stamboomforum

Forum logoMilitairen » Staten van Oorlog ontsloten



Profiel afbeelding

Sinds kort biedt de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum een toegang op de Staten van Oorlog uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Zie dit nieuwsbericht op de website van het BHIC.

Meer informatie vind je in dit informatieblad. Wil je direct naar de zoekingang, klik dan hier.

Veel zoekplezier, Anton

AntonS - 25 jun 2024 - 11:21 (laatst bijgewerkt 25 jun 2024 — 11:23 door auteur)

BHIC geeft de waarschuwing dat de Staten van Oorlog (SvO) één of enkele jaren kunnen achterlopen. Mijn ervaring (voor de periode 1700-1710) is dat de informatie wel tot meer dan 10 jaar kan achterlopen. Bijvoorbeeld: kol. Watso van Burmania, verdronken in 1691, wordt doodleuk nog tot en met 1703 opgevoerd als kolonel van IR577a (op repartitie van Friesland). Is al in 1691 als kol. opgevolgd door Johan Willem hertog van Saksen-Eijsenach. Je kunt eigenlijk de SvO alleen enigszins vertrouwen als er een wijziging is ten opzichte van het jaar daarvoor. De combinatie met andere bronnen is onontbeerlijk (BHIC geeft daarvoor een aantal tips).

Rene van Lotringen - 4 jul 2024 - 14:56

Dag René,

dat klopt zeker, en in mijn ervaring vooral opvallend vaak voor het gewest Friesland. Ook in de commissieboeken van de Raad van State (in Den Haag dus) worden benoemingen van 'Friese' officieren vaak pas jaren nadat ze daarwerkelijk in Friesland zijn benoemd ingeschreven. Die inschrijving bij de Raad van State is ook het moment dat de gegevens in de Staat van Oorlog worden aangepast, dus daar ook jaren later / te laat.

Ik heb stellig de indruk dat de 'achterstand in registratie' bij andere gewesten een stuk minder was. Waarom Friesland hier afwijkt: daar kan ik verschillende oorzaken voor verzinnen, maar niet bewijzen, dus dat laat ik voorlopig maar achterwege ;-)

Groetjes, Anton

AntonS - 4 jul 2024 - 21:50


Dag Anton,

Vanwege vakantie reageer ik nu pas. Je hebt met de index en jouw uitgebreide tips voor onderzoek een omvangrijk en belangrijk stuk werk verzet. Bravo daarvoor. Bedankt voor jouw nuancering, dat het mogelijk alleen in Friesland zo erg is. In Groningen zie ik al minder achterstand. Overigens komt Friesland (in de periode 1700-1710) zeer regelmatig voor in resoluties van de Raad van State als wanbetaler van de compagnieën die op haar repartitie staan.

groet, René

Rene van Lotringen - 26 jul 2024 - 10:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu