stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » UPDATE: Stadsconstapel Willem Carstens Boom (Asd):wat deed hij en van waar komen zijn voorouders?



Profiel afbeelding

Uit de Amsterdamse overlijdensakte van Marretje Willems Boom uit  1707 (19 juli) blijkt dat haar vader , Willem Carstens Boom, stadsconstapel van beroep was. De hele familie (afkomstig uit het noorden van Duitsland/Denemarken) woonde op Rapenburg, en zat in de scheepvaart. Wat deed een stadsconstapel in 1707 in Amsterdam? Ik begrijp dat een constapel een soort officier met de zorg voor geschut en munitie was, maar stadsconstapel? Kocht hij de munitie/het geschut voor de stad Amsterdam in o.i.d. ? En hoeveel stadsconstapels had Amsterdam tegelijkertijd in dienst?   Bij voorbaat dank voor alle info !

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kattenburg - 10 feb 2023 - 19:28 (laatst bijgewerkt 11 feb 2023 — 09:14 door auteur)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vestingwerken_van_Amsterdam

Hier staat een link m.b.t. de vestingwerken van Amsterdam, dan kunt u zelf lezen 
hoe de verdediging van de stad middels vestingwerken, waarop kanonnen stonden
was ontworpen en gebouwd.

Een en ander is een omvangrijke materie, omdat de fortificatiën voortdurend moesten
worden verbeterd, uitgebreid en onderhouden.
Een constabel of constapel is een onderofficier, die de zorg heeft over een kanon of
over enkele kanonnen. Hij heeft onder zijn commando enkel soldaten om het stuk of
de stukken te bedienen.

Constabels waren werkzaam in steden, maar ook bij de kustverdediging en op schepen. 
Hoe het gehele personeelsplan er uit zag met alle constabels, hun functiebeschrijving 
en hun soldaten vergt een tijdrovende en omvangrijke studie. Dat wil ik graag overlaten
aan anderen.

m.v.g., 

henk elsinga - 10 feb 2023 - 22:15

Hartelijk dank voor uw reactie! De link ga ik morgen goed bestuderen. Uit uw reactie begrijp ik dat er waarschijnlijk een heleboel constapels tegelijk in dienst van de stad Amsterdam  waren, zowel op het land als ter zee. In de notitie leek het net of het er maar een paar (lees: heel weinig) waren ... Doet er ook niet toe, het is in ieder geval genealogisch een apart, niet alledaags beroep in mijn familie ..Wie zou de baas van alle  stadsconstapels zijn, vraag ik mij nu af....Het is binnen mijn best grote Amsterdamse stamboom de eerste keer dat bij het overlijden van een familielid niet alleen de echtgenoot, maar ook de vader met zijn functie wordt vermeld. Ik houd mij van harte aanbevolen voor méér info !

Kattenburg - 10 feb 2023 - 22:41

Anje B. - 11 feb 2023 - 09:03

Merci, Anje, dat ga ik zeker goed doorlezen! Ik ben nu eigenlijk zo nieuwsgierig dat ik ook wil proberen uit te vinden waar zijn voorouders vandaan komen.  Ik zal de titel van dit bericht daarom aanpassen. Wat ik van hem weet, is het volgende: Willem Carstensz Boom is op 3 november 1641 evangelisch-luthers gedoopt door zijn vader Karsten Karstensz. De naam van zijn moeder wordt niet vermeld, wel worden twee getuigen opgevoerd: ene Willem Jans (waarschijnlijk de naamgever) en Metje Carstens. Hun huwelijk heb ik in Amsterdam nog niet gevonden, of ze überhaupt een paar zijn, weet ik ook niet, noch of Metje familie is en zo ja, in welke relatie zij tot Willem Carstensz staat. Het huwelijk van Karsten Karstensz zelf moet ook nog boven water komen. Willem Carstensz Boom gaat op 27 april 1663 in Amsterdam in ondertrouw met Sophia/Teijtje/Fijtie Brug(h)man. Hij is dan vlotschuijtevoerder, woonachtig in de Foelijstraat en wordt bijgestaan door zijn vader Carsten Carstens. Tijtje is volgens de akte 2 jaar jonger dan hij (doopdatum nog onbekend), woont in de Jordaan en wordt bijgestaan door haar moeder Amerentia Otten, de vrouw van Reijndert Janse Brug(h)man, over wie ik gisteren een leeshulpvraag stelde. Deze was afkomstig uit het Noord-Duitse Esens, Amerentia uit Löringen. 

