stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Persoonsnummer in Aldfaer



Profiel afbeelding
Hallo forumgenoten,

Al jaren gebruik ik met grote tevredenheid GensData Pro, thans versie 2.5.6 (versie 2.6 is reeds besteld).
Ik ben echter ook nieuwsgierig naar andere software, zoals Aldfaer.
Wie weet hoe het met de persoonsnummers gaat bij het overzetten van GensData Pro naar Aldfaer via een Gedcom bestand?
En wie weet welke informatie mogelijk verloren gaat of gewijzigd wordt?

Vriendelijke groet,
Lex Boelhouwer

Lex Boelhouwer - 5 mei 2008 - 01:35

Beste Lex,

Op je vraag over de persoonsnummers kan ik je geen antwoord geven, maar ik denk dat je met name op het gebied van bronnen veel functies zal missen. Die zijn in Aldfaer volgens mij namelijk veel simpeler opgezet dan in GD-pro.

Overigens blijf ik zelf nog steeds bij PAF, maar dat is een ander verhaal.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 5 mei 2008 - 13:35

Beste Lex,

Ik gebruik Aldfaer alleen als basisuitvoer op CBG norm. Deze uitvoer is dan exact zoals het CBG ze wil hebben voor bijv. het Nederland's Patriciaat.

Zelf werk ik met Legacy welke voor een persoon een RIN (persoonsnummer) en voor een huwelijk een MRIN (huwelijknummers) gebruikt.

Als ik in Aldfaer dezelfde nummering wil behouden (en dat kan alleen met persoonsnummer) dan moet ik mijn ik de Gedcom file gemaakt met Legacy in bijv. wordpad inlezen en dan een zoek en vervang doen.

Ik ken Gensdata pro niet, maar als je in je bestand jonkheren of jonkvrouwen hebt staan en deze worden eventueel niet door Aldfaer herkend, dan zal je ook deze items met de hand moeten corrigeren.

Zoals ik al zij, ik gebruik Aldfaer wel, maar nog niet intensief en ik zou Gensdata Pro eens moeten bekijken om te kijken hoe de uitwisseling is en of je veel verlies hebt.

Ik werk echter met volle tevredenheid met Legacy welke er ook in het Nederlands is, maar de uitvoer is nog niet zoals wij dat (hier in Nederland) gewent zijn. Dit zou misschien in de toekomst nog eens aangepast kunnen worden.

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 6 mei 2008 - 23:23

Hoi Enno en Rob,

Bedankt voor jullie reacties.
Ik begrijp dat jullie ervaring met Aldfaer te beperkt is om uit ervaring te spreken. Ik zal dus zelf aan het experimenteren moeten gaan.
Inmiddels heb ik ook Legacy gedownload om eens te kijken wat dat programma zoals vermag.

De reden van mijn vraag is het feit dat mijn administratie geheel gebaseerd is op de persoonsnummers zoals deze in GensData Pro en voorheen GD/90 aan de ingevoerde personen zijn toegekend.
Van de familienaam Boelhouwer heb ik inmiddels tientallen families (groot en klein) ingevoerd en om te kunnen herleiden bij welke familie een bepaalde Boelhouwer hoort gebruik ik deze persoonsnummers.
Als de persoonsnummer bij het exporteren/importeren zouden worden gewijzigd ligt mijn hele administratie in duigen.
Maar we zullen wel eens zien hoe het uitpakt.
Tot nu toe heb ik nauwelijks ervaring met het maken van Gedcom bestanden, dus we gaan maar eens aan de slag. Ik zal mijn ervaringen t.z.t. hier vermelden.

Hartelijk dank voor het meedenken.

Vriendelijke groet,
Lex Boelhouwer

Lex Boelhouwer - 7 mei 2008 - 00:55

Hallo Lex,

Ik zal vanavond eens de probeer versie van GensData Pro downloaden en daar wat gegevens vanuit Legacy in overbrengen. Ik zal dan eens een test doen v.w.b. de persoonsnummers.
Maakt GensData deze zelf aan of moet je deze invullen?

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 7 mei 2008 - 09:14

Beste Lex,

Zelf experimenteren is hier inderdaad het beste, omdat ik het antwoord zeker bij Aldfaer niet zou weten. Van PAF weet ik dat het bij importeren gewoon bij 1 begint, en in een bestaand bestand ook lege plekken hergebruikt, als je dat wilt. GensData begint van oudsher toch bij 2, is het niet? Ik herinner me dat namelijk van GenKwaST, dat als ik het goed heb feitelijk een kloon van GensData was.

