /-teken is het scheidingsteken in Gedcom, een principiële fout). Om dit probleem op te lossen heeft hij het programma HuMo-gen ontwikkeld, dat geheel gratis is, zie http://www.humo-gen.com/humo-gen/
Het is een PHP-Mysql-toepassing waarmee een genealogische website kan worden gemaakt (vergelijkbaar met bijvoorbeeld The Next Generation) en er is dus een server nodig die dit ondersteund. Dit kan bij een provider, maar ook met een lokale server, zoals XAMMP, die ook gratis is. Het vergt wel enige kennis, maar het werkt perfect. Overzetten van HazaData naar HuMo-gen gaat niet via een Gedcom-bestand, maar via een .HZC-bestand.
Bijkomend voordeel is dat, als de HazaData-gegevens eenmaal omgezet zijn naar HuMo-gen, ze daarna via Gedcom eenvoudig zijn te importeren in andere Windows-programma's, omdat de HazaData-eigenaardigheden/mogelijkheden zijn verdwenen.
Frank Rijckaert - 27 jul 2019 - 07:29
Haza Data 7.2f kan gewoon werken onder de ingebouwde command prompt van Windows 10 en 7 x86 (32 bits), dus net zo als onder Windows XP.
Niks meer technische kennis voor nodig (dan al eerder nodig was onder XP om dat programma te kunnen gebruiken), behalve dan alleen weten welke Windows (32 of 64 bits) je draait. Want in 64 bits omgevingen start het programma met een foutmelding dat het niet kan
Kort gezegd: Je DOS applicatie werkt gewoon Windows 10 32 bits, zonder te nstalleren andere software of DOS-emulators.
Progen werkt daar ook gewoon
@Franck: Als er al mensen zijn die dat niet eens daar voor elkaar krijgen zullen ze het ook niet onder de door jouw voorgestelde stappen voor elkaar krijgen.
@David en @Gensnet: Dosbox is echt minder geschikt en sterk achterhaald en verouderd; probeer het met VDos dat is stabieler, is nog aanvullender in ondersteuning en werkbaar iets simpeler
Bovenal het wordt nog steeds onderhouden middels een forum, m.b.t. bugs of werkzaam maken van applicaties die niet willen.
Het woord computer experts lijkt wel erg zwaar te gaan wegen in deze discussie, maar het zijn gewoon gebruikers stappen volgens een handleiding, zoals bij een simpel Genealogie programma en de bijbehorende logica.
Het lijkt mij meer de terminologie waar mensen bang van worden; gewoon proberen; wat kan er fout gaan als je een backup hebt.
Voor dat laatste doe er maar 2 backups; ook je backup kan sneuvelen.
Groet Herman
Uitgeschreven lid - 27 jul 2019 - 10:03 (laatst bijgewerkt 27 jul 2019 — 10:08 door auteur)
> Het woord computer experts lijkt wel erg zwaar te gaan wegen in deze discussie, maar het zijn gewoon gebruikers
> stappen volgens een handleiding, zoals bij een simpel Genealogie programma en de bijbehorende logica.
Ja, ja. Maar ik loop nu al heel wat jaartje mee met het gebruik van HazaData 7.2f plus en aanverwante dingen op computergebied en ik weet daarom uit de eigen ervaring dat het niet makkelijk is om het programma in die dosbox te draaien. Is gewoon een constatering en wat de mensen hiermee doen, moeten ze zelf weten. Maar het is nu wel duidelijk dat er veel mensen op afgeknapt zijn, omdat die nu op zoek gegaan zijn naar een genealogie programma dat je zonder die lastig in te stellen dosbox kunt gebruiken. Een spreekwoord luidt immers: Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
> Het lijkt mij meer de terminologie waar mensen bang van worden; gewoon proberen; wat kan er fout gaan
> als je een backup hebt.
> Voor dat laatste doe er maar 2 backups; ook je backup kan sneuvelen.
> wat kan er fout gaan als je een backup hebt.
