Mijn tante mocht bij haar huwelijk (1960) niet 'weggeven' worden door haar vader.
Reden volgens haar ouders: haar vader was eerder getrouwd geweest.
Mijn tante is geboren buiten een huwelijk (1935). Zij kreeg de achternaam van haar moeder.
Na 3 jaar is haar achternaam veranderd in die van de echtgenoot van haar moeder. Een erkenning van mijn tante door de echtgenoot is niet vindbaar.
Vraag: klopt het dat een kind niet weggeven mocht worden als een vader eerder getrouwd was geweest? Of mocht een kind alleen weggeven worden door een vader als hij ook daadwerkelijk de vader was / het kind had erkend?
Het enige wat ik kan bedenken is dat de echtgenoot ten tijde van de verwekking nog gehuwd was met een ander.
Het blijft een vreemde zaak dat er geen "officiële" erkenning zou zijn. Er moet toch een aantekening staan in de kantlijn van de geboorteakte. En bij haar huwelijk zal ook e.e.a zijn vermeld.
Sorry, geen echt absoluut antwoord op je vraag.
mvg-Ben
ps neem ook even kennis van bijgaand stuk van Yory
Het weggeven van de bruid is een oude traditie, een gewoonte, uit de tijd dat een huwelijk nog geen zaak was tussen de twee partners,
maar dat beide families zich er volop mee bemoeiden.
Er staat niets over in de wet. Ook de kerk heeft daar geen voorschriften voor.
Dat tante niet mocht worden weggegeven door die man zal er hooguit mee te maken hebben gehad,
dat sommige mensen in de families het "niet fatsoenlijk" vonden.
Over "weggeven" heeft de heer Clavaux al bericht.
Als uw tante in 1935 is geboren, dan is de -akte nog niet openbaar, laat staan digitaal beschikbaar op internet. Als zij drie jaar na haar geboorte alsnog de naam van de echtgenoot van haar moeder kreeg, dan lijkt mij dat hij uw tante erkend heeft en daarvan zal een aantekening op haar geboorteakte staan.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de man uw tante heeft geadopteerd; van de (administratieve) procedure daarvan heb ik echter te weinig kennis.
In mijn familie had een vrouw een oorlogshuwelijk gesloten i.v.m. verzetsactiviteiten. Dat huwelijk hield geen stand, maar tegen de tijd dat ze kon scheiden was er al een kind geboren uit een nieuwe relatie. Dat stond dus nog op de naam van die vorige echtgenoot en daar hebben ze nooit in willen roeren. In haar nieuwe huwelijk werden daarna nog enkele kinderen geboren en na verloop van tijd is de achternaam van het eerste kind gewijzigd in die van de rest van het gezin waarin ze opgroeide. (Dus dat van de biologische ouders en de volle broers en zusters...) Dat kon namelijk, als je duurzaam was opgenomen in een (pleeg)gezin.
Hi Ben,
Je kunt dit aanvragen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de akte is opgemaakt.
Op de geboorteakte staat wel dat de moeder het kind heeft erkend. Ook staat de naamswijziging genoteerd. Er staat echter geen erkenning door de 'vader".
"Je kunt dit aanvragen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de akte is opgemaakt."
Ja, dat was mij bekend, maar ik wist niet of jij het ook zou weten.
mvg-Ben