Wat bij een aantal programma's kan, zeker bij Legacy, is dat je de persoonsnummers bij het importeren naar een apart veld kan kopiëren. In sommige programma's heet dat dan de custom ID, en bij Legacy en PAF heb je daarnaast nog het AFN, dat bij gegevens die je bij FamilySearch downloadt vaak al is ingevuld.

Voor vrijwel alle programma's geldt dat ze qua gegevensstructuur een achteruitgang voor je zullen zijn. Wat ik daarmee bedoel is dat GensData Pro in vergelijking Aldfaer, PAF, en Legacy op eenzame hoogte staat m.b.t. de structuur van het datamodel. Plaatsnamentabellen kennen deze programma's namelijk niet, en ook qua bronnen kun je volgens mij veel meer dan wij. Hopelijk komt Legacy 7 wel weer wat dichter in de buurt.

Als je met de GEDCOM's vastloopt kan je me altijd mailen.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 7 mei 2008 - 21:15

Hallo Lex,

Ik heb GensdataPro zojuist gedownload en geïnstalleerd en daar een Gedcom bestand vanuit Legacy 6 ingelezen. Dit gaat goed en de meeste gegevens worden herkend. Ik zie dat bij de bronnen wel iets verlies is, maar dit zou wel op te heffen moeten zijn.
Ik heb gezien dat je net zoals bij Pro-Gen 3 titel velden tot je beschikking hebt.
Wat wel lastig is, maar verbeter me als ik dit verkeerd zie, is dat je met de ctrl+pijltjes toets kunt gaan naar een plaats die je zoekt. Waarschijnlijk kan je hem ook wel zo invullen, maar dat viel me op. In Legacy heb je een Geo-locatie file die je kan helpen met het zoeken naar een plaatsnaam.

Wat ik ook niet zag is dat je een ID nummer kan invullen, maar aan je reactie op ons bericht heb je wel alles aan een persoonsnummer kunnen toekennen. Ik ben benieuwd hoe je dit gedaan hebt en welke stappen dit zijn. Als je deze kunt uitleggen dan kan ik het reproduceren en in de Gedcom kijken hoe dit eruit ziet.

Ik zie net Enno's reactie binnenkomen en het klopt dat ook hier wordt begonnen met recordnummer 2.

Ik heb even een test gedaan met het vanuit Legacy naar GensDataPro geïmporteerde bestand en daar weer een nieuwe Gedcom aangemaakt in GensDataPro. Deze heb ik daarna in Aldfaer ingelezen en ik heb kunnen zien dat de titels, in mijn geval "Jonkheer Mr." niet meekomen omdat Aldfaer een andere Gedcom import heeft voor deze titels.
De bronnen zoals ze in GensDataPro staan worden ook niet echt netjes weergegeven. Al met al, zul je toch heel wat moeten aanpassen om een bestand over te zetten naar Aldfaer. Als laatste een opmerking over de uitvoer naar word (RTF bestand), deze valt me tegen en misschien kan je nog wel wat instellen (heb ik nog niet geprobeerd), maar het ziet er wat rommelig uit.

Het downloaden van Aldfaer is zo gebeurt en het maken van een Gedcom ook, dus het is ook zelf uit te proberen.

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 7 mei 2008 - 22:14

Lex,

Nog even een PS. Ik kreeg vandaag een e-mail binnen van Senioren Web genealogie met daarin ook als nieuwkomer Lex Boelhouwer. Ben je toevallig dezelfde? :-)

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 7 mei 2008 - 22:17

Hoi Enno en Rob,

Inmiddels heb ik wat bescheiden geexperimenteerd met het maken van een Gedcom in GensData Pro. Dat is op zich eenvoudig. Wat me vies tegenvalt is het feit dat van mijn gehele Boelhouwer bestand met bijna 10.000 personen een Gedcom bestand gemaakt wordt. Aangezien Mijn Boelhouwer bestand tientallen niet onderling verbonden Boelhouwer families bevat, groot en klein, wil ik van bijv. een bepaalde familie een Gedcom bestand maken en exporteren en aanbieden aan Genealogie Online. Maar dat lukt me niet.
Dit Gedcom bestand heb geimporteerd in Legacy en toen vielen de patroniemen van GensData Pro uit de boot.
Ik wil niet overstappen naar een ander programma, maar het leek me interessant i.v.m. bijv. diverse uitvoer mogelijkheden om twee of zelfs drie programma's naast elkaar te gebruiken.

Mijn eerste ervaringen zijn dus niet positief.

Hartelijk dank voor het meedenken.

Vriendelijke groet,
Lex Boelhouwer

P.S.: Ik heb me inderdaad een paar dagen geleden aangemeld bij SeniorWeb, eens kijken hoe me dat bevalt.

Lex Boelhouwer - 8 mei 2008 - 01:59

Hallo Lex,

Dank voor je antwoord. Ik heb even in de help van GensDataPro gekeken en het moet mogelijk zijn om een afsplitsing van je bestand te maken. Ik zal vanavond eens kijken welke stappen er nodig zijn. Je hoort het nog van me.

Op seniorweb zul je wel veel e-mail krijgen, maar ik heb hele positieve ervaringen hiermee.

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 8 mei 2008 - 09:29

Beste Lex,

Je kan hier heel goed verschillende families in 1 GEDCOM publiceren. Voor Bob scheelt dat een hoop werk, omdat hij voor elke publicatie handmatig een startpagina moet maken, en jou scheelt het ook veel werk bij het verversen.

Je kan dit doen door voor elke familie een startpunt te definiëren, en het resultaat ziet er dan zo uit als bij mijn eigen publicatie hier:

http://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-borgsteede/

Omdat de startpunten gerelateerd zijn aan de persoonsnummers van GEDCOM blijven ze bij verversen ook gewoon intact.

Beppie Nooij is trouwens geen familie.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 8 mei 2008 - 22:39

Hallo Enno,

Ik heb mijn eigen website en deze wordt regelmatig bezocht. Nu lees ik (eigenlijk wist het al) dat je ook op genealogieonline kan publiceren.
Wat zijn daar de voordelen van en waar kijk ik voor meer informatie?


Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 8 mei 2008 - 22:51

Beste Rob,

Voor mij is gemak het eerste voordeel. Ik ben namelijk gewoon te druk, en niet speciaal met werk, om tijd in een eigen site te steken. Hier stuur ik een GEDCOM op, en alles gaat daarna bijna vanzelf.

Contacten zijn het tweede voordeel. Ik heb mijn gegevens ook een tijd op GeneaNet en RootsWeb gehad, maar het aantal contacten dat ik hier bij mijn gegevens krijg is groter dan bij die andere sites samen. Daarbij kan ik handig gebruik maken van de rapporten met overeenkomsten die de site maandelijks genereert.

Het derde is deels een kwestie van smaak. Er zijn sites waar mijn gegevens grafisch mooier in beeld komen dan hier, met verschuifbare stambomen en dat soort dingen, maar genealogie online is in veel dingen sneller, en dat is mij op dit moment meer waard.

Voor meer informatie scroll je op deze pagina zo helemaal naar boven, en klik je op het linker boompje.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 8 mei 2008 - 23:58

Hallo Enno,

Hartelijk dank voor je antwoord. Het kan nooit kwaad om je gegevens te delen en ik denk dat ik dit hier maar ga doen. Geneanet ben ik wel opgeweest, maar vind ik wat vervelend zoeken.

Ik ga dat boompje maar een opzoeken en kijken wat het te bieden heeft. Nu is het echter bedtijd (voor mij), morgen staan de kinderen weer vroeg naast ons bed te discussiëren wie wat mag kijken (ze hebben nog vakantie, dus ik ook (of niet :-)))

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

Rob Hubert - 9 mei 2008 - 00:12

Hoi Enno en Robert,

Een heerlijke fietstocht gemaakt vandaag (gisteren?), dus in de kleine uurtjes toch nog maar even toegeven aan de verslavingen (computer en ... juist).

Ik ben er inmiddels achter hoe ik een deel (parenteel) uit mijn database kan selecteren en omzetten naar een Gedcom. Er lijkt toch nogal wat info verloren te gaan. Ik moet nog eens goed onderzoeken wat er over blijft.
Als ik de resulterende Gedcom importeer in Legacy krijgen alle personen een nieuw nummer, genummerd vanaf 1.
Bij nader inzien speelt dat ook geen rol meer, omdat ik toch GensData Pro als mijn hoofprogramma blijf gebruiken en mijn documenten op basis van de persoonsnummers in GensData Pro kan archiveren.

Nogmaals heel erg bedankt voor het brainstormen en de goede raadgevingen.

Vriendelijke groet,
Lex Boelhouwer

Lex Boelhouwer - 9 mei 2008 - 01:19

Hoi allemaal,

Ik ben aantal jaar geleden afgestapt van GDPro om de doodeenvoudige reden dat ik niet blij was met het feit dat ik bij elke upgrade moest betalen. Ik zag net dat de nieuwste al weer EUR 10,= kost?. Ik begrijp wel dat deze mensen het niet voor niets doen maar als er ca 4000 gebruikers zijn en iedereen neemt zo'n upgrade, wel tel uit je winst. Daarbij kwam dat als mijn pc crashte (wat destijds nogal eens gebeurde) dan moest ik een nieuwe sleutel aanvragen. Daar ben ik te ongeduldig voor. Ik wil nu! in het systeem en niet wachten op mijn sleutel die het programma weer vrijgeeft.

Daarom was ik overgestapt naar Aldfaer. Voordeel dat ik er nog niet veel in had staan en niet direkt met persoonsnummers werkte. Dus mij maakte het niet uit welk nummer ze kregen.
Jammer is nu dat bij de nieuwste versie Aldfaer de uitvoer alleen in html gebeurt en ik wil het graag in word. Ik ben dus ook op zoek naar een goede betaalbare software.

Groetjes,
Jacqueline

Jacqueline - 9 mei 2008 - 08:33

Ik wilde naar het vervolg op dit forum, maar als ik op 2 klik wordt de pagina niet gevonden. Heeft iemand anders daar ook last van?

Rob Hubert

Rob Hubert - 9 mei 2008 - 11:32

Hallo Jacqueline,

Aldfaer schrijft weg als HTM, maar je kunt het bestand rustig inlezen in Word. Er wordt dan een RTF of Word document van gemaakt. Heb je het wel eens geprobeerd?

Met vriendelijke groeten,

Rob Hubert

PS. ik ben geen echte Aldfaer kenner, maar ik werk o.a. met Aldfaer en heb dit vaker gedaan.

PS 2. Ik krijg nu wel de pagina te zien!

Rob Hubert - 9 mei 2008 - 11:37

Hallo Rob,

Dank voor je reactie.

Ik had jou optie al geprobeerd. Ook met kopieren en plakken maar dat wordt een heel rechttoe rechtaan verhaal. Het komt er niet zo mooi uit zoals je het in html ziet staan (met de tabs enzo).

Bij Aldfaer zijn er al die er over hebben geklaagd omdat het voorheen wel kon maar omdat het een gratis programma is willen ze er eigenlijk niet teveel tijd insteken.
Ik heb inmiddels al besloten dat ik GDPro weer terugzet en de laatste upgrade koop. Met een betaalde versie zijn er toch wat meer mogelijkheden en GDPro is inmiddels ook al weer wat verder.

Aldfaer is overigens verder een prachtig en gebruikersvriendelijk programma en heeft allerlei mogelijkheden om uitvoer te doen. Muv Word dan. Voor mensen die de betaalde programma's niet kunnen betalen is dit m.i. het meest geweldige programma.

Groetjes,
Jacqueline

Jacqueline - 9 mei 2008 - 12:52


Hallo Jacqueline,

Bedankt voor je reactie.
Ik begrijp je opstelling wat betreft de updates, maar de vrijwilligers maken nauwelijks winst denk ik.
Je krijgt immers een nieuwe installatie CD toegestuurd, dat zit dus allemaal in die Euro 10,-.
Ik gebruik GensData Pro nu zo'n vijf jaar en ik denk dat het alles bij elkaar Euro 100,- gekost heeft incl. de update naar versie 2.6. Dat vind ik echt niet duur betaald.
Zeker niet als je bedenkt dat er een serieuze heldesk is die snel op vragen reageert.
Nieuwe licentie sleutels heb je over het algemeen binnen 24 uur en vanaf versie 2.5 kun je eenmalig de ongeregisteerde versie volledig gebruiken. Dat is ideaal voor een ongeduldig iemand :)

Vriendelijke groet,
Lex Boelhouwer

Lex Boelhouwer - 9 mei 2008 - 14:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu