Rond 1910 ontstaat de zgn. 'tip-top': een kleine en goedkope kermis- of marktfoto, voorzien van het adres van de fotograaf (de tekst boven). Het uniform dat de man draagt, lijkt mij van rond de 1e Wereldoorlog. Zie bijvoorbeeld de afbeeldingen op http://www.casparvandenberg.nl/site/nl1900-1918.html?sa=X&ved=0CCIQ9QEwBmoVChMImIyJ493-xgIVhI7bCh3Wkgll
Groet, Lieke
In de Willem II straat 28 te Tilburg heeft van 1910 tot 1975 een postkantoor gezeten. Het voormalige postkantoor heeft plaats gemaakt voor het Helga Deen park en omgebouwd tot jazz-café Paradox.
Misschien is de man op de foto geen militair maar een postbode.
Volgens mij slaat Berry Henebiens de spijker op de kop. Ik zie de PTT er wel voor aan om foto's van hun personeelsleden te maken voor in hun dossier. Het museum voor communicatie in Den Haag (vroeger het postmuseum) kan wellicht meer informatie bieden. Misschien bevatten hun dossiers aanvullende inlichtingen over de PTT-beambten.
Een adres op een tiptop foto (Tiptopphoto&Co door een fotograaf zo genoemd omdat het octrooi-recht van deze manier van fotograferen lag bij de firma met die naam te London) is het adres waar de foto genomen werd.
Meestal bij de gefotografeerde(n) thuis.
een "TipTop foto" was een type naam. Net zoals portretfoto, pasfoto, panoramafoto, was er eermaals de "tip top foto".
Het was fotografie in de goedkoopste prijsklasse, aangeboden door ambulante fotografen die met kermissen mee reisden en zo hun brood verdienden.
Ik heb ooit gezlezen dat de foto's het zelfde moment ter plaatse gereed werden gemaakt en doormiddel van een mee gefotografeerd letter en cijfersysteem voorzien van indentificatie.
Er werd geen negatief of glasplaat gebruikt maar een soort fotogevoelig karton.
(een voorloper van de inmiddels achterhaalde pollaroid camara)
In die dagen werd door de man met de kleine beurs, bij een reguliere fotograaf, alleen dán een portret of gezinsfoto besteld, als er zich een heel bijzondere gebeurtenis voor deed; (bijv. huwelijk of jubileum) en kostten voor de WOII een weekloon (fl 6,-)
De prijs van een tiptopfoto was 25 cents.
De foto hier getoond met adres, laat een persoon zien die op dat moment aldaar woonachtig of werkzaam was.
Kijk eens bijv. in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg, en ondek meer foto's met diverse adressen.
Misschien brengt deze informatie U wat verder.
Met vriendelijke groet,
John W van Wijk
Tilburg
Ik heb van mijn overgroot vader een zelfde soort foto, in uniform met het zelfde adres. Mijn overgroot vader was zeker geen postbode. Hij was militair, gelegerd in Tilburg. In het boek Tilburg in beeld 1865-1945 staan meer Tip-Top fotos maar dan met adressen in de Zomerstraat en Noordstraat. Vriendelijke groet, Pieter-jan.