Willem en Sophia krijgen, voor zover mij bekend, vijf kinderen:

1. Maretje, gedoopt op 6 juli 1672

2. Maretje, gedoopt op 22 augustus 1674 en getrouwd met schipper Coert Jacobse Kroes/Croese. Zij overlijdt in 1706, zie akte helrmaal bovenaan deze bijdrage.

3. Rijndert, vernoemd naar zijn grootvader van moederskant, gedoopt op 12 december 1677.  Hij trouwt later met Lijdia Jansz 

4. Christina, gedoopt op 7 september 1679

5. Christina, gedoopt op 25 september 1685

 

Sophia Brughman wordt begraven op 4 februari 1706, Willem Carstensz op 23 januari 1716. En in dat document heb ik zojuist Willems werkplaats gevonden: 'het kanon aan de binnekant van Rapenburg'... er staat ook iets bij van pralfmeester(?), wat dat is en hoe dat in het echt heet? En ik ken wel de Binnenkant als straat achter het Scheepvaarthuis, in de Lastagebuurt, maar was Rapenburg toen zo groot dat die Binnenkant daar ook onder viel of waar stond Willems kanon dan?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik heb verder een aantal onroerend goed-transacties gevonden, aan- en verkopen. 

Mijn vragen zijn als volgt:

1. Wie is de moeder van Willem Carstensz Boom? Door het feit dat de eerste twee kinderen Maretje worden genoemd, en Sophia's moeder Amerentia heet, vermoed ik dat zijn moeder Maria/Maretje/Metje .... heet. Of zij dan die tweede getuige bij zijn eigen doop is...? 

2. Wie kan mij helpen met het vinden van de trouwakte van Willems ouders?

3. Waar komt de familie oorspronkelijk vandaan? Door de plek waar ze in Amsterdam wonen, de naamgeving van de kinderen en de afkomst van Sophia's ouders vermoed ik dat Carsten Carstens (of zijn vader of opa) uit het huidige Duitse Niedersachsen of Schleswig-Holstein, danwel van het huidige Deense grondgebied afkomstig is. Al mijn Scandinavische voorouders in mijn hele stamboom (en dat zijn er van vaders- en moederskant best een paar...), woonden allemaal in en om de Foeliestraat of op Uijlenburg, en niet verder dan de Kadijken/Kattenburg.

Dochter Maretjes man Coert Jacobse Croese is Deens: hij komt van Ringstee (volgens Simon Hart het huidige Ringsted in Denemarken). 

Ik ben heel benieuwd hoe ver ik met de hulp van de stamboomforum-gemeenschap kan komen en wacht gespannen alle bijdragen af ! 

Kattenburg - 11 feb 2023 - 10:05 (laatst bijgewerkt 11 feb 2023 — 10:15 door auteur)

Ik lees proefmeester, zie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Proefmeester. Het kanon was dan mogelijk een herberg of zo. 

Annemarie57 - 11 feb 2023 - 10:41 (laatst bijgewerkt 11 feb 2023 — 10:42 door auteur)

Dat denk ik ook, nu ik het lees, Annemarie... maar een herberg? Dat klinkt mij vreemd in de oren,  hij was stadsconstapel van Amsterdam en dat was, als ik het goed heb begrepen, een militaire functie...Wat ik van je link naar het begrip 'proefmeester' begrijp, was dat degene die in een gilde de meesterproeven van kandidaatleden van een gilde moest beoordelen. Vraag is voor mij nu alleen: ik heb nog nooit van een militair gilde gehoord, bij welk gilde was Willem dan proefmeester? Wat ik uit Anjes bijdrage begrijp, kreeg hij in 1697 een flinke som geld voor hem en msnschappen , bijna fl. 2000,-, voor werkzaamheden  met kanonnen op de Wallen. Voor welk gilde werkte Willem? Weer een vraag erbij...

Kattenburg - 11 feb 2023 - 10:58 (laatst bijgewerkt 11 feb 2023 — 11:31 door auteur)

Hier op het Franse platteland is de burgemeester ook vaak timmerman of boer, ofwel iemand kan meerdere beroepen/funties hebben uitgevoerd, na elkaar of gelijktjdig...... Het een hoeft niet noodzakelijkerwijs met het ander in verband te staan. 

Annemarie57 - 11 feb 2023 - 11:14

Of misschien proefde hij namens de militaren? 

Annemarie57 - 11 feb 2023 - 11:15

Ik begrijp uit je link naar wikipedia dat een proefmeester niets culinairs was, maar een keurmeester bij een gilde...

Kattenburg - 11 feb 2023 - 11:33

Dit zou eventueel de ondertrouwakte van Karsten Karstenz kunnrn zijn: qua periode komt deze Carsten eigenlijk als enige in aanmerking: hij gaat op 3 september 1638 in ondertrouw met Annetje Gerrits, ruim 2 jaar vóór Willems geboorte. Hij komt uit Bremen, woont in de St. Nicolaasstraat, geen Rapenburg maar je kunt verhuizen....hij komt met zijn zwager Claes Carstens; ook van Annetje, bij wie volgens mij geen plaats van afkomst wordt genoemd, kan ik alles lezen, eigenlijk maar 1 woordje maakt dat ik niet zeker ben: Carstens beroep, wie kan dat voor mij in deze akte ontcijferen?  Bij voorbaat hartelijk dank!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kattenburg - 11 feb 2023 - 12:31 (laatst bijgewerkt 12 feb 2023 — 15:09 door auteur)

De Proef Meester is in dit geval de militair, die moet zorgen dat hij met zijn mannen 
het kanon zo snel mogelijk naar de plaats brengt en vakkundig opstelt, waar ze het 
moeten afvuren. Om een klein kanon te bedienen heb je al 5 man nodig. Hij moet de
soldaten opleiden en regelmatig met ze oefenen om hun bekwaamheid te beproeven.
Het aanbrengen van spantakels aan het kanon om de terugstoot op te vangen moet
snel en zonder haperen gebeuren. Het richten van het kanon, het laden van de juiste 
hoeveelheid kruit en het plaatsen van de kogel moet snel en accuraat gebeuren.
De constabel plaatst zelf de lont in het lontgat en als het wapen klaar is om te vuren
steekt hij de lont aan. De soldaten staan hierbij op de juiste veilige plaats en steken 
hun vingers in hun oren om hun trommelvliezen te beschermen.
Hierna moeten de soldaten eerst de loop van binnen reinigen met de grote pompstok
en het kanon weer precies op zijn plaats rollen voor het volgende schot.

Het gevraagde beroep:
Dat is een borduerwercker, die bijvoorbeeld stadswapens borduurt op vlaggen, of 
religieuze wapens en motieven op kerkelijke gewaden.

m.v.g. 

henk elsinga - 12 feb 2023 - 01:50 (laatst bijgewerkt 13 feb 2023 — 21:01 door auteur)


Heel hartelijk dank voor deze uitvoerige, gedetailleerde uitleg ! Dit maak  alles véél duidelijker, zeg maar gewoon, nu snap  ik het tenminste. En wat het beroep dat ik niet kon lezen betreft: ik had ook borduurwerker gelezen, maar vond dat eigenlijk een beetje 'vreemd', ofwel: niet 'passen' bij het militaire beroep van zoon Willem. Maar wel mooi, ik heb behoorlijk veel textielwerkers in mijn familie, die echt van alles deden, dit is de eerste borduurwerker.

Kattenburg - 12 feb 2023 - 14:15 (laatst bijgewerkt 12 feb 2023 — 15:04 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu