stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » welke software voor exporten naar HTML-format is het beste



Profiel afbeelding

Voor publicatie van GedCOM bestanden:

op termijn zou ik graag genealogische overzichten op een eigen webpagina willen publiceren. Hiervoor zoek ik een goed programma voor het automatisch aanmaken van HTML-pagina's (gezinsbladen met links, namen, bronnen en plaatsen index)  Het is hierbij belangrijk dat ik veel controle heb over welke informatie hierin word meegenomen, hoe de layout is, en dat ik de vormgeving kan controleren via CSS aansturing of gelijkwaardig.

Mijn speurtochten langs verschillende programma's hebben nog niets bruikbaars opgeleverd. Heeft iemand tips?

Sander Clement - 11 jun 2024 - 15:43

Dag Sander,

Standaard genereert Aldfaer rapporten in HTML. Er is standaard ook een wizzard aanwezig om een webpagina met achternaam index, etc te genereren. De Bonus rapporten die je ook gratis kunt downloaden en installeren geven meer varianten voor webpapgina's.
Die gebruiken CSS stylesheets. De selectiecriteria maak je over het algemeen eerst door een groep te creëren met een gedeelte van de stamboom dat je wilt exporteren.

Aangezien het gratis is, kun je e.e.a. installeren en kijken of het je levert wat je zoekt.

Michaël

Boers 2 - 11 jun 2024 - 16:03

Tegenvraag: Wat gebruik je nu als programma?

Enno Borgsteede - 11 jun 2024 - 21:03

Ik gebruik Aldfaer.

de opties die aldfaer bied zijn alleen rapporten van ofwel voorouders of nakomelingen. Ik heb geen optie gevonden om het gehele bestand te exporteren naar HTML pagina's.

Omdat ik een bevolkingsreconstructie maak zijn kwartierstaten en parentelen niet zinvol.
Ik heb nog geen genealogie programma gevonden dat functies biedt die van pas komen bij bevolkingsreconstructies, zoals analyse genealogisch netwerk, mate van verwantschap, analyse bevolkingsclusters en demografische functies.  Maar dat is een andere kwestie. Ik zoek nu enkel HTML mogelijkheden voor het gehele bestand.

Sander Clement - 11 jun 2024 - 22:24 (laatst bijgewerkt 11 jun 2024 — 22:25 door auteur)

Dag Sander,

Aldfaer heeft wel degelijk de mogelijk om een export naar een webpagina te maken van het gehele bestand. Onder andere via de Rapportage Wizard (Shift-Ctrl-W). Maar het FlexiTree Export rapport kan voor het gehele bestand gemaakt worden, maar ook MaakAldfaerCD kan voor het gehele bestand gemaakt worden.

Michaël

Boers 2 - 11 jun 2024 - 22:50

Ik gebruik zelf Gramps, wat ook web sites kan genereren, maar overstappen is een heel werk, en dan kan je beter de tips van Michaël proberen.

Er is ook een hele andere optie, en dat is om je stamboom op Geneanet te plaatsen. De software die daarop draait, GeneWeb 7, kan veel van de dingen die je noemt, zonder dat je daarvoor webpagina's hoeft te genereren, en naar een eigen site te uploaden. Je kan er ook direct in werken, en het heeft ongeveer hetzelfde gegevensmodel als Aldfaer, alleen dan met een web interface.

Je kan GeneWeb ook op een eigen web server draaien, met enige moeite, maar daarop is WebTrees misschien mooier.

Enno Borgsteede - 11 jun 2024 - 23:00 (laatst bijgewerkt 11 jun 2024 — 23:01 door auteur)

Weleens aan webtrees gedacht?

Je hebt webruimte nodig met php en MySQL, maar dat hoeft niet duur te zijn. Webtrees zelf is gratis. Standaard biedt webtrees al heel veel uitgebreide functionaliteiten, maar door de actieve community zijn nog veel extra modules toegevoegd, die je naar believen kunt gebruiken. Als je zelf een beetje handig bent, kun je zelf ook nog sleutelen aan de layout bijvoorbeeld.

Of het wat voor je is weet ik niet, maar ik denk dat het zeker de moeite waard is om te onderzoeken.

Carmen - 12 jun 2024 - 08:22

Aldfear: Ik heb er nog eens naar gekeken, Aldfaer biedt inderdaad wel mogelijkheden.  Er moet dan nog wel gesleuteld worden om de layout te krijgen die ik wil, maar het is mooi dat Aldfaer dit toch heeft. Ik had wat langer door moeten kijken denk ik.

Webtrees: dat ziet er ook veebelovend uit. Mijn indruk na enig bladeren is dat er wel erg veel opties zijn (verschillende presentatievormen) dat je als bezoeker niet meer weet wat te kiezen. Het belangrijkste bij een presentatie is overzicht bieden in het woud van verbanden. Dit geld bij een bevolkingsreconstructie nog meer dan bij een parenteel.

Genealogieonline doet dit eigenlijk al heel goed. De grafische weergave van het stukje kwartierstaat van de persoon is voor de meeste mensen heel behulpzaam denk ik.

Toen ik nog met Brothers Keeper werkte gebruikte ik voor het invoeren en navigeren altijd de kwartierstaat weergave in 7 generaties (horizontaal georienteerd), dat was een van de sterke punten van Brothers Keeper, die ik bij Aldfaer wel mis. Je had er altijd direct overzicht over een groot deel van je bestand.  Zo'n diepte-weergave zou ik ook graag zien in een presentatie.

Maar ik dwaal nu af, het gaat me nu om gezinsbladen in HTML format.

Ik heb iets tegen de betaalde toegang internet-diensten van Geneanet, Ancestry en MyHeritage. Ik wil er niet aan bijdragen, omdat ik het idee heb dat deze diensten dan verdienen aan mijn werk en aan de data van mijn voorouders.  Er staat ook te veel rommel, en de presentatie vormen staan me ook tegen.  Ik ben op zich blij met Genealogie-online vanwege de toegankelijkheid en openbaarheid.

Sander Clement - 12 jun 2024 - 10:36 (laatst bijgewerkt 12 jun 2024 — 10:40 door auteur)


Heb je dat bezwaar bij Geneanet ook, als je zelf niet hoeft te betalen? Je gegevens zijn dan voor anderen zichtbaar, maar die hoeven daar ook niet voor te betalen, en zelfs bij Ancestry, waar ik ook een gratis account heb, kan ik gegevens van Geneanet overnemen zonder te betalen. In beide gevallen is er ook geen limiet op de grootte van je stamboom, en heb je een grafisch overzicht dat met Brother's Keeper kan concurreren.

Hier is een voorbeeld van een naamgenoot van je op Geneanet:

https://gw.geneanet.org/lewisclement?n=clement&oc=&p=sander

En zoals gezegd kan je ook GeneWeb op een eigen server draaien, al ziet het er dan wel wat simpeler uit.

Tot slot is het zo, dat wat je hier plaatst ook naar Ancestry en MyHeritage gaat. En daar verdient de laatste juist wel aan, want bij MyHeritage moet je betalen voor gegevens uit stambomen op Genealogie Online. Dat hoeft bij Ancestry dan weer niet.

Enno Borgsteede - 12 jun 2024 - 13:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu