Je moet er even bij stil staan, dat er op de Niederrhein heel veel Nederlandse namen voorkomen, die al dan niet verduitst zijn. Dit gebied is van oorsprong Nederlands en tot 1815 zijn er discussies geweest om de grens tussen Nederland en Duitsland bij de Rijn te leggen tot aan Bonn. Mijn eigen familie is door de Spaanse Successieoorlog, waarbij Pruissen een stuk van Spanje pikte, deels Nederlands en deel Duits geworden.
Ik ben daardoor bekend in het archief in Düsseldorf. Er staan daar de nodige kerkboeken ter inzage, ondanks dat er in de oorlog veel verloren is gegaan. Maar sommige archieven hebben een herstel-oplossing bedacht.
Mocht je er daar niet uitkomen, dan kun je naar het Landesarchiv in Duisburg gaan, alleen dat is erg moeilijk toegankelijk qua informatie. Wat dan verstandig is, is van te voren te corresponderen met de medewerkers over wat je zoekt. De medewerkers zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam, zeker als je zelf Duits spreekt of iemand mee hebt die dat kan. Ik heb hele data-sets op cd toegestuurd gekregen.
Ook een interessante ingang is de bibliotheek van de universiteit. Er zijn veel oude boeken en kranten daar gedigitaliseerd en die informatie is vrij toegankelijk via deze link: http://digital.ub.uni-duesseldorf.de/
Mogelijk kun je hier mee verder.
Met vriendelijke groet,
Armand