stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Was mijn oma Spaans als enige van haar zussen?



Profiel afbeelding

Dank u wel Carl, ik onderschrijf uw bericht volledig 

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 20 jun 2024 - 12:10

Beste meneer Frank, hartelijk dank voor uw uitgebreide, sympathieke en door mij hoog gewaardeerde reactie. 
 

Ik ben een wetenschapper en ik ben over het algemeen goed in het uitzoeken en onderzoeken van vraagstukken. Maar dit krijg ik niet gestructureerd, er is inderdaad ENORM veel te vinden maar ik (ADD) kan hier niet uitkomen... heel zonde, want nogmaals, zoals u schrijft, er is heel veel. 
 

NB, heb ik zelf een zoon (bijna 5) waarvan de vader “lamlendig” de benen heeft genomen, dus ik weet dat het gebeurt en kan. Vast en zeker in die tijd niet anders.. 

 

maar dit is voor mij zó een rabbit hole.. het liefst wil ik de zussen van mijn moeder spreken maar ik kan hen niet vinden.. mede doordat ik wel hun voornamen ken zoals ze mij geleerd zijn, maar niet weet hoe ze volledig heten en (als ze nog gehuwd zijn) wat hun achternamen zijn.. 

 

ik loop een beetje vast en ik denk zelf dat het eerste scenario u schrijft, het meest aannemelijke is. 
 

hartelijke groet,

Caroline

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 20 jun 2024 - 12:18 (laatst bijgewerkt 20 jun 2024 — 12:19 door auteur)

Beste Caroline

Ik begrijp dat het ingewikkeld is, zeker als de familie niet meewerkt. Misschien moet je dan toch maar zelf een DNA test doen, bijvoorbeeld bij MyHeritage. Niet geschoten altijd mis! 

Als je geluk hebt krijg je een match met een naast familielid dat ook zo'n test heeft gedaan. En kunnen jullie samen verder zoeken. Of misschien zit er een nabije match bij met een Spanjaard!   Je vergroot je kansen iets als ook je zus een test doet. En als bovendien je vader een test zou willen doen, dan kan je de matches die je samen met hem hebt, wegstrepen.

Je krijgt in elk geval een indicatie van je "etniciteit". Dat is een discutabel begrip, maar als de vader van je oma een Spanjaard was, zou jij toch wel ca. 10% "Iberisch" moeten zijn. Probleem is dat veel Nederlanders een beetje "Iberisch" zijn, ook als ze geen nabije Spaanse voorvader hebben. Als jij daarentegen helemaal geen Iberische etniciteit krijgt toegekend, dan worden je Spaanse roots wel twijfelachtig.

sprangers - 20 jun 2024 - 23:02 (laatst bijgewerkt 21 jun 2024 — 16:20 door auteur)


Beste Caroline, 
Het is voor jou kennelijk een gigantische brei al die tips. Maar probeer er eens een schema van te maken en kijk dan welke dingen je aan kan pakken. Probeer alles anders eens uit te printen. Dan kan je dingen makkelijker op volgorde leggen en rubriceren. Alle begin is moeilijk, maar er is echt uit te komen. Alleen het is niet iets dat je binnen een week op tafel hebt liggen. Geduld zul je er ook bij nodig hebben. 
Succes om ergens een draadje te vinden waarmee je verder kunt.
Nicolette

Nicolette Jentink - 24 jun 2024 - 13:42 (laatst bijgewerkt 26 jun 2024 — 12:46 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu