stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Was mijn oma Spaans als enige van haar zussen?



Profiel afbeelding

 Hallo! Mijn oma is overleden en is een van drie zussen. De familie Noorlander. Mijn oma (Cornelia Vuik-Noorlander, meisjesnaam Noorlander)  is geboren 1914 of 1918 en overleden rond 1995. Haar twee zussen waren 1,75, hadden blauwe ogen en blond. Mijn oma was 1,50, donker haar, donkere ogen en fijntjes gebouwd (kleine handen en voeten en dat scheelde 4 maten tov van haar zussen). Het verhaal gaat dat er ten tijde van de verwekking van mijn oma, een mannelijke Spaanse gast arbeider in beeld is geweest. Zowel mijn moeder als haar broer zijn qua uiterlijk geenszins als Nederlands te herkennen. Zo is mijn moeder, net als mijn oma, klein, zeer donker, ook van huidskleur, met groene ogen. Mijn oom (de broer van mijn moeder; Joop Vuik -overleden-) had gitzwart haar en zeer donkere ogen. Ook de zussen van mijn moeder zijn donker en zélfs mijn zus en ik zijn erg donker (terwijl de kant van mijn vader enkel blond is met her en der een uitzondering) en hebben (o.a. meer opvallende zaken) zuid Europese uiterlijke kenmerken. Ook ik word nooit als Nederlandse gezien. 
 

Er is iemand die hierover iets weet?  
 

kan ik hier achter komen? 
 

bij voorbaat dank voor uw reactie. 

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 13 dec 2023 - 23:27 (laatst bijgewerkt 23 dec 2023 — 23:04 door auteur)

Ik heb hier een Cornelia Vuik-Noorlander

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Indien dit de juiste persoon is, dan is er inderdaad twijfel over het feit dat Arie Noorlander haar biologische vader is: https://samh.nl/bronnen/genealogie/deeds/50c7e006-042a-b2b6-7445-a49292d8cabd

Frank Fransz - 14 dec 2023 - 10:08 (laatst bijgewerkt 14 dec 2023 — 10:09 door auteur)

Cornelia uit het bericht van Frank Fransz 10:08u  :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Geboren op de Henegouwerlaan te Rotterdam :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem H. - 14 dec 2023 - 12:43

Ja dit is de grafsteen van mijn oma..😳🥺 hoe kan ik een foto plaatsen? Ik heb foto‘s van mijn oma.. 

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

hoe weet u dit? Oh ik schrik hier toch nog van.. ik wil zo graag contact met mijn familie maar mijn moeder wil geen informatie geven.. 

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 14 dec 2023 - 13:06

bedankt mr. Frank, dat allereerst. Hartelijk dank. Ik ben een beetje overdonderd daar ik zeker niet binnen aanzienlijke tijd een reactie had verwacht. 
 

u schrijft dat er inderdaad twijfel is over de biologische vader van mijn oma Cornelia Noorlander, geldt dit ook voor haar zussen? of klopt mijn vermoeden dat enkel mijn oma een andere biologische vader zou kunnen hebben? 
 

heeft u enig idee waar en hoe ik verder kan? 

u heeft een afbeelding geplaatst, ik weet niet wat dat is. Ik begin net aan mijn “reis”..

 

Betekent uw afbeelding dat er iemand onderzoek gedaan heeft naar mijn voorouders? Zou ik diegene ook kunnen contacteren? 

nogmaals van harte dank. Dit betekent erg veel voor me. 
 

met hartelijke groet,

 

Caroline -Cornelia Saskia- Weenink  

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 14 dec 2023 - 13:18

De foto heb ik hier vandaan Zoek grafmonumenten (online-begraafplaatsen.nl). Het is namelijk cruciaal om exacte datums te gebruiken.

Je oma is oktober 1920 geboren terwijl er nog geen sprake was van Arie Noorlander. Vier maanden later was haar moeder met hem getrouwd. Als je verder zoekt in het bevolkingsregister ging ze in augustus 1920 nog naar Alphen a/d Rijn. Weg uit het dorp? Schaamte? Ze zijn daar nogal gelovig.

Maar of daar nou een Spanjaard rondliep?

Ik zie niet dat andere mensen met deze familie bezig zijn.

Frank Fransz - 14 dec 2023 - 14:18

Als een vrouw 4 maanden na een bevalling met een man trouwt, is de kans dat die man de biologische vader van het kind was bijzonder groot, denk ik.

Maarten Krips - 15 dec 2023 - 16:06

Oké, als u het zegt. U heeft de foto’s van de zussen van mijn oma, noch die van de kinderen van mijn oma, niet gezien en doet op basis van een aanname (gestoeld op..?) een uitspraak. Ik ben heel benieuwd wat uw gedachtengang hierover is. In het kader van genealogie, daar ik probeer uit te zoeken waar ik daadwerkelijk vandaan kom zodat ik mijn zoon van 4 later antwoorden kan geven die ik nooit gekregen heb. 
 

ik dacht dat dit gedeelte van het forum genealogie betrof en niet “speculeren”. 

 

overigens zou dat wel een interessant forumdraadje zijn. aangezien er binnen alleen mijn familie al zoveel verschillende speculaties en hypotheses zijn opgegooid  

Caroline Cornelia Saskia Weenink - 23 dec 2023 - 23:12

" ik dacht dat dit gedeelte van het forum genealogie betrof en niet “speculeren”. "

Ik vind niet dat Maarten Krips aan het speculeren is. Hij geeft gewoon aan wat indertijd regelmatig voorkwam en brengt dat in. 

Forumleden proberen de vraagstellers zoveel mogelijk te helpen door ze op een bepaald spoor te zetten, waar mogelijk relevante informatie te verstrekken of te wijzen op evt valkuilen etc. Aan elke bijdrage is dan ook tijd en energie besteed. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 24 dec 2023 - 12:26

Ik ben het helemaal met Ben eens! Maarten geeft een mogelijkheid die toen vaak voorkwam, net zo als jij de mogelijkheid oppert dat de vader van je oma een Spaanse gastarbeider zou kunnen zijn geweest.

Wat niet wil zeggen dat jouw grootmoeder niet de dochter van een Spaanse gastarbeider zou kunnen zijn, of (om nog een mogelijkheid te geven) bijvoorbeeld van een Italiaanse immigrant (schoorsteenveger, terrazzowerker, ijscoman).

Aangezien je oma is geboren op de Henegouwerlaan 72, destijds een Kraaminrichting en Rijkskweekschool voor vroedvrouwen, zou je bij het Nationaal Archief kunnen kijken of er gegevens bewaard zijn gebleven van patiënten. Er is een inventaris: 3.12.09 Inventaris van het archief van het Rijksopleidingscentrum voor Verloskundigen te Rotterdam, 1882-1983 (als ik op de link klik kom ik heel ergens anders uit, misschien dat iemand die beter thuis is in het NA de inventaris boven water krijgt?)

Anneke 12 - 24 dec 2023 - 13:32

Waarom ga je niet proberen om eerst de familie van je oma terug in de tijd in beeld te brengen? Wellicht vind je dan de oplossing voor het donkere uiterlijk van je oma. Er kan namelijk ook sprake zijn van een tweede huwelijk en gaat het wellicht niet om zusters, maar om halfzusters. Gebruik bij je verdere onderzoek ook alle speculaties die je uit de familie hebt. Wellicht zit daar toch iets tussen waarmee je verder kunt. Zoeken kan je op Wiewaswie; Open archieven, Family Search. 
Nicolette  

Nicolette Jentink - 24 dec 2023 - 13:35

Dag Caroline,

Ik sluit me aan bij voorgaande berichten. 

Er zijn een aantal mensen die met zowel de familie Noorlander als de familie Stolk bezig zijn. Je zou met hen contact op kunnen nemen.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-noorlander/I21057.php

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-stolk/I8871.php

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stolk-en-van-dongen/I4792.php

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-stolk/I20284.php

Rianne Renssen - 24 dec 2023 - 14:04


Dag Caroline,

De bovenste van de vier stambomen die Rianne je geeft, laat zien dat je oma niet twee zussen had maar drie. Bovendien had je oma een broer en via hen totaal tien neven en nichten. Je zou inderdaad contact moeten opnemen met Arie Noorlander*, de opsteller van die stamboom want hij is kennelijk goed op de hoogte van hoe jouw familie in elkaar steekt. Wellicht weet hij ook meer over een mogelijk Spaanse vader van je oma.

Maar om een echt antwoord te vinden op alle speculaties en hypotheses die in je familie worden opgegooid, zou je een DNA vergelijking moeten doen. D.w.z. met behulp van een DNA test door liefst een kind of desnoods kleinkind van je oma, en een tweede test door liefst een kind of desnoods kleinkind van je oma's broer of zussen. Als het resultaat tussen deze neef/nicht ongeveer 12% identiek DNA laat zien, dan had je oma dezelfde vader als haar broer of zus; hebben zij slechts ongeveer 6% DNA gemeen, dan is jouw oma van een andere vader (mits er tussendoor geen andere onbekende vaders in het spel waren). Bij een test tussen kleinkinderen gelden andere, minder betrouwbare resultaten.

*) PS. Ik lees nu op genealogie online dat Arie Noorlander helaas overleden is en dat niet gereageerd wordt op vragen over zijn stamboomgegevens.

sprangers - 24 dec 2023 - 17:48 (laatst bijgewerkt 26 dec 2023 — 11:41 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu