stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hoe moet ik een tekst over Johann Brinckman en Catharina Severman intepreteren? opgelost



Profiel afbeelding

In bijgaande afbeelding staat dat op 30 mei 1765 ene Catharina Elisabeth Severman op ruim 13 jarige leeftijd aan een ziekte is overleden.

Als ouders worden Johann Herman Brinckman en Catharina Elsebehn Severman genoemd.

Ze is dus geboren in 1752. Inderdaad vind ik op 29 februari 1752 haar doop te Heeren. Er worden dan geen ouders genoemd. De naam Severman is onderstreept.

Op 22 oktober 1749 trouwen Johann Herman Brinckman en Catharina Elsabehn Severman te Heeren(werve). 

Vervolgens wordt op 16 juli 1753 een Herman Severman gedoopt, op 3 augustus 1757 wederom een Herman Severman. Allen te Heeren(werve).

Nergens wordt een Johann Herman Brinckman als vader genoemd. Het lijkt er dus op dat ene Severman de vader is.

Hoe moet ik deze gegevens intepreteren, wie heeft hier ervaring mee? De gegevens heb ik uit de DTB boeken van Westfalen - Unna - Heeren,

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

te vinden op de Archion site, gehaald. Graag uw reactie!

 

Op 22 oktober 1749

r brinkman - 16 aug 2023 - 12:56

Het klinkt mij als dat Johann Herman Brinckman is ingetrokken bij zijn vrouw Catharina Elsebehn Severman en naar goed Saksisch gebruik neemt hij dan als achternaam de naam van de boerderij van zijn vrouw aan. Severman, dus. Het is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, maar wel veel voorkomend in Westfalen, Twente en de Achterhoek.

Michaël

Boers 2 - 16 aug 2023 - 15:08


Hartelijk dank voor uw reactie. Voor mij is die Saksische gewoonte een nieuw fenomeen, dat ik niet eerder tegenkwam. 

Het klinkt erg aannemelijk!

r brinkman - 17 aug 2023 - 19:26







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu