stamboomforum

Forum logoMilitairen » Militaire voorouders vindbaar via wiewaswie



Profiel afbeelding
Unieke samenwerking maakt militaire voorouders vindbaar via WieWasWie 30-09-2014 

Een samenwerking tussen het particuliere initiatief Zoekakten.nl, de Amerikaanse organisatie FamilySearch en het Centraal Bureau voor Genealogie zorgt ervoor dat een deel van de militaire stamboeken van het Nationaal Archiefvanaf vandaag via WieWasWie.nl te doorzoeken en te raadplegen zijn. WieWasWie slaat daarmee een bredere weg in: van toegang op datasets van uitsluitend deelnemende erfgoedinstellingen naar aggregator van persoonshistorische data uit allerhande bronnen, ongeacht de herkomst. Ook de toevoeging van de eerste militaire bronnen vanuit het platform Militieregisters.nl is daar een voorbeeld van.

Uiterlijk van je voorvaderen

Zowel stamboeken als militieregisters zijn een interessante bron voor voorouderonderzoek omdat ze een beschrijving van het uiterlijk van de mannen geven. Dit ‘signalement’ geeft bijvoorbeeld de kleur van de ogen, haar en wenkbrauwen, de vorm van de neus, mond en kin en eventuele andere kenmerken zoals littekens. Bij een gebrek aan foto’s en portretten kun je met de militaire bronnen toch een beeld vormen van hoe je voorvaderen eruitzagen!

Stamboeken op WieWasWie

De militaire stamboeken op WieWasWie bevatten de gegevens van dienstplichtigen en beroepsmilitairen vanaf 1813 tot 1830. De originele stamboeken die bij het Nationaal Archief liggen zijn door FamilySearch gefilmd en online gezet. Particuliere initiatieven zorgden voor indexen die op de website genver.nl en later zoekakten.nl doorzoekbaar zijn gemaakt. WieWasWie combineert nu de indexen van zoekakten.nl met de bijbehorende scans op familysearch.nl.

Van de stamboeken 1813-1830 is nu ongeveer de helft geïndexeerd, goed voor zo’n 258.000 namen. Meehelpen kan via zoekakten.nl: de nieuwe indexen worden aan WieWasWie.nl toegevoegd.

Militieregisters op WieWasWie

Op het platform militieregisters.nl zijn dankzij de inzet van vrijwilligers militieregisters uit heel Nederland over de periode 1813-1940 online te doorzoeken en te raadplegen. WieWasWie biedt sinds kort een extra toegang op een deel van de Noord-Hollandse militieregisters aldaar. Meer volgt binnenkort.

Open Data op WieWasWie

Recentelijk is WieWasWie uitgebreid met indexen die door het Nationaal Archief als open data aangeboden worden. Deze kleinere collecties zijn op WieWasWie vindbaar onder de ‘diverse collecties’ en bevatten ook gegevens over oa. legerofficieren. Deze toevoeging laat zien dat ook voorouders in open data een plaats gaan krijgen op WieWasWie.

Bovenstaand bericht heb ik overgenomen van de homepage van het CBG http://www.cbg.nl/index.php/6/home+-+nieuws?id=6

Ervaren onderzoekers wisten deze boeken al te vinden via  http://zoekakten.nl/zoekmil.php

mvg_Ben

Ben Wegman - 8 okt 2014 - 21:35

Toch maar even reageren.

Het ontgaat mij helemaal waarom deze scans nu ook via WWW is op te zoeken, waarom?

Deze scans vd stamboeken zijn al meer dan 1 jaar via een zoeksysteem ontsluitbaar bij zoekakten.nl

Dezelfde scans bij militieregister.nl zijn tegen betaling te bekijken.

Laat 1 ding zeker zijn, ik en vele anderen met mij zijn familysearch (mormonen), nog altijd dankbaar dat zij zulk waardevol werk hebben gedaan.

Zij hebben scans van zo wat alles dat in een archief te vinden is gemaakt, en dat in tweevoud.

De scans voor hun zelf zijn opgeslagen in Utah (de states).

De ander scans hebben de archieven zelf mogen houden.

Gelukkig hebben archieven nog steeds een contract met de mormonen, ieder jaar worden vrijgegeven akten gefilmd door FS.

Maar om  bij WWW te blijven, HOPELIJK BLIJVEN DE GEGEVENS GRATIS op te zoeken.

ien lejeune - 21 okt 2014 - 22:05

 

Beste mevrouw Lejeune,

  Natuurlijk begrijp ik uw weerzin tegen allerlei betaalde initiatieven, en helaas kan een groter

aantal betaalde archiefbronnen de genealogie-hobby inderdaad véél duurder maken. Nog een paar jaar geleden was hierover veel boze discussie op het forum, want veel archiefinstellingen (overheid!) kwamen & komen in de verleiding om mee te doen met allerlei commercieel gedoe ("businessmodellen", enz. enz.) van het bedrijfsleven; gelukkig kwam bijv. WieWasWie in andere handen, en werd het goed geregeld.

  Gelukkig zijn in Nederland de meest belangrijke genealogische bronnen gewoon gratis in te zien (ook wat dat betreft, zoals om veel andere redenen, is Nederland een genealogisch paradijs, alleen zijn wij genealogen vaak te verwend om dat te beseffen).

  Als bijvoorbeeld overheden geld vragen voor het inzien (via internet) van archiefbronnen, moet je als burger/genealoog 2 reflexen hebben: (1) Waarom, wat is hier aan de hand?! Die archiefinstellingen zijn toch gewoon overheidsorganisaties, ik mag er toch vanuit gaan dat alles met belastinggeld is betaald; waarom zouden ze daar aan moeten verdienen? En (2) OK, archiefinstellingen worden betaald uit belastingen, maar geven nu zelf aan dat zij vanwege de crisis en forse vraag om digitalisering vaak gewoon geld tekort komen, dus er moet kennelijk geld bij. Maar zo'n instelling mag dan hoogstens de kostprijs voor die dienst vragen, meer ook niet. Winst maken & commercieel doen als het bedrijfsleven is niet de bedoeling...

  Maar hier is, denk ik, iets ànders aan de hand. WieWasWie gaat niet ineens een archiefbron (door FamilySearch ingescande documenten die eigenlijk gratis is, te koop aanbieden voor geld ; nee,

het is zich bewust van de enorme versnippering in archievenland (honderden belangrijke bronnen voor genealogen) en wil die alleen maar "extra vindbaar" maken, door ze ook "toegankelijk" te maken via WieWasWie ; het gaat dus puur om een index op naam, en een verwijzing ernaar.

   Dit alles, zodat je via één platform (WieWasWie) gewoon in meerdere bronnen zult kunnen zoeken. Iets dergelijks is ook gebeurd met de familie-advertenties van het CBG: die zijn nu ook ineens te vinden via de database van WieWasWie, en ze waren al "tegen vergoeding" beschikbaar bij het CBG zelf, en dat blijven ze ook; dus niemand gaat erop achteruit.

  Kortom: uw mogelijkheden om (meestal gratis) bij/aan die archiefbronnen te komen worden niet minder ; en uw kans om die op te sporen wel gróter!

  WieWasWie geeft telkens eerlijk aan bij wie de bron echt berust,

en òf er kosten van toepassing zijn ; de "achterliggende" documenten-beherende instellingen

als archieven en bijv. FamilySearch of CBG blijven gewoon bestaan.

  Zie bijvoorbeeld voor de familie-advertenties van het CBG deze uitleg:

https://www.wiewaswie.nl/stambomen-bouwen/wegwijzer-brongebruik/familieadvertenties/

en voor de militaire stamboeken (overigens iets anders dan de militieregisters,

dat zijn niet, zoals u zegt, "Dezelfde scans" !) hier:

https://www.wiewaswie.nl/stambomen-bouwen/wegwijzer-brongebruik/militairen/

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                                                                                                           (bron: WieWasWie.nl)

    In mijn ogen is dit alleen maar toe te juichen, want Nederland is weliswaar een genealogisch paradijs, maar het is voor genealogen niet altijd even overzichtelijk wáár hij/zij archiefbronnen over de gezochte persoon kan vinden, welke bronnen er zoal bestáán (beschikbaar zijn) en of men nu niets meer over het hoofd gezien heeft (geen interessante bronnen heeft gemist).

   Op dezelfde manier zou je nog veel méér archiefbronnen, die nu her en der "rondslingeren" op allerlei verspreide (archief)websites, als indexen-op-naam kunnen toevoegen aan WieWasWie ; aan de plaats op die websites verandert niets, maar de toegankelijkheid ("opspoorbaarheid") van die gezochte namen verbetert ineens fantastisch!

   Bijvoorbeeld kunt u denken aan de kentekendatabase van de Groninger Archieven, KvK-databanken, de databank van eigenaren van onroerend goed in 1832 bij HisGIS, allerlei bronnen op naam die door vrijwilligers zijn samengebracht bij Digitale Bronbewerkingen, lijsten van emigranten uit Overijssel, enz.enz.

   Bij iedere toevoeging aan WieWasWie van weer zo een bron groeit de overzichtelijkheid

van uw onderzoekswerk: een beetje genealoog wil immers zoveel mogelijk informatie over een gezochte persoon uit zoveel mogelijk verschillende bronnen... Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

   U kunt het vergelijken met de archiefinstellingen en hun bronnen in het algeméén :

er zijn honderden archieven, en het is moeilijk in je archiefonderzoek hierbij overzicht te houden of ueberhaupt al die nationale, regionale en plaatselijke archief-websites te vinden, en allemaal grondig te onderzoeken; maar voor veel archiefinstellingen sámen is Archieven.nl een centrale zoek-database,

waarbij u terechtkunt voor uw onderzoek. In plaats van door de bomen het bos niet meer zien

naar de mogelijkheden zijn eindeloos!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 22 okt 2014 - 00:09

Goed weergegeven. We lopen in Nederland een aardig eind vooruit vergeleken bij heel veel landen; het meeste wat we zien is vrij toegankelijk (dat hebben we dus collectief al betaald, want niets is gratis) en anders vallen de tarieven die er hier en daar zijn meestal wel mee. Winst maken ze daar echt niet op, hooguit is het een aanvulling die meehelpt (soms kan het dienen om iets anders weer te helpen betalen).

Instellingen van wetenschap en cultuur zijn niet rijk en ze worden het ook niet.

Dat we steeds meer toegang krijgen op één centraal platform is winst, want de versplintering is nog steeds heel erg groot (te groot). We hadden aanvankelijk heel wat weerstand tegen de nieuwe opzet, maar uiteindelijk valt het allemaal mee en er is menige stap voorwaarts gezet.

Leo Bijl - 22 okt 2014 - 11:12

Dat archieven.nl (je begint er zelf over) de centrale plaats is voor gegevens is mij welbekend zoals te lezen is in diverse fora waar ik de naam noem.

Zelf zoek ik dan ook altijd via archieven.nl.

Die achterliggende gronden met de opbouw van WWW heb ik echt nooit begrepen.

En wat dat zoeken door genealogische bronnen betreft, iedere rechtgeaarde genealoog maakt en maakte er een sport van om zoveel mogelijk digitale bronnen te verzamelen. Dat hoort zowat bij je zoektocht door voorouderland.

In ieder geval bedankt voor je prima uitleg.

IN IEDER GEVAL NU MAAR HOPEN DAT FS NIET OP ZWART GAAT.

Want dat risico lopen de instellingen die gebruik maken van geleend materiaal.

Ps ik dacht dat het CBG een commerciele instelling is

ien lejeune - 22 okt 2014 - 13:19

 

Beste mevrouw Lejeune,

CBG, commercieel? Nou, nee...

Dat had u kunnen weten: het is makkelijk te vinden,

dus er is geen reden voor wantrouwen of misverstanden.

Het CBG is een stichting. Bovendien een ANBI-instelling,

voor het algemeen nut, dat zegt ook veel.

Dacht u dat de Staat de persoonslijsten uit de Gemeentelijke Basisadministratie en het gigantische, privacygevoelige Persoonskaartenarchief (= Centraal Archief van Overledenen), plus de genealogische verzamelingen van het Rijk, zou toevertrouwen aan een of ander ordinair commercieel bedrijf?

Zie http://www.cbg.nl/page/7/over+het+CBG :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 22 okt 2014 - 14:09

Mnou, of de Staat der Nederlanden nooit iets zou durven toevertrouwen aan een of ander ordinair, commercieel bedrijf zou ik nog niet durven beamen............het gaat dan ook wel eens grotelijks mis Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar hier dan niet.

Leo Bijl - 22 okt 2014 - 14:20

Beste meneer Vlas,

Een stichting kan en mag onder bepaalde voorwaarden commercieel zijn.

Dat zou u ook moeten weten.

Maar we schieten het doel voorbij met deze discussie.

mvg

ien lejeune

ien lejeune - 22 okt 2014 - 16:15

Off topic,

er staan op het stamboomforum diverse handleidingen voor het plaatsen van afbeeldingen.

Doe er uw voordeel mee!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 22 okt 2014 - 17:07

@Ine,

Stel, dat de beheerder van zoekakten.nl onder de tram komt ?

Dan is het echt einde zoekakten.nl.

Om in ieder geval de indexen op naam te borgen voor ons nageslacht, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn collectie aangeboden aan WieWasWie. En dat resulteerde in het opnemen van de, nog niet complete, collectie Stamboeken. Borging is hiermee gegarandeerd.

Wees daar blij mee.

Een voorbeeld voor andere interessante grote collecties. Wie volgt ?

De discussie "FS op zwart" is achterhaald. Dat is geschiedenis en is allang niet meer aan de orde.

zoekakten.nl - 22 okt 2014 - 18:41


Zoekakten.nl 

Wat ik wil zeggen is dat ook al vallen al die kleine organisaties om, FS met zijn scans blijft bestaan.

Inderdaad nog niet alles is geïndexeerd ( FS is ook al tijden bezig om alle scans via een zoeksysteem aan namen te koppelen).

Je hebt in die zin gelijk dat je de indexen veilig stelt. Helemaal mee eens.

mvg

ien

ien lejeune - 22 okt 2014 - 19:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu