Ik heb vandaag een mail ontvangen van iemand die verontwaardigd reageert op het feit dat gegevens van zijn overleden vader in mijn genealogische bestand staat opgenomen.
Het gaat hier om een onlangs gestarte bevolkingsreconstructie van een bepaalde plaats. In eerste instantie heb ik gegevens van de begraafplaatsen overgenomen in het bestand. De vader van de boze mailschrijver komt in die lijst voor.
Ik ben hier niet zo blij mee dat mijn vader hier zomaar opstaat en dat we dit via derden moeten vernemen. Waar is dit goed voor?
Zet je eigen familie erop en bemoei je daar mee maar laat ons met rust.
Ik zal tevens de beheerders van deze site hierover berichten, na advies te hebben ingewonnen bij ICT Recht Nederland.
Er bestaat nog altijd zoiets als privacy.
Wil je verdere stappen vermijden, verwijder mijn vader. En anders hoor je meer van ons.
Kan een nabestaande mij dwingen de gegevens te verwijderen? De gegevens van de nabestaanden staan NIET op de site. M.i. is de privacy niet geschonden.
Vriendelijke groet,
Marianne
Marianne van Harten - 20 feb 2021 - 17:13 (laatst bijgewerkt 20 feb 2021 — 19:33 door moderator)
Als alles volgens AVL-richtlijnen is gedaan dan is er niets aan de hand, lijkt me.
Ik zou rustig afwachten.
JP Ouweltjes - 20 feb 2021 - 17:52
Je uitsluitend aan de Wet houden, is naar mijn bescheiden mening geen goed uitgangspunt.
Je gaat ook niet iedere avond tot vijf voor elf harde muziek draaien, of constant 49 km/uur door de bebouwde kom rijden omdat dat mag.
Je houdt in eerste instantie rekening met anderen.
En dan merk je, dat gewoon niet alles kan, ook al mag het.
Soms moet je rekening houden met overstekende kinderen, soms met een buurvrouw, die vroeg wil gaan slapen, soms met rouwende nabestaanden.
Koos Kloeg - 20 feb 2021 - 18:51
Als er in de publicatie gevoelige gegevens staan van een persoon die overleden is,
lijkt het mij beter ze te verwijderen.
De vermelding van het overlijden van een persoon lijkt me niet in strijd met de AVG.
Wanneer is de persoon overleden?
Everardus Rollema - 20 feb 2021 - 19:02 (laatst bijgewerkt 21 feb 2021 — 08:41 door auteur)
Ik vind de toon van de email nogal intimiderend (Ik neem aan dat dit het eerste "verzoek" is). Als het vriendelijk gevraagd zou worden zou ik het aanpassen. Op deze manier mailen: laat maar komen die advocaat. En waarschijnlijk zijn de gegevens elders ook te vinden (graftombe etc.).
PimV - 21 feb 2021 - 11:22
In het geheel genomen heeft iemand die is gestorven geen recht meer op die privacyregel. Hij is tenslotte verwijderd uit het burgerlijke stand register.
Familieleden hebben mijns inziens geen recht op de privacy betreffende een familielid die is overleden.
Dus wettelijk heeft die mevrouw of meneer die jou, @Marianne, zo'n "leuk" berichtje heeft gestuurd geen poot om op te staan.
ien lejeune - 3 mar 2021 - 17:39 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 19:26 door auteur)
Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar in België begint iedere wet met "Aan allen die zijn en zullen zijn...". Mensen die niet meer leven hebben geen rechten meer waarop ze kunnen terugvallen. Tenzij je dus echt levende mensen effectief nadeel bezorgd met deze gegevens dan kunnen zij zich beroepen. Maar dan is het aan hen om duidelijke bewijzen daarvan naar voren te brengen. Ik heb hetzelfde met een voorvader van mijn schoondochter die vermoord werd door de zwanger gemaakte jonkvrouwe omdat hij met een andere vrouw ging trouwen. De familie wil dat gegeven verwijderd, maar ze kunnen mij niet aantonen dat ze daar ook maar enigszins nadeel aan hebben. Het is nu eenmaal een gebeurd gegeven, welk in alle plaatselijke kranten heeft gestaan en dat kun je niet door een rechterlijke uitspraak vernietigen.
guido.jacobs - 3 aug 2021 - 09:44
Naar aanleiding van bovenstaande vraag en de daaropvolgende reacties heb ik wel een andere vraag. Wanneer een persoon overleden is houdt de gemeente aan dat de gegevens na vijftig jaar worden vrijgegeven. Begrijpelijk want in de akte staat ook de naam van een eventuele partner vermeld en die hoeft nog niet te zijn overleden en kan nog wel jaren in loeven blijven. Maar is de gemeente ook verplicht om bij navraag de overlijdensdatum te verstrekken omdat de persoon in kwestie verwijderd is uit de burgerlijk stand.
Jelle Feenstra - 12 nov 2021 - 15:52
@Koos Kloeg: Het wordt wel erg lastig als je rekening moet houden met gevoelens van anderen, daar is de wet voor.
Het gaat om gegevens van een naam en dan wat data over geboorte en overlijden. Moeten dan ook alle artikelen, wikipediapagina's en stamboom van dictators maar verwijderd worden tot er niemand meer is die daar aanstoot aan neemt? Dat kan gewoon niet.
De privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geldt sinds 25 mei 2018 voor de Europese Unie. Internationaal heet de wet General Data Protection Regulation (GDPR).
De wet geldt niet voor overleden personen.
Het is dus gewoon toegestaan om gegevens van overleden personen te publiceren en al helemaal in een omgeving als Genealogieonline. Een nabestaande kan je dus niet dwingen de gegevens te verwijderen.
@Jelle Feenstra: Overheden zijn niet verplicht deze gegevens te verstrekken. Voor akten en registers van de Burgerlijke Stand gelden de volgende wettelijke termijnen voor openbaarheid: Geboorteakten 100 jaar na de geboorte van de persoon, huwelijksakten 75 jaar na voltrekking van het huwelijk en overlijdensakten 50 jaar na het overlijden van de persoon.
Ronk - 6 dec 2021 - 15:01 (laatst bijgewerkt 17 dec 2021 — 10:34 door auteur)
Niet alle gemeenten en archieven houden zo strak die 50 jaar na overlijden aan. En voor het overige, voor mij is alles wat ik in een openbare bron vind, oké. Alleen die AVG heeft wel gemaakt, dat ik niets publiceer. Zie ik hier iemand die dezelfde familie onderzoekt en ik kan helpen met gegevens, dan neem ik contact op en krijgen ze de gegevens van me met inachtneming van de AVG. Afhankelijk van hoe prettig het contact verloopt, kunnen ze dan wat mij betreft ook de gegevens krijgen die onder de AVG nog niet in de openbaarheid mogen. Zo heb ik contact met iemand die dezelfde familie als ik onderzoekt. Die woont in Amerika, als ik zie wat die publiceert, dan kent Amerika helemaal geen privacy regels.
En zo'n dreigmail, leg lekker naast je neer. Je zal wel een reden hebben dat je het bewust gegeven hebt opgenomen.
Nicolette
Nicolette Jentink - 26 dec 2021 - 18:20
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.