Beste Theo,
ik heb je bericht op het forum van het BHIC ook gezien en zag dat je inderdaad nog geen antwoord op je vraag hebt gekregen. Ik heb zojuist Tekst & Commentaar Burgerlijk Wetboek geraadpleegd en hierin schrijft mevrouw mr. dr. A.M.L. Broekhuijsen-Molenaar het volgende:
"Het ontbreken van een bepaald leeftijdsverschil tussen de erkenner en het kind is geen grond voor vernietiging van de erkenning. In de praktijk houden ambtenaren van de burgerlijke stand een verschil van ongeveer twaalf jaren aan. Zie hierover Vlaardingerbroek, GS Personen- en familierecht, art. 204 Boek 1 BW, aant. 3. In een voorkomend geval kan de ambtenaar van de burgerlijke stand weigeren de akte van erkenning op te maken op grond van art. 1:18b lid 2. Ook is het mogelijk dat het openbaar ministerie vernietiging van de erkenning verzoekt wegens strijd met de openbare orde (MvT, Kamerstukken II 1995/96, 24649, 3, p. 19)."
De heer prof. mr. W.M. Schrama schrijft hier in de Groene Serie het volgende over:
"Een minimaal of maximaal leeftijdsverschil tussen de erkenner en het te erkennen kind is niet vereist in de wet. In de praktijk houden ambtenaren van de burgerlijke stand een minimumleeftijd van circa twaalf jaar aan, al heeft de gemeente op dit punt beleidsvrijheid. Met dit leeftijdsverschil wordt echter toch weer een stukje ‘waarheidsgerichtheid’ binnengehaald, immers men gaat uit van een leeftijdsgrens tussen verwekker en te erkennen kind, waarin de erkenner de potentiële verwekker kan zijn. Geslachtsrijpheid wordt immers aangenomen na circa het twaalfde levensjaar. In het bijzonder ten aanzien van het nationaliteitsgevolg van de erkenning (het kind van de Nederlandse erkenner verkrijgt diens nationaliteit) moet worden opgemerkt, dat de erkenning daartoe misbruikt kan worden (schijnerkenning). In de literatuur (Vlaardingerbroek 2014, p. 243) wordt betoogd dat het verstandiger was geweest indien de wetgever een minimum leeftijdsverschil (van bijvoorbeeld zestien jaar) tussen erkenner en erkend kind in de wet had opgenomen."
Dus in beginsel is het wel mogelijk dat het leeftijdsverschil tussen erkenner/bruidegom en kind biologisch vaderschap kan uitsluiten en dat toch tot erkenning kan worden overgegaan, maar de naleving van dit artikel is in de praktijk heel anders, inderdaad vanwege het feit dat zo'n biologisch vaderschap in deze gevallen zo goed als onmogelijk is. Men wil dus met erkenning en juridisch vaderschap zo dicht mogelijk bij de biologische waarheid blijven.
Met vriendelijke groet,
Indie van Lieshout