stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Was mijn oma Spaans als enige van haar zussen?



Profiel afbeelding

 Hallo! Mijn oma is overleden en is een van drie zussen. De familie Noorlander. Mijn oma (Cornelia Vuik-Noorlander, meisjesnaam Noorlander)  is geboren 1914 of 1918 en overleden rond 1995. Haar twee zussen waren 1,75, hadden blauwe ogen en blond. Mijn oma was 1,50, donker haar, donkere ogen en fijntjes gebouwd (kleine handen en voeten en dat scheelde 4 maten tov van haar zussen). Het verhaal gaat dat er ten tijde van de verwekking van mijn oma, een mannelijke Spaanse gast arbeider in beeld is geweest. Zowel mijn moeder als haar broer zijn qua uiterlijk geenszins als Nederlands te herkennen. Zo is mijn moeder, net als mijn oma, klein, zeer donker, ook van huidskleur, met groene ogen. Mijn oom (de broer van mijn moeder; Joop Vuik -overleden-) had gitzwart haar en zeer donkere ogen. Ook de zussen van mijn moeder zijn donker en zélfs mijn zus en ik zijn erg donker (terwijl de kant van mijn vader enkel blond is met her en der een uitzondering) en hebben (o.a. meer opvallende zaken) zuid Europese uiterlijke kenmerken. Ook ik word nooit als Nederlandse gezien. 
 

Er is iemand die hierover iets weet?  
 

kan ik hier achter komen? 
 

bij voorbaat dank voor uw reactie. 

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 13 dec 2023 - 23:27 (laatst bijgewerkt 23 dec 2023 — 23:04 door auteur)

Ik heb hier een Cornelia Vuik-Noorlander

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Indien dit de juiste persoon is, dan is er inderdaad twijfel over het feit dat Arie Noorlander haar biologische vader is: https://samh.nl/bronnen/genealogie/deeds/50c7e006-042a-b2b6-7445-a49292d8cabd

Frank Fransz - 14 dec 2023 - 10:08 (laatst bijgewerkt 14 dec 2023 — 10:09 door auteur)

Cornelia uit het bericht van Frank Fransz 10:08u  :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Geboren op de Henegouwerlaan te Rotterdam :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem H. - 14 dec 2023 - 12:43

Ja dit is de grafsteen van mijn oma..😳🥺 hoe kan ik een foto plaatsen? Ik heb foto‘s van mijn oma.. 

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

hoe weet u dit? Oh ik schrik hier toch nog van.. ik wil zo graag contact met mijn familie maar mijn moeder wil geen informatie geven.. 

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 14 dec 2023 - 13:06

bedankt mr. Frank, dat allereerst. Hartelijk dank. Ik ben een beetje overdonderd daar ik zeker niet binnen aanzienlijke tijd een reactie had verwacht. 
 

u schrijft dat er inderdaad twijfel is over de biologische vader van mijn oma Cornelia Noorlander, geldt dit ook voor haar zussen? of klopt mijn vermoeden dat enkel mijn oma een andere biologische vader zou kunnen hebben? 
 

heeft u enig idee waar en hoe ik verder kan? 

u heeft een afbeelding geplaatst, ik weet niet wat dat is. Ik begin net aan mijn “reis”..

 

Betekent uw afbeelding dat er iemand onderzoek gedaan heeft naar mijn voorouders? Zou ik diegene ook kunnen contacteren? 

nogmaals van harte dank. Dit betekent erg veel voor me. 
 

met hartelijke groet,

 

Caroline -Cornelia Saskia- Weenink  

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 14 dec 2023 - 13:18

De foto heb ik hier vandaan Zoek grafmonumenten (online-begraafplaatsen.nl). Het is namelijk cruciaal om exacte datums te gebruiken.

Je oma is oktober 1920 geboren terwijl er nog geen sprake was van Arie Noorlander. Vier maanden later was haar moeder met hem getrouwd. Als je verder zoekt in het bevolkingsregister ging ze in augustus 1920 nog naar Alphen a/d Rijn. Weg uit het dorp? Schaamte? Ze zijn daar nogal gelovig.

