Gerrit Postma, geb.1819 in Nes, Ameland, moeder Grietje Kolmer, vader Klaas (Hendriks). Hij wordt in 1838 ingeloot en op 1 Mey 1838 ingelijfd bij de 14 Afdeling. Het nummer 'bij de loting aan de ingeschreven ten deel gevallen' is 4088. Ik kan in de stamboeken niets over hem vinden, maar ik ben nieuw in dit soort speurwerk, dus ik zou heel graag wat hulp krijgen. Ook op het gebied van links naar de geschiedenis van zijn diensttijd en wat de 14 afdeling deed. Hij is van 1834 tot 1845 als leerling aan de Koninklijke Academie in Amsterdam ingeschreven. Die diensttijd moet daar dus onder hebben gevallen. En niemand zit zo lang op een kunstacademie, lijkt mij. Hoe lang zou die diensttijd geduurd hebben? Wat voor 'n soort uniformen droeg die 14 afdeling. Enz.
Alle informatie hierover is meer dan welkom!
Jantine van der Knaap
Volgens mij nog niet gedigitaliseerd.
Bij Dave Verdooner (boekdeel BB1 -1; pag. 25) komt Gerrit Postma voor.
Hij woont in de Vijzelstraat, geboren in 1819 in Nes, ongehuwd, Geref., kunstschilder, overleden op 24.9.1851 (?).
Vanaf 25.9.1851 woont hij in de Berenstraat (KK1 - 1; pag. 53): geboren op 30.5.1819 op Ameland, schilder.
Beste Jan,
Wat een snelle en efficiente reactie, bedankt. Als hij 5 jaar in dienst heeft gezeten, dan is het toch niet mogelijk dat hij ondertussen ook lessen heeft gevolgd aan de kunstacademie?! Hij is dus van 1838 tot en met 1843 in dienst geweest. Waarom wordt zo'n certificaat dan pas in 1858 uitgegeven? Hij gaat op 24 juni 1858 in Haarlem trouwen. Zou hij het daarvoor nodig gehad hebben? Heeft iedereen zo'n certificaat of moet je er zelf om vragen?
Heb je enig idee waar hij dan gelegerd was?
Veel vragen en ik ben al zo blij met jouw eerste antwoord!
Jantine
Dat certificaat had hij inderdaad nodig bij zijn huwelijk.
Het komt dan ook uit de bijlagen die bij dat huwelijk zijn overlegd (zie de pagina's daarvoor en daarna)
Uiteraard heeft hij in die tijd geen lessen gevolgd 
Vermoedelijk heeft hij dus van 1834-1838 en van 1843-1845 op de academie gezeten, in ieder geval met een onderbreking van minmaal vijf jaar.
Dat kan slechts gedeeltelijk kloppen. Hij stierf in 1894, en was doopsgezind. En zat in een doopsgezind weeshuis vanaf 1828 tot hij ca. 21 was. Maar Vijzelstraat kan kloppen en ongehuwd toen, ook nog. Bedankt, ik had nog nooit van Dave Verdooner gehoord. Bedankt voor de informatie.
Jantine
Beste Jan Clavaux, ik ben nu al een tijdje bezig de pagina's voor en na de huwelijksacte te vinden. Ik heb de huwelijks acte via het Noord-Hollands-Archief gevonden. maar daar zitten geen bijlagen ervoor en erna bij. Hoe vind ik die? Ik doe kennelijk iets fout.
Jantine
Bete Willem,
Bedankt voor deze interessante aanvulling. Graag nog een vraag hierover. Ik lees hierin dat het Beerenstraat huisnummer 391 is. Die bestaat volgens mij niet meer. Wel is er een rijksmonument met nummer 391, dat is Berenstraat 6. Weet jij ook hoe ik erachter kom of dat huisnr. 391 nog bestaat en waar? Of slaat die nummer weergave in het bevolkingsregister helemaal niet op het huisnummer in de Beerenstraat. Je ziet ik ben hier nieuw in en moet nog van alles leren.
Groeten,
Jantine
Ik lees hierin dat het Beerenstraat huisnummer 391 is. Die bestaat volgens mij niet meer.
Dat is sinds 1875 nr. 10.
Er stonden eerst twee pandjes (nrs. 10 en 12), maar is nu 1 gevel (Restaurant 't Zwaantje).
(nr. 10 is de deur rechts van 't Zwaantje)

14 12 10 8
Bedankt Wim, ik ben blij dat je bevestigt wat ik in mijn eerste omnummering dacht gevonden te hebben. Maar was nog niet zover dat 10 en 12 nu samengevoegd waren. dat is dus wel na 1835 gebeurd, want ik vond nog 2 huisjes op foto's in de beeldbank van Amsterdam. Jammer dat ik het origineel niet meer fotograferen kan.
Jantine
In het weekblad "Den Haag Centraal" staat een verhaal over deze schilder Gerrit Postma (De 19e eeuwse). Ook een plaatje van zijn mooie schilderij : "Het inentingsbureau, Haarlem" (1891-1892), 94x124 cm. Zijn achterkleindochter Catharina (97) geeft twee kunstboeken uit over hem. Helaas worden er maar 100 gedrukt en zijn niet te koop. Hoop dat er tenminste één naar de Kon. Bibliotheek gaat...
Beste Martinus,
Ik ben een van de mensen die mee heeft gewerkt aan de 2 boeken (fotografie, beeldredactie en research). Er is ca. 6 jaar aan gewerkt, en het is inderdaad jammer dat er niet meer van gedrukt zijn. Ik weet dat er in ieder geval 1 naar de KB gaat. Of dat nu al geregeld is weet ik niet, want de dag van presentatie was pas vorige week (11 oktober).
Ik heb geprobeerd het bewuste artikel in "Den Haag Centraal" te zoeken, maar dat lukte me niet. Is het mogelijk dat ik op de een of andere manier een datum van verschijning of een link naar het weekblad van je krijg?
Met vriendelijke groeten,
Jantine van der Knaap
Het artikel staat in Den Haag Centraal van Donderdag 18 Oktober 2018, pagina 5 van het deel "Uit de kunst". email: info@denhaagcentraal.net. Grappig dat er in de 20e eeeuw weer een Postma kunstschilder is, Gerriet. Zit het in de genen?