Hallo allemaal,
Een van mijn voorvaderen Hendrik Vrijdag (Vrijdaghs), geboren op 6 november 1723 is waarschijnlijk ergens tussen 1745 en 1755 naar Bergen op Zoom vertrokken vanuit zijn geboorteplaats Hoepertingen. De reden hiervoor laat zich gissen maar het lijkt er sterk op dat hij als militair van het Hollandse leger uiteindelijk in Bergen op Zoom terecht is gekomen. Hier huwde hij op 2 november 1755 met Joanna Maria Graij (Gre). In zijn huwelijksakte staat ook Doornik genoemd, waarschijnlijk als plaats waar de ondertrouw heeft plaatsgevonden. Dat gegeven doet mij nog meer vermoeden dat hij als militair in het Hollandse leger zat. Echter kan ik helemaal niets hierover vinden. ik heb al diverse Nederlandse archieven doorzocht maar zonder resultaat. Wie kan mij verder op weg helpen?
Mvg. Leon Vrijdag
———
Titel verplaatst naar dit aub forum en titel aangepast met *jaar en plaats door moderator
Dat kan want Doornik (Tournai) ligt in het huidige België dus zou ik daar verder zoeken. Aan de naam te zien zouden het wel eens Huguenoten kunnen zijn die vochten nog wel eens in het Staatse leger.
Hoepertingen was een Hollandse enclave, een heerlijkheid of een zgn. redemptiedorp. De heerlijkheid Hoepertingen was achtereenvolgens in bezit van de families Van Hoepertingen (ca. 1150 – ca. 1350), Van Stein (ca. 1350 – 1397), De Sombreffe (1397–1502), Raes van Grevenbroek (1502–1518), Van der Mark-Arenberg (1518–1617), Van Scharenberg (1617–1688), De Sluse (1688–1788), De Stenbier de Wideux. De laatstgenoemde familie bleef tot 1888 eigenaar van het kasteel. Ik heb geen idee of de hugenoten zich ook in deze omgeving bevonden. Ik heb eerder het vermoeden dat het beleg van Bergen op Zoom in 1747 er iets mee te maken heeft.
De trouwakte vermeldt dat Hendrik in Burgloon geboren is en rooms was.
Ja dat klopt en de echtgenote was gereformeerd. Daar staat ook een aantekening over in de trouwakte. En zoals ik het interpreteer heeft de ondertrouw in Doornik plaatsgevonden. Ik begrijp ook dat soldaten in die tijd nogal eens rondtrokken dus is het niet vreemd dat ze zich eerst in Doornik en daarna in Bergen op Zoom opgehouden hebben. Maar er is tot nu geen bewijs dat hij daadwerkelijk in het leger zat.
Register: RK Doop 1722-1780,1788; Trouw 1723-1780; Overlijden 1724-1792 (DTB-1940)
Gemeente: Zaltbommel
Periode register: 1722-1792
Plaats dopen: Zaltbommel
Datum dopen: 09-04-1762
Kind: Henricus
Vader: Henrici Vrijdag
Moeder: Joannae Mariae Gre
Getuige: Lambertus Vrijdag
Maria Agnes van Neur
Diversen: 09.04.1762 Baptizatus est Henricus filius Henrici Vrijdag & Joannae Mariae Gre. Patrini Lambertus Vrijdag & Maria Agnes van Neur.
Bladzijde: 120
Toegangsnummer: 3198 Doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenregisters van de Bommelerwaard, (1303) 1590 - 1810 (1949)
Inventarisnummer: 1940
In 1753 en 1754 laat hij al kinderen dopen in Bergen op Zoom.
Deze informatie is bij mij bekend en ik ben ook in jet bezit van alle doopakten. Waar het mij meer om gaat is wanneer is hij naar Bergen op Zoom gekomen en wat was de reden. Was hij inderdaad soldaat in het Hollandse leger, enz...
In de trouwakte staat daar niets over, terwijl dat meestal wel vermeld wordt (zie andere inschrijvingen). Dus dan moeten we er van uitgaan dat hij geen soldaat was. Wellicht had hij wel werk waarbij hij het leger volgde.
Overigens: Deze informatie is bij mij bekend en ik ben ook in jet bezit van alle doopakten
Dat had ik dan liever vermeld gezien als de historie van Hoepertingen.
Deze informatie is bij mij bekend
Ik moet toch eens leren beter tussen de regels te lezen 
Ik heb alle info gegeven die ik heb.
Als hij geen soldaat was dan ben ik benieuwd wat dan wel de reden kan zijn geweest. De familie uit Hoepertingen was redelijk welgesteld, ze hadden eigen land en enkele generaties zijn schout geweest. Maar in de basis leefden ze van de akkerbouw zoals veel mensen in die tijd. Ik vind het opvallend dat zowel Doornik als Bergen op Zoom destijds garnizoenssteden waren dus ligt het voor de hand dat hij soldaat zou zijn geweest maar er staat inderdaad ook niets over inde trouwakte. Maar is dat vreemd, zijn naam is ook als Vrijdaegs geschreven. Misschien stopt het hier wel gewoon en moet ik deze zoektocht beëindigen omdat er gewoon niet meer info beschikbaar is.
Zijn schoonvader was Schots militair, dus misschien is hij daar achteraan gereden.
Welke dopen heb je nog meer tussen 1754 en 1762?
Dat is nieuwe informatie voor mij. Dit zijn de kinderen:
Gerrit Jan VRIJDAG in 1748
Anna VRIJDAG in 1753
Anna Cornelia VRIJDAG in 1754
Hendrik VRIJDAG in 1762
Adriana Sebina VRIJDAG in 1767
Ik vind in Bergen op Zoom twee notariele akten uit 1767 en 1768 waarin Johannes Vrijdagh, woonende te Houpertingen is gemachtigd door Barbara Paulus weduwe van Jan Baptist van Savelenberg, woonachtig te Bergen op Zoom, ivm de nalatenschap van haar broer Willem, die in Heer bij Sint-Truiden was overleden.
Mogelijk dat deze connectie iets oplevert?
Dat kan inderdaad nuttig zijn. Waar vind ik deze akten?
Dankjewel hiervoor. Ik denk dat ik wel een aardig beeld heb en zal in ieder geval met deze informatie verder zoeken. Mocht iemand nog informatie hebben dan hoor ik dat graag. Reageren mag ook rechtstreeks.
Waar komt de informatie vandaan dat Hendrik zijn schoonvader Schots was en in het leger zat. Was hij huursoldaat in het Hollandse leger?
Hier kan ik iets mee, het brengt mij al weer wat dichterbij. Hendrik Vrijdag (Vrijdaghs) was de eerste uit de lijn die naar Nederland kwam. Ik ben een rechtstreekse afstammeling hiervan. Het houd mij al een tijd bezig waarom hij vanuit Hoepertingen (Borgloon) naar Bergen op Zoom is getrokken. In eerste instantie was mij idee dat hij als soldaat van het Staatse leger meegetrokken was, maar o.a. uit de doopaktes van 1753 en 1754 blijkt dat hij 2 buitenechtelijke kinderen heeft. Blijft de vraag: wat had hij in Bergen op Zoom te zoeken voor de geboorte van deze kinderen