Maar of daar nou een Spanjaard rondliep?

Ik zie niet dat andere mensen met deze familie bezig zijn.

Frank Fransz - 14 dec 2023 - 14:18

Als een vrouw 4 maanden na een bevalling met een man trouwt, is de kans dat die man de biologische vader van het kind was bijzonder groot, denk ik.

Maarten Krips - 15 dec 2023 - 16:06

Oké, als u het zegt. U heeft de foto’s van de zussen van mijn oma, noch die van de kinderen van mijn oma, niet gezien en doet op basis van een aanname (gestoeld op..?) een uitspraak. Ik ben heel benieuwd wat uw gedachtengang hierover is. In het kader van genealogie, daar ik probeer uit te zoeken waar ik daadwerkelijk vandaan kom zodat ik mijn zoon van 4 later antwoorden kan geven die ik nooit gekregen heb. 
 

ik dacht dat dit gedeelte van het forum genealogie betrof en niet “speculeren”. 

 

overigens zou dat wel een interessant forumdraadje zijn. aangezien er binnen alleen mijn familie al zoveel verschillende speculaties en hypotheses zijn opgegooid  

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 23 dec 2023 - 23:12

" ik dacht dat dit gedeelte van het forum genealogie betrof en niet “speculeren”. "

Ik vind niet dat Maarten Krips aan het speculeren is. Hij geeft gewoon aan wat indertijd regelmatig voorkwam en brengt dat in. 

Forumleden proberen de vraagstellers zoveel mogelijk te helpen door ze op een bepaald spoor te zetten, waar mogelijk relevante informatie te verstrekken of te wijzen op evt valkuilen etc. Aan elke bijdrage is dan ook tijd en energie besteed. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 24 dec 2023 - 12:26

Ik ben het helemaal met Ben eens! Maarten geeft een mogelijkheid die toen vaak voorkwam, net zo als jij de mogelijkheid oppert dat de vader van je oma een Spaanse gastarbeider zou kunnen zijn geweest.

Wat niet wil zeggen dat jouw grootmoeder niet de dochter van een Spaanse gastarbeider zou kunnen zijn, of (om nog een mogelijkheid te geven) bijvoorbeeld van een Italiaanse immigrant (schoorsteenveger, terrazzowerker, ijscoman).

Aangezien je oma is geboren op de Henegouwerlaan 72, destijds een Kraaminrichting en Rijkskweekschool voor vroedvrouwen, zou je bij het Nationaal Archief kunnen kijken of er gegevens bewaard zijn gebleven van patiënten. Er is een inventaris: 3.12.09 Inventaris van het archief van het Rijksopleidingscentrum voor Verloskundigen te Rotterdam, 1882-1983 (als ik op de link klik kom ik heel ergens anders uit, misschien dat iemand die beter thuis is in het NA de inventaris boven water krijgt?)

Anneke 12 - 24 dec 2023 - 13:32

Waarom ga je niet proberen om eerst de familie van je oma terug in de tijd in beeld te brengen? Wellicht vind je dan de oplossing voor het donkere uiterlijk van je oma. Er kan namelijk ook sprake zijn van een tweede huwelijk en gaat het wellicht niet om zusters, maar om halfzusters. Gebruik bij je verdere onderzoek ook alle speculaties die je uit de familie hebt. Wellicht zit daar toch iets tussen waarmee je verder kunt. Zoeken kan je op Wiewaswie; Open archieven, Family Search. 
Nicolette  

Nicolette Jentink - 24 dec 2023 - 13:35

Dag Caroline,

Ik sluit me aan bij voorgaande berichten. 

