stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Duitse Woordenboeken en achternamen woordenboek online



Profiel afbeelding

Uit de nieuwsbrief van Archion vandaag:

https://www.namenforschung.net/dfd/woerterbuch/liste/ Digitales Familiennamenwörterbuch Deutschlands (DFD)
De lemma van de verschillende familienamen verwijzen door naar verspreidingskaartjes van deze namen. Je moet wel zeer accurate topografische kennis van Duitsland hebben, want dit zijn blinden kaarten van Duitsland, dus je zit er er gauw een deelstaat of twee naast als je probeert te begrijpen waar die naam nu prcies voorkomt.
Het is duidelijk nog een project in opbouw, want twee van de drie achternamen van mijn Duitse voorouders waren nog niet opgenomen, of werden beschreven als Nederlands (terwijl die naam toch al midden 17e eeuw uit Duitsland kwam).

https://woerterbuchnetz.de/ een verzameling van 44 online Duitstalige woordenboeken.

Michaël

Boers 2 - 24 jul 2024 - 08:11

In deze tijd van AI kon ik het net laten om het even te vragen aan chatGPT, maar die kan ook niet zo veel met blinde kaarten.

Goede tweede is dan nog om de door de website gegenereerde kaart over een niet-blinde kaart heen te projecteren. Dat kan met Powerpoint. Allereerst plaats je in de powerpoint slide middels copy-paste een niet-blinde kaart, bijvoorbeeld eentje van google maps. Vervolgens plaats je daaroverheen op vergelijkbare wijze de blinde kaart die de website genereert, en deze afbeelding maak je dan transparant, waardoor de onderliggende kaart ook zichtbaar wordt.

Voor de familienaam Lampe kom ik dan zo tot het volgende resultaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Niet helemaal perfect maar het helpt wel!

JP Ouweltjes - 24 jul 2024 - 11:55 (laatst bijgewerkt 24 jul 2024 — 13:02 door auteur)


Leuke tip, JP

Michaël

Boers 2 - 24 jul 2024 - 12:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu