De afgelopen tijd heb ik zeer veel genealogische software getest, inclusief het aanmaken en inlezen van GEDCOM bestanden. Het was in eerste instantie mijn bedoeling om een programma op mijn pc te installeren voor het invoeren en onderhouden van de gegevens, deze vervolgens te exporteren in een GEDCOM bestand en in te lezen op een persoonlijke webpagina. Deze webpagina is in eigen beheer (gebruik makend van webtrees) en ik wilde nadrukkelijk GEEN webpagina van een derde partij als bijvoorbeeld MyHeritage.
Uiteindelijk na het testen van meer dan 15 programma's heb ik helaas moeten concluderen dat GEDCOM bestanden NIET geschikt zijn om gegevens mee uit te wisselen. Zolang de gegevens zich beperken tot geboorte-, huwelijks-, en overlijdensdata gaat het nog wel goed, maar zodra er met feiten en gebeurtenissen wordt gewerkt heeft ieder programma zo zijn eigen manier van registreren.
Zo registreert bijvoorbeeld Family Tree Builder de woonplaatsen van personen als "contactgegevens". Nu vind ik dat al een vreemde benaming bij personen die al meer dan 100 jaar dood zijn, maar in de GEDCOM wordt dit ook als zodanig geregistreerd. Het gevolg is dat veel andere programma's dit niet goed inlezen, omdat daar de woonplaats informatie als gebeurtenis wordt geregistreerd.
Een ander voorbeeld is Haza-21 waarbij bronnen en notities niet goed in de GEDCOM worden opgenomen, met als gevolg dat een programma dat deze gegevens inleest geen broninformatie zal vinden en bij notities die uit meerdere regels bestaan voor iedere regel een aparte notitie zal aanmaken.
Gezien het bovenstaande heb ik uiteindelijk besloten om mijn gegevens dubbel bij te houden: 1 keer online, rechtstreeks ingevoerd via mijn website en 1 keer offline. Dat is nu extra werk, maar ik denk uiteindelijk minder werk dan het iedere keer moeten corrigeren van fouten in GEDCOM imports.
Als je veel data met anderen wilt delen, bijvoorbeeld omdat je met meedere personen aan een stamboom werkt, kun je m.i. het beste direct online werken (al dan niet in eigen beheer) of zorgen dat alle deelnemers gebruik maken van hetzelfde genealogische programma.