Er zijn een aantal mensen die met zowel de familie Noorlander als de familie Stolk bezig zijn. Je zou met hen contact op kunnen nemen.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-noorlander/I21057.php

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-stolk/I8871.php

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stolk-en-van-dongen/I4792.php

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-stolk/I20284.php

Rianne Renssen - 24 dec 2023 - 14:04

Dag Caroline,

De bovenste van de vier stambomen die Rianne je geeft, laat zien dat je oma niet twee zussen had maar drie. Bovendien had je oma een broer en via hen totaal tien neven en nichten. Je zou inderdaad contact moeten opnemen met Arie Noorlander*, de opsteller van die stamboom want hij is kennelijk goed op de hoogte van hoe jouw familie in elkaar steekt. Wellicht weet hij ook meer over een mogelijk Spaanse vader van je oma.

Maar om een echt antwoord te vinden op alle speculaties en hypotheses die in je familie worden opgegooid, zou je een DNA vergelijking moeten doen. D.w.z. met behulp van een DNA test door liefst een kind of desnoods kleinkind van je oma, en een tweede test door liefst een kind of desnoods kleinkind van je oma's broer of zussen. Als het resultaat tussen deze neef/nicht ongeveer 12% identiek DNA laat zien, dan had je oma dezelfde vader als haar broer of zus; hebben zij slechts ongeveer 6% DNA gemeen, dan is jouw oma van een andere vader (mits er tussendoor geen andere onbekende vaders in het spel waren). Bij een test tussen kleinkinderen gelden andere, minder betrouwbare resultaten.

*) PS. Ik lees nu op genealogie online dat Arie Noorlander helaas overleden is en dat niet gereageerd wordt op vragen over zijn stamboomgegevens.

sprangers - 24 dec 2023 - 17:48 (laatst bijgewerkt 26 dec 2023 — 11:41 door auteur)

Oh, het laatste u schrijft verklaart veel. Ik heb Arie Noorlander inderdaad getracht te bereiken. Ik had zelfs zijn 06 nummer. Helaas geen reactie. Ik ben echt een leek op dit gebied en er zijn mij dus ook onwaarheden verteld over mijn oma (meer zussen en zelfs een broer). Ik weet echter niet hoe ik hier achter moet komen. De enige waarmee ik contact heb (mijn moeder) heeft al het contact met haar zussen verbroken en ze waardeert verdere vragen niet/beantwoordt ze niet… 

 

ik zal waarschijnlijk nooit echt weten wie mijn oma was. Behalve heel bijzonder.  

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 2 mei 2024 - 21:56

Beste mevrouw Weenink, 

Wat u schrijft, "ik zal waarschijnlijk nooit echt weten wie mijn oma was", zo hoeft het misschien helemaal niet te zijn. --- Wij mede-lezers hier op het Stamboomforum weten óók niet wat uiteindelijk het resultaat zal zijn voor u, maar we kunnen alleen maar dingen bedenken/aanreiken die je misschien zou kúnnen proberen --- tenslotte wil iedereen in zo'n situatie zoals de uwe (die heel begrijpelijk is, en waarbij u alle begrip en hulp verdient) in elk geval zeker weten dat hij/zij van alles geprobéérd heeft, en dus zichzelf niets te verwijten heeft ("aan mij zal het niet liggen", denk je dan). 

Wij denken die knaap Arie Noorlander dus op dat moment, 7 oktober 1920, even wég. Er kan van álles aan de hand zijn geweest : of Arie was op 7-10-1920 bij de geboorte van Cornelia helemaal niet in bééld, omdat Arie niet de biologische vader was, maar een ánder, misschien die Spanjaard. Wie weet, echter: misschien was de relatie met die Spanjaard toen al verbroken (uitgemaakt) terwijl er een kindje onderweg was, en was de Spanjaard weigerachtig/te lamlendig om zijn verantwoordelijkheid als váder op zich te nemen, en met Gerrigje te trouwen, of tenminste het kind te erkennen = juridisch de verantwoordelijkheid ervoor op je te nemen (zegt op zich niets over biologisch vaderschap). 

Misschien ook was 't al eerder uit tussen die twee; of niet, maar wist Gerrigje op een dag simpelweg niet meer waar zij die Spanjaard zou kunnen beréiken met haar boodschap "Ik ben zwanger!", en heeft die man domweg nooit geweten dat zij zwanger was van zijn kind. Omgekeerd kan ook: waar is Gerrigje? Immers: Gerrigje en de Spanjaard zijn elkaar misschien in Rotterdam eens tegengekomen bij het uitgaan maar (de buurt rond de Schiedamse Dijk was bijvoorbeeld een druk uitgaanscentrum) ; maar zij zullen daarna ook weleens láng niet vaak hebben kunnen afspreken met elkaar (zij woonde bijv. nog in Krimpen, hij waarschijnlijk in Rotterdam zelf, waar hij werkte; openbaar vervoer was waarschijnlijk niet altijd te betalen; gewone mensen hadden tot vér na 1945 vaak geen telefoon, en brieven naar elkaar liepen altijd het risico om te worden 'onderschept' door familie, dus moesten waarschijnlijk via een vriend of vriendin gaan; in contact blijven met elkaar, tussen afspraakjes door, kon dus erg moeilijk zijn). Als de Spanjaard toevallig ook nog geen vaste werkplek had op de wal, maar zeeman was, dus zomaar maanden wég kon zijn, was 't helemaal een moeilijk contact... Al met al waren Spanjaarden in Rotterdam een alledaagse en vast ook wélkome verschijning; er zullen er daar ook rond 1919/1920 veel hebben gewoond. Natuurlijk wel met veel meer 'temperament' dan Hollanders.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Of dit alles was sowieso onmogelijk, en was weliswaar die Spanjaard zelf 100% van goede wil, maar wilde Gerrigjes familie hém domweg niet accepteren als partner voor hun dochter; maar: je zou dan immers nog kunnen "run away together" met zijn tweeen. Of, veel ernstiger nog, ook al wás die Spanjaard zelf 100% van goede wil: het zou toen, anno 1920, best weleens in Nederland juridisch onmogelijk kunnen zijn geweest voor die Spanjaard om dat kind te erkennen, of met de jonge moeder Gerrigje te trouwen, omdat misschien die Spanjaard al met een andere vrouw getrouwd wás (ergens anders al een huwelijk had lopen, thuis), en je dan dus niet kunt trouwen met die Gerrigje (het polygamie-verbod), en: als je zelf al met een vrouw bent getrouwd, als man juridisch ook niet bij een ándere vrouw een kind kunt erkennen

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En we kijken even naar de situatie op dat moment: oktober 1920, de jongedame Gerrigje Stolk uit Krimpen a/d IJssel is 9 maanden zwanger, en er is dan geen partner "in beeld" die met haar trouwt. Op dat moment woont ze nog in Krimpen, niet in Rotterdam: het kind is misschien het resultaat van elkaar tegenkomen bij het uitgaan in Rotterdam (dansen, wat drinken in een havenkroeg), of een feestelijk weekend Rotterdam van Gerrigje rond Kerst/Oud & Nieuw (waarschijnlijk), of van een dagje uit naar Krimpen van die Spanjaard (minder waarschijnlijk). Nou, een kleinere plaats anno 1920: benauwende sociale controle, roddel & achterklap, iedereen let op elkaar, ongetwijfeld word je afgekraakt in de kerk waar iedereen bij staat --- dus je "vlucht" naar een grotere stad, om daar het kind ter wereld te brengen. Rotterdam, Kraaminrichting. Komt tijd, komt raad. Ze komt daar binnen als hoogzwangere vrouw, en moet aan het personeel natuurlijk van álles uitleggen. Pas rónd die tijd -je moet toch wat- zal zij wel als de sodemieter zijn gaan zoeken naar een nieuwe relatie, een jongen die dondersgoed wéét dat hij eigenlijk "nu op de 2de plaats komt", aangezien het kind niet van hem is; maar dat hij via een huwelijk met Gerrigje ervoor moet zorgen dat 'het hebben van een kind' voortaan voor de buitenwereld "gedekt, verantwoord" is (huw. 5-2-1921). 

Op het moment van geboorte heet het kindje (er is juridisch immers alleen een moeder) Cornelia Stolk. Daarvoor, tussendoor, is Gerrigje blijkbaar ook nog even aan de slag geweest als dienstbode in Alphen a/d Rijn, alleen is de registratiekaart blijkbaar nog niet online te bekijken: https://gemeentearchief.alphenaandenrijn.nl/collectie?mivast=105&mizig=100&miadt=105&miview=tbl&milang=nl&misort=dat%7Casc&mistart=300&mip1=Stolk 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De geboorteakte is het waard om goed uit te spitten:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dan de vermelding van de baby in het bevolkingsregister, heel even (tot het huwelijk) als Cornelia Stolk, zoals hierboven al eens geillustreerd: 

https://samh.nl/bronnen/genealogie/deeds/be9519fb-3c58-f57d-f369-35d0f4d2129f?person=1b584087-8310-1b02-8570-63fe1c0400e6 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En, hocus-pocus-pas, bij de vermelding van het nieuwe gezinnetje in het bevolkingsregister, na het huwelijk met Arie Noorlander, duikt de baby ineens op als Cornelia Noorlander (naast 2 andere, jongere blagen, die waarschijnlijk dan wel Arie als biologische vader zullen hebben; in 1926 zal er nógeen volgen) : 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Vanzelfsprekend zult u voortaan letterlijk álles moeten gaan verzamelen, wat u maar over uw familie "te pakken kunt krijgen" (d.w.z. niet alleen bewaren, alles heel precies noteren, en overzichtelijk ordenen wat er is, maar ook zelf actief op zoek gaan naar nieuwe vondsten; hier op het Stamboomforum zal men u daar graag bij helpen). Overal zult u daarbij natuurlijk ook weleens fouten, misverstanden en onjuistheden tegenkomen, maar daar moet u zich niet door laten ontmoedigen... zie bijv. https://www.uittien.nl/04a-frm3.htm

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Probeert u ook vooral het complete "spoor" van uw Oma's leven door de tijd heen te volgen, in allerlei vermeldingen van haar in oude bevolkingsregisters tot 1939: te zien op allerlei archief-websites, of ter plekke bij die archieven (hier op het forum kunt u altijd hulp krijgen, of aanwijzingen in de goeie richting). Voorbeeld, uit de periode 1926-1930, toen het ouderlijk gezin van Cornelia in Ouderkerk a/d IJssel woonde: https://www.openarchieven.nl/smh:653ae092-1714-4e44-8338-51a4ed32317f/nl (de afbeelding zélf hier op het Stamboomforum 'vertonen' is niet de bedoeling, aangezien het niet vaststaat dat álle personen vermeld in dit document niet meer in leven zijn; privacyregels AVG / huisregels Stamboomforum). 

--- Leest u bij uw onderzoek toevallig iets over overleden familieleden, vraagt u dan vooral steeds bij het CBG in Den Haag (voor een paar euro) een uittreksel aan van hun persoonskaart (1939 - okt. 1994) of persoonslijst (vanaf okt. 1994) uit het bevolkingsregister ( https://cbg.nl/bestellen-cbg/uittreksels-nro/uittreksels-pkpl/ ), want die bevatten vaak een schat aan informatie, waarvan je heel veel kunt opsteken. Zie het voorbeeld, hieronder links: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Eén ding is ons niet duidelijk, misschien zien we iets over het hoofd; u schrijft: "Mijn oom (de broer van mijn moeder; Joop Vuik -overleden-) had gitzwart haar en zeer donkere ogen." Had die heer Joop Vuik misschien zelf ook kinderen, aan wie u nu, anno 2024, iets kunt vragen? 

--- Waar u nog aan zou kunnen denken, qua mogelijkheden, is bijvoorbeeld: 

- in december 2023 kwam mevrouw Anneke_12 hierboven met een tip over het archief van de Kraaminrichting / Rijkskweekschool, https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.12.09/invnr . Zo te zien is dat archief een góudmijn en schatkamer, met allerlei aantekeningen over patienten e.d. (naamklappers vanaf het inventaris-nr. 673A). Net als tegenover verpleegkundigen en artsen: een patient praat veel, en moet over van álles mededelingen doen, die dan worden genoteerd. Allicht kan het zijn dat jonge moeder Gerrigje Stolk daar iets over de biologische vader (een Spanjaard?) heeft verteld; dat lijkt mij zelfs waarschijnlijk. Of dat bewaard is gebleven, is natuurlijk de moeite waard om uit te zoeken. - Heeft u dat archief intussen ingekeken, op de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag? 

- een interessante bron om uit te spitten is in dit soort gevallen altijd het Gezagsregister, vroeger Voogdijregister, waarin aantekening wordt gehouden van de beslissingen van allerlei autoriteiten (rechter, officier van justitie, Voogdijraad, Kinderbescherming, enz.) over zo'n kind. Een kind dat juridisch alleen een moeder had (op papier geen vader) stond onder toezicht van zulke instanties, voor bestwil van moeder en kind, dus zulke beslissingen zijn er zeker geweest. Je leest aan zo'n voogdijregister-kaartenbak-kaart ook allerlei maatregelen af, waarvan misschien nog dossiers zijn bewaard, maar na 100 jaar zal die kans klein zijn. Toch kan zo'n kaart heel interessante informatie opleveren. De geboorteplaats van baby Cornelia was Rotterdam, dus het was het Kantongerecht Rotterdam dat dit Voogdijregister in 1920/'21 bijhield; dus dit zal het archief zijn waar die set voogdijregister-kaarten (o.a. die over Cornelia) naar is overgeplaatst: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.03.63/invnr/%401.2~1.2.2~1.2.2.1~6447-6647?query=kantongerecht+rotterdam&search-type=inventory&start=0&searchAfter=3112%2C%401.2~1.2.1~1.2.1.1~3079 (de set kaarten tot eind oktober 1920 ligt daar onder nummer #6473). Daar zou ik zéker achteraan gaan, als ik u was --- je weet nooit wat voor mooie nieuwe informatie je tegenkomt.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Gerrigje zelf zal misschien arm zijn geweest, en een pasgeboren baby verzorgen kost veel aandacht, zorg, moeite en geld; allicht zal een beetje ondersteuning op medisch/financieel gebied welkom zijn geweest. Misschien heeft Gerrigje zich vóór het huwelijk werd gesloten in februari 1921 tot de Gemeente (afd. Sociale Dienst, of Maatschappelijk Hulpbetoon), een zorginstelling (Kruisvereniging, Gele Kruis e.d.) of een kerkelijke instelling (bijv. Diaconie, kerkeraad) gewend om hulp: ook daar kan zij, om die ondersteuning te krijgen, misschien iets hebben verklaard over de biologische vader; dit kan in een dossier terecht zijn gekomen, welke documenten dan misschien nog bewaard zijn gebleven. Allemaal natuurlijk razend interessant om achteráán te gaan. Het archief voor Krimpen aan de IJssel is het Streekarchief Midden-Holland: https://samh.nl/ 

- juist de tijd vóór de geboorte van het kind op 7-10-1920, en het huwelijk op 5-2-1921, is interessant als u iets wilt uitzoeken. Heeft u al gekeken wanneer (voor dat huwelijk) de ondertrouw was? (bezegeling van de verloving). Dat moment waarop in principe vaststond dat Gerrigje en Noorlander zóuden gaan trouwen is interessant: je zou dan een soort tijdlijn kunnen maken van ''beslissingen" van Gerrigje. 

- is er misschien een overzicht van alle vreemdelingen (niet-Nederlanders, hier gekomen voor werk) in Rotterdam rond 1919/1920, bij het Stadsarchief daar? https://stadsarchief.rotterdam.nl/ . Zou je misschien allerlei stokoude register-boeken van vreemdelingen (toen nog echt een politietaak, vaak ook echt door een afdeling die Vreemdelingenpolitie heette) kunnen nakijken op namen: of er misschien ergens een paar Spaanse familienamen in voorkomen? (Je zou op die manier de "kring van mannen die in aanmerking komen" al voor een goed deel kleiner kunnen maken, overzichtelijker.) Jazeker, je weet nooit of het wat oplevert, maar dat zóu je kunnen doen: zie bijv. Stadsarchief Rotterdam, archieftoegang 63: Archief van de Gemeentepolitie Rotterdam, gedeelte: Inventaris van het archief van de Gemeentepolitie Rotterdam,1845-1949,  https://hdl.handle.net/21.12133/146D40CDEE7D46CC8D16DF8AB3C9CF2F 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

___________________________________

Geef dus vooral de moed niet op. Nuchter en onvermoeibaar verder gaan, vooral niet teveel emoties, geen haast, neem ruim de tijd; zeker niet verwachten dat alles 'op internet' op te lossen is (u zult echt weleens 'eropuit' moeten in de 'echte wereld', naar bijv. een archiefinstelling) ; álles willen verzamelen wat er over uw Oma te vinden is, én steeds goed bijhouden wat u allemaal uitgeprobeerd heeft, en wat dit voor informatie heeft opgeleverd (om dubbel werk te voorkomen) ; gewoon continu praktisch om u heen blijven kijken, wat er zoal nog allemaal uitgezocht zou kunnen worden. Er is hoop! :) 

Frank Posterholt - 2 mei 2024 - 23:37 (laatst bijgewerkt 3 mei 2024 — 05:44 door auteur)

Ik sluit me bij Frank Posterholt aan en zou het niet zo snel opgeven en zelf proberen de familie in kaart te brengen. En proberen het contact met de familie te herstellen. Hier heb je alvast de 4 echtgenote(n) van je oud-oom en -tantes (en via de hyperlinks hun kinderen):

bron: Family tree of noorlaa1 - Geneanet

Zij zijn allen overleden, maar hun (klein)kinderenen kunnen je misschien verder helpen. Begin eens op hun achternamen te googlen. Ik vind bijvoorbeeld hier een recent artikel over een naamgenoot van bovengenoemde Rokes den Besten. Wellicht is hij een zoon of neef van hem of heeft hij hem tenminste gekend. Ga zo zelf verder zoeken met de overige achternamen. Een andere zoekmogelijkheid heb je via overlijdensadvertenties; daarin staan vaak de namen van kinderen.

Let op: op dit forum mogen we geen persoonsgegevens van mogelijk nog in leven zijnde personen publiceren, maar onder bovenstaande links van geneanet staan toch de kinderen (waarschijnlijk ook je moeder). Kopieer die gegevens van geneanet want straks zijn ze verwijderd. De auteur is dezelfde die de stamboom op genealogieonline heeft gezet, nl. de al eerder genoemde, helaas kort geleden overleden Arie Noorlander. 

Wacht niet te lang als je (voor het te laat is) nog een DNA vergelijking wilt doen; zo'n vergelijking is zeer betrouwbaar (zie mijn uitleg van 24 december). 

Probeer sowieso alvast je moeder te overtuigen een DNA test te doen, bijvoorbeeld bij MyHeritage. Je kan haar gegevens dan altijd nog vergelijken met een later opgespoord naast familielid. Je krijgt bij MyHeritage bovendien een "etniciteits" indicatie. D.w.z een globale aanwijzing waar je voorouders vandaan kwamen. Die indicatie is meestal weinig betrouwbaar en verwarrend, maar als je moeder een hoog percentage "Iberisch" blijkt te hebben, dan lijkt mij dat toch wel een waardevolle aanwijzing, temeer als later blijkt dat de rest van de familie die etniciteit niet heeft.

En last but not least: bij een DNA test krijg je ook "matches" met andere DNA-testers. Dat betekent dat zij stukjes DNA met je gemeen hebben. Als je geluk hebt zit daar een hoogwaardige match bij met een tot dan toe voor jou onbekend familielid. Het kan ook een afstammeling zijn van een van je oudtantes of van je oudoom. Maar als je je match helemaal niet thuis kunt brengen dan betreft het wellicht familie van die veronderstelde Spanjaard. Om dit alles te kunnen beoordelen moet je eerst goed je eigen stamboom in kaart gebracht hebben. Houd er rekening mee dat de testresultaten pijnlijk kunnen zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere kant. Dit kan nog een reden voor je moeder zijn om haar medewerking te weigeren. Je zal dit moeten respecteren. Desnoods kan je dan zelf een DNA test doen, maar zoals eerder gezegd, is het resultaat daarvan minder zeker en bovendien vermengd met DNA van je vaderskant. Zie ook DNA en familiegeschiedenis | CBG

Laat even weten of je met onze reacties uit de voeten kan.

sprangers - 3 mei 2024 - 00:21 (laatst bijgewerkt 3 mei 2024 — 17:14 door auteur)

sprangers - gisteren - 00:21:

Probeer sowieso alvast je moeder te overtuigen een DNA test te doen, bijvoorbeeld bij MyHeritage.

Ik vind dat nogal een uitspraak. Persoonlijk vind ik dat er voor iedereen goede redenen zijn om zorgvuldig na te denken over het in handen geven van je DNA aan een commercieel bedrijf. Willekeurig wie proberen te overtuigen dat te doen (laat men de persoon in kwestie dan bijvoorbeeld de 54 pagina’s servicevoorwaarden en privacybeleid van MyHeritage lezen?) vind ikzelf niet ethisch verantwoord. Het advies, in gebiedende wijs, om dat sowieso te doen bij iemand die al niet eens openstaat voor vragen over haar afkomst, gaat in mijn opinie dan ook nogal ver.

Afgezien van dit ene punt zie ik dat u veel moeite doet om de vraagsteller verder te helpen bij de existentiële vragen die zij heeft over haar afkomst, en dat is natuurlijk zeer te waarderen!

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 4 mei 2024 - 11:45


@Carl. Goed dat u dit aansnijdt.  U heeft gelijk als de door mij gekozen woorden de indruk wekken dat ik iemand zou willen laten dwingen een DNA test te doen. Maar dat was in elk geval niet mijn bedoeling. Ik schreef dan ook: "...Dit kan nog een reden voor je moeder zijn om haar medewerking te weigeren. Je zal dit moeten respecteren...". Overigens, weet ik niet precies welke vragen haar moeder niet wenst te beantwoorden. 

Vergeet verder niet dat Caroline er specifiek voor gekozen heeft haar probleem op juist het DNA forum te zetten. Ik ben de enige die op die gevraagde genetische aanpak ingaat. Ik heb daarbij willen benadrukken dat voor het resultaat van een DNA test, technisch gezien, de deelname van haar moeder verreweg het kansrijkst is. En met "sowieso" bedoelde ik in de context dat alles kan wachten, behalve...  de test afnemen (met een wattenstokje) bij haar moeder. Ik neem aan dat moeder op leeftijd is. 

Wat de privacy van MyHeritage c.s. betreft: Er is op dit forum hierover al vaker gediscussieerd en met name over het risico dat de Amerikaanse wetgever de mogelijkheid heeft om bij uitzondering en in specifieke, zwaarwegende gevallen inzage te hebben in de relevante data van de degenen die ervoor gekozen hebben hun DNA data te laten opslaan. Maar kennelijk vinden we het geen enkel punt van discussie dat voor het oplossen van misdaden onbeperkt gebruik wordt gemaakt van genealogie.online. En dat in dit draadje uitgebreid over een hedendaagse familie wordt geschreven! 

Tenslotte wil ik u bedanken voor het compliment waarmee u uw reactie afsluit. Nou hoop ik maar dat Caroline er iets mee doet en dit ook laat weten.

sprangers - 4 mei 2024 - 16:10 (laatst bijgewerkt 4 mei 2024 — 16:15 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu