stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3832

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

De foto is genomen in Oosterhout (NB) in de 1e WO. De soldaten behoorden tot het Hoofdkwartier Veldleger dat vier jaar in Oosterhout gestationeerd is geweest. Zij waren ingekwartierd bij de familie J. Oomen in de St. Janstraat. Het is mogelijk dat één van hen een zwangerschap veroorzaakte bij Dina van Gurp uit Made en dienstbode in Oosterhout. Zij en haar onbekende soldaat mochten vanwege hun verschil in geloof (zij katholiek, hij protestant) van de pastoor niet met elkaar trouwen.

. Wat over hem bekend maar niet bewezen is:
- hij was afkomstig uit (Den) Ho(o)rn. Het is echter niet uit te sluiten dat zijn naam van Horn of (van der) Hoorn was.
- zijn vader was kousenfabrikant.
- hij was cadet bij de KMA (onwaarschijnlijk) óf
- hij was een Belgische militair bij de KMA. (Vanwege WOI ook niet waarschijnlijk) óf
- hij was een in Geertruidenberg gelegerde soldaat dan wel
- afkomstig uit Geertruidenberg. Amsterdam is ook een optie want de zoon heeft ooit bij zijn biologische vader op de stoep gestaan maar miste de moed om aan te bellen. Hij heeft in beide plaatsen gewoond.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Ik zou graag weten of iemand (van een oude familiefoto) de middelste soldaat herkent, of een verhaal (uit de familie) kent waar iets dergelijks is voorgekomen.
Wellicht herkent een nazaat van het gezin J. Oomen een voorouder, of weet misschien meer van deze geschiedenis?
Wie kan dit verhaal -los van de fam. Oomen- aan een protestantse soldaat koppelen die dit in WOI is overkomen?

Steekwoord(en)

J. Oomen Oosterhout Eerste Wereldoorlog militair soldaat Hoofdkwartier Veldleger; mobilisatie Hoorn Geertruidenberg Made inkwartiering Dina van Gurp kousenfabrikant  

Vraagsteller

wennie de haan





Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 3 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


1. hoofdkwartier veldleger? wschl zijn er wel archieven hiervan 2. voor experts moet het anders ook mogelijk zijn wat voor soort militairen het zijn aan de hand van de epauletten 3 zijn er nog meer foto s? 4 FTDNA of ander genetisch onderzoek moet ook wel wat opleveren 

als het toch de KMA officier is geweest  lijkt het me dat er ook niet zoveel op zaten in die tijd ( ik denk 50 per jaar max )dus in die archieven kijken 

succes!

jasper

jasperarend

jasperarend

Dank voor je reactie, Jasper.

Bij het archief Veldleger kunnen scans worden aangevraagd maar er is geen gespecificeerde keuzelijst. Het probleem is dat we geen naam hebben; er kan dus niet gericht gezocht worden.Dat geldt ook voor DNA onderzoek, er is niets om mee te vergelijken.

De KMA cadettenlijst 1915 (drie studiejaren) telt meer dan 200 cadetten. 'k Heb ze allemaal gescreend op Hoorn en kousenfabriek met één resultaat. Een kleinzoon kon echter bewijzen dat zijn opa er niets mee te maken had.

De militairen op de foto zijn soldaat, ze dragen puttees, terwijl officieren laarzen dragen.

We zoeken rustig verder...

wennie de haan

Heeft u ook een suggestie?