stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4785

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Bijschrift: '2 augustus 1940. In het raam van Johan zijn kamer.' Johan is de man rechts, verzetsman J.H. Middelbeek.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Draagt de vrouw links een uniform, of was dit in 1941 mode?

Steekwoord(en)

uniform mode tweede wereldoorlog 

Vraagsteller

Jeroen Roos 123





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 9 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Ik denk niet dat het hier om een uniform gaat, althans geen militair uniform. Ik ken in ieder geval geen enkel uniform met een gestreepte stropdas. Het zou natuurlijk wel om een tenue kunnen gaan die bijvoorbeeld door een bode of gemeenteambtenaar gedragen wordt. Puur speculatie.

John Kramer

Dank voor je reactie. Ik weet inmiddels dat de vrouw op de foto 16 jaar was en nog op de HBS zat. Dat onderschrijft jouw idee dat het geen militair uniform is. Ik zoek weer verder!

Jeroen Roos 123

Dan zou het natuurlijk ook een schooltenue kunnen zijn. Er waren immers HBS scholen met een eigen tenue (en stropdas). Als u weet waar deze foto genomen is, dan kan deze specifieke school niet al te ver weg zijn.

John Kramer

Interessante gedachte! Ik heb nog niets kunnen vinden over schooluniformen of -tenues van een HBS in Rotterdam, maar ik hou het wel ingedachten. Bedankt!

Jeroen Roos 123

Als ik de dame op de foto zo bekijk lijkt ze mij wel ouder dan 16 jaar. Ze lijkt trouwens wel op hem, misschien zijn zus? 

Marian Peeneman

Ik heb even gekeken op My Heritage naar de familiegegevens van JH. Daar staat dat hij 1 zus had, Willemijntje,  die geboren is op 27-7-1919. Dan zou ze op de foto ongeveer 21 zijn. Dan zou ze best student geweest kunnen zijn, die dragen/droegen wel dergelijke stropdassen vlgs mij. 

Marian Peeneman

Heel erg bedankt voor het meedenken, maar de dame op de foto is zeker 16 jaar, en niet Johans zus. Het is Suzanna Jozina (Suus) van Rumph, geboren op 9 april 1924. Ze woonde in 1940 in Rotterdam. Het is een raadsel hoe zij, tijdens WOII in Utrechtse studentenkringen verzeild is geraakt.

Jeroen Roos 123

Kan zij niet in het (Studenten)verzet hebben gezeten? Dat is wellicht bij het NIOD na te gaan. Voor zover dat niet al gedaan is natuurlijk. 

Marian Peeneman

@Marian Peeneman Interessante gedachte! Dat ik uitzoeken.  

Jeroen Roos 123

Heeft u ook een suggestie?