Er kan een heleboel fout gaan, want er staat in dit geval behoorlijk wat op het spel. Met genealogie gegevens ga je niet spelen cq gokken. Dat overzetten moet meteen/in één keer goed gaan, want anders raak van de regen in de drup. En wie wil dit nou?
GensNet - 27 jul 2019 - 14:01
Ook je eerste backup kan sneuvelen door deze proberen terug te restoren naar je misschien wel defecte PC
Heb je nog een 2e, deze er dan niet te snel er weer aan hangen als de eerste terugzetten mis gaat; wees gewaarschuwd.
Eigenlijk moet je een doorlopende ""per dag"" of ""per data update sessie"" een backup maken met meerdere sticks; b.v. 1 stick per dag/sessie
Als je veel werkt (elke dag dus een nieuwe) op een nieuwe stick; dus gewoon 7 sticks
Kun je altijd nog teruggrijpen naar een voorgaande dag en hoef je misschien niet zoveel te herstellen.
Als je weet om welke bestanden het gaat kun je die meestal ook gewoon kopieren naar je stick en weer terug, afhankelijk van het programma wat je gebruikt.
>Er kan een heleboel fout gaan, want er staat in dit geval behoorlijk wat op het spel. Met genealogie gegevens ga je niet spelen cq gokken. Dat overzetten moet meteen/in één keer goed gaan, want anders raak van de regen in de drup. En wie wil dit nou?
Computers gebruiken zonder kennis op doen blijft altijd riskant; dus verdiep je in de materie; zorg dat je weet welk bestand en waar die fysiek staat; dus niet alleen maar de linken/snelkoppelingen om te komen tot....
Begin je software ins- en outs eerst te kennen en ga het dan pas echt gebruiken.
Anders is het net zo als op papier schrijven met een potlood met slechte punt.
Gr. Herman
Uitgeschreven lid - 28 jul 2019 - 13:45
Beste allen.
Hartelijk dank voor jullie reacties en discussie's omtrent haza data 7.2f. Ik heb toendertijd ook haza 21 uitgeprobeerd maar de omslachtigheid, grootte, traagheid heeft mij nooit verder gebracht. Daarom gewoon verder gegaan met 7.2. Aangezien de export een diversiteit heeft voelde ik mij nooit te kort gedaan. Als ik zo e.e.a. lees dan gaat het mij te ver om een server te plaatsen enkel voor een bepaalde versie.
Ik denk dat ik toch ga voor de 64 bit windows 10 versie. Dan moet het weer een paar jaar mee kunnen verwacht ik. Oh ja je kunt niet voorzichtig genoeg met backups omgaan. Dus altijd wel een paar achter de hand. In 20 jaar denk ik maar 2 x terug moeten zetten.
Met vriendelijke groeten,
Cees Jansen
Cees Jansen 2 - 28 jul 2019 - 23:06
De oorspronkelijke vraag van Herman Bennink was of er een Windows-programma is dat de functionaliteit van HazaData heeft en dat via Gedcom-export de gegevens foutloos kan importeren. Er zijn vast wel programma's met vergelijkbare functionaliteit, maar overzetten van de gegevens via Gedcom-export is onmogelijk (tenzij alle personen namen hebben van maximaal 50 tekens, kinderen niet gewettigd worden, personen na overlijden worden begraven en niet gecremeerd enz., kortom als er beperkt gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van HazaData). Ik heb in het verleden al eens geprobeerde over te stappen naar Aldfaer en GensDataPro, maar het resultaat was erbarmelijk, zelfs na uitgebreid contact met Bas Wildschut van GensDataPro. Helemaal lastig wordt het als de gegevens in HazaData niet correct zijn ingevuld, zoals Huib de Vries heeft ondervonden. Hij had zijn naam moeten invullen als 'Huibrecht_Gerrit de Vries' en dan was deze correct in de Gedcom terecht gekomen (HazaData vervangt het _-teken door een spatie, maar houdt Huibrecht en Gerrit wel als voornamen bij elkaar).
Foutloos overstappen van HazaData naar een Windows-programma kan alleen maar met de PHP-Mysql applicatie HuMo-gen (HazaData-export in een hzc-bestand en dit bestand importeren in HuMo-gen, dan exporteren in een Gedcom-bestand en importeren in het gekozen programma). Dat vergt specifieke kennis, maar misschien kan de NGV dit als service aanbieden voor diegenen die van HazaData naar GensDataPro willen overstappen. Overigens kan HuMo-gen ook het eindresultaat zijn; de stamboom is dan, of kan worden gepubliceerd op internet.
Tot voor kort bleef ik HazaData onder Windows 10 gebruiken via het op de HazaData-site aanbevolen programma DosBox. Het was even puzzelen (computerprogramma-ontwikkelaars zijn meestal niet al te best in het schrijven van handleidingen), maar het werkte redelijk. Dankzij de tip hierboven, ben ik sinds een paar dagen overgestapt naar vDos en dit programma werkt een stuk beter. Ik kan nu weer teksten van het klembord in HazaData-velden plakken en het belangrijkste voordeel is dat als ik vDos via het kruisje rechtsboven in het venster wil afsluiten, er een melding komt dat er nog een bestand openstaat en ik nog de mogelijkheid heb om eerst HazaData af te sluiten. DosBox geeft geen melding, met als gevolg een corrupte database.
Frank Rijckaert - 29 jul 2019 - 08:41
> corrupte database
Met DOS programma's in Windows een corrupte database bij op een ongewenste manier van afsluiten, kan ik maar één ding zeggen.
De settings van opslaan staat niet op automatisch bij wijziging van gegevens; de index van de database is niet niet bijgewerkt.
Dit moet je altijd voor zover dat instelbaar in het Genealogie-programma is op automatisch -> JA zetten in het DOS-programma settings en Windows de schijfbuffering (staat standaard aan) laten doen.
> Foutloos overstappen
Van HazaData naar HuMo-gen met gedcom, blijft bij mij de vraag waarom daar dan wel ?.
HazaData datavelden lijkt mij ook niet een zuivere vertolker van de Gedcom; lees: waar gegevens soms niet op de juiste plek komen te staan in de Gedcom.
Hoe komt het dat HuMo-gen begrijpt waar ALLE gegevens precies geplaatst moeten ?
In het land van Gedcom is alleen in versie 5.5 alles zeker; in alles daarna is er zo links of recht iets ""bijgejonkt"", waar geen programma zuiver mee om kan gaan.
Blijft er dan toch nog niet handmatige gegevens verplaatsing nodig ?
Met mijn ervaring blijft enige correctie altijd nodig, hoe miniem dan ook en zelfs worden gegevens niet altijd overgenomen.
Herman
Uitgeschreven lid - 30 jul 2019 - 08:30 (laatst bijgewerkt 30 jul 2019 — 08:38 door auteur)
> Van HazaData naar HuMo-gen met gedcom, blijft bij mij de vraag waarom daar dan wel ?.
Het antwoord is vrij simpel (http://www.humo-gen.com/humo-gen/):
HuMo-gen (Huub Mons) was oorspronkelijk bedoeld als hulpmiddel voor HaZa-data (Hans van der Zanden) om HaZa-data gegevens netjes op internet te publiceren.
Daarom kan HuMo-gen een door HazaData gegenereerde Gedcom wel 100% correct importeren en andere genealogische programma's niet. HuMo-gen is er speciaal voor gemaakt.
Frank Rijckaert - 30 jul 2019 - 10:43
Beste Cees, onder Windows 10 werk Haza ook. Je moet waarschijnlijk het programma omzetten naar Haza21. Dat is te doen. Ik werk al vele jaren met Haza en met veel genoegen. Heb je vragen dan antwoord de eigenaar heel snel en helpt je op weg. Frans.
Efwes - 1 aug 2019 - 12:12
Cees Jansen 2 - 1 aug 2019 - 14:07
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.