Dirk
Grappig dat je een voorbeeld geeft dat treffend is omdat je het hebt over twee Crijn Jacobszonen: de eerste, Crijn Jacobsz, de duinmeier, was getr. met Aechte Jansdr en was vóór 1619 overleden; de tweede, Crijn Jacobsz Roo staat (zo letterlijk) als herbergier in het HG van Noordwijkerhout (met zijn vrouw Geertie Cornelisdr) en leefde veel langer.
Mijn uitgangspunt dat als iemand alléén onder patroniem voorkomt, hij/zij dan ook zo in mijn bestand staat. Zodra ik ergens in de archieven een toenaam aantref (of meerdere, dat kan ook nog), krijgen ze die in het bestand erbij. Dat personen van de rest van de familie gescheiden zijn dat zie ik niet. Als mij een familierelatie bekend is, dan zijn ze in mijn bestand altijd gekoppeld, hoe ik ze ook noem. Dus, twee bestanden, dat snap ik niet.
Betekent dus ook dat je niet het patroniem weglaat zodra je een toenaam weet. Het lijkt me dat je zoveel mogelijke moet aansluiten bij wat er toen gebruikt werd en dat is (16/e/17e/18e eeuw althans) naam + patroniem, of naam + patroniem + bij/toe/achter/familienaam. Niet doen alsof het 21e-eeuwse mensen zijn ;-)
Wat je in ieder geval zeker niet moet doen is familienamen met terugwerkende kracht aan mensen gaan koppelen. Daar creëer je een schijnzekerheid mee en het kan leiden tot verkeerde aannames omdat in de 16/17e eeuw het nog lang niet zeker was dat ouders dezelfde toenaam droegen als kinderen.
Groeten, Frans