stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Stamboom en overzichtelijk houden van de gegevens



Profiel afbeelding

Op welke manier houden jullie overzicht over de gegevens die je al hebt en waar je nog naar op zoek bent. Doordat ik niet erg regelmatig met de stamboom bezig kan zijn, merk ik uiteindelijk dat ik soms dubbel werk zit te doen

Ik gebruik als stamboomprogramma de Family Tree Builder van myheritage en daar zit wel een lijst in die je kan exporteren naar Excel maar ik vind deze lijst niet prettig om mee te werken maar de Family Tree Builder werkt verder wel prettig.

Wie heeft er een advies voor mij?

MoniqueR - 30 dec 2016 - 12:16

Beste Monique,

Ik werk met het programma Aldfaer. Ik kan alle personen en hun onderlinge familiebanden daarmee altijd heel gemakkelijk zien.

Succes,

Apollonia - 30 dec 2016 - 16:17

Beste Monique, Wat bedoel je precies met dubbel werk doen? FTB geeft aan wanneer je dubbele personen probeert toe te voegen, ook al is de naam niet helemaal gelijk.

Je kan ook een diagram maken zodat je bijvoorbeeld van vele generaties in één oogopslag de kwartierstaat kan zien en overzicht hebt waar nog werk ligt. Het cirkeldiagram voorouders of nakomelingen is daar perfect geschikt voor. Hoe groter je stamboom, hoe groter de noodzaak systematisch te werk te gaan.

Ik ben bijvoorbeeld zoals de meesten eerst terug in de tijd gegaan. Dus ouders, grootouders, overgrootouders, etc. Gewoon van links naar rechts zeg maar: van mijn vaders vader tot mijn moeders moeder en dan zo ver mogelijk terug. Later kom je er dan achter dat het handig is om ook alle broers en zussen te weten dus ga je die ook weer systematisch toevoegen, van je vader, van je moeder, van je vaders vader en vaders moeder tot je moeders vader en moeders moeder etc etc.

Nu ben ik bezig om van elke voorouder die iets voor 1800 geboren is, álle nazaten in kaart te brengen. Dat zijn dan ongeveer 64 voorouders en die hebben allemaal gemiddeld 4 (gewoon even een aanname) kinderen gekregen die op hun beurt ook weer 4 kids hebben. Het aantal nakomelingen geboren rond 1935 kan dan al 65.000 bedragen!

Reden te meer om met dit soort aantallen dus gestructureerd te werk te gaan, anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Inge 2 - 25 jan 2017 - 09:30

Hallo Monique,

In FTB van My Heritage kun je aangeven of je met een persoon " klaar" bent of dat je nog zoekende bent naar 1 of meerdere gegevens. 

Je kiest " bewerken" van een persoon. Dan kies je "Details -naam - bewerken" . Bovenaan zie je dan een aantal tabbladen waar je gegevens over de persoon kwijt kunt. Onder Info kun je het beroep en evt opleidingen kwijt. Onder Notities bewaar ik de bron van mijn gegevens, o.a. links naar de bronnen en maak ik allerlei aantekeningen die ik wil bewaren. In feite is dat een eenvoudig tekstbewerkingsprogramma. Het is wel prettig om iets wat je wil kopieren eerst terug te brengen naar " platte tekst"  om allerlei toevoegingen zoals kaders weg te nemen. In Word zijn daar mogelijkheden voor. Ik wil je dat wel eens uitleggen als je mij een email stuurt. Als laatste zie je staan een tab " Meer". Daar klik je dan op en krijgt je wat opties. Onder Actiepunten kun je aangeven welke dingen je nog zoekt. Je kunt een korte beschrijving geven wat je zoekt door toevoegen te gebruiken.  Als je " klaar" bent met een persoon klik je Zoekopdrachten voltooid van deze persoon.  Hoe zie je nu of je klaar bent of waar je nog naar moet zoeken. In het hoofdscherm van de persoon verschijnt in de linker bovenhoek een groen vinkje als je klaar bent. Moet je nog naar bepaalde gegevens zoeken dan verschijnt er een soort lijstje en als je daarop klikt zie je welke gegevens je nog zoekt. Er kunnen daar nog andere icoontjes staan, bijv. over de foto's, begraven, ed.

P.S. Neem niet alles wat via Smartmathes door My Heritage wordt aangeboden over. Er zit veel kaf onder het koren!. Als ik een datum of plaats nog moet checken, kies ik er ook voor om achter de datum of plaats " (ovb)"  te zetten. Dit staat voor " onder voorbehoud" . In een later stadium zoek ik dan nog eens het echte bewijs op. Hetvoordeel is dat je direct ziet in het scherm ziet of je jouw gegeven hebt gecheckt of niet. 

Succes ermee.

Joeke de Jong - 28 jan 2017 - 11:08

Beste Joeke,

Dank je wel voor de info, ik had dat tabblad nog nooit goed bekeken. Nu heb ik heel veel personen in mijn stamboom. Stel dat ik her en der wat van die 'zoekopdrachten' heb aangebracht, hoe kan ik dat weer terugvinden? Is daar een lijst van te maken?

Inge 2 - 28 jan 2017 - 12:13

Hallo Inge, 

Eerlijk gezegd weet ik dat niet en ik heb het zelf niet uitgezocht. Ik probeer zoveel mogelijk bij het toevoegen van nieuwe personen, ook de bijbehorende indexen en of links te voegen. Bovendien ben ik kritisch tav wie ik bijvoeg. Je kunt alle verwanten wel toevoegen, maar dan is er geen einde aan en kun je personen blijven toevoegen. Maak maar eens een print van je voorouders en dan zul je zien dat heel veel namen van broers, zusters, ooms tantes, neven en nichten, achterneven en achternichten niet worden genoemd. Allemaal aanverwante familie. 

Bovenaan de homepage van FTB staan bovenaan twee rijen opties waar je wat mee kunt doen. In de bovenste rij als tweede van links staat Bewerken.Klik je dat aan dan staat onderin " exporteren naar Excel" Klik dat aan en dan krijg je in het volgende menu " Exporteer aangepast Rapport" Daar kun je kennelijk aangeven welke velden je in een rapport wil hebben. Verder kun je dat van alle personen in je stamboom doen maar ook van een selectie. Hoe dat rapport er uit ziet weet ik niet, maar je kunt het gewoon eens proberen. Als het niet is wat je zoekt, sla je het rapport niet op. Uitprinten kan altijd nog. 

Verder heb ik nog een kleine toevoeging op het vorige bericht.  Als je nog actiepunten hebt, verschijnt een symbool van een werklijst met een rood vinkje in het scherm. 

Joeke de Jong - 28 jan 2017 - 12:47

Hoi Joeke,

Je kan met FTB wel een Alles-in-één-diagram (print) maken waar ook alle broers, ooms en tantes in zitten alleen wordt dat natuurlijk snel zeer onoverzichtelijk en groot. En je moet dan een premium abbonnement hebben bij MyHeritage wat ik veel te duur vind. De cirkeldiagrammen hebben mijn voorkeur.

Ik ben iemand die, tot op zekere hoogte, wèl zoveel mogelijk verwanten toevoegt en zit om die reden al op zo'n 35.000 personen in mijn boom. Ik blijf lekker bezig zeg maar :)

Verder zie ik bij een persoon die nog een actiepunt heeft inderdaad een rood vinkje staan, maar hoe weet ik nog welke van de 35.000 personen er nog meer zo'n vinkje heeft om uitgezocht te worden? Iets met een speld in een hooiberg ;-)

Inge 2 - 28 jan 2017 - 17:15

Die vinkjes moet je zelf aanbrengen, dus met 35.000 personen in je FTB is dat een hele klus. Ik zit op ongeveer 2200 en dat is te overzien. In ben bang dat je in FTB niet dat overzicht krijgt wat je zoekt. Hun printmogelijkheden zijn niet zo bijzonder gezien wat enkele andere programma's bieden. Maar om alle 35000 persoon op 1 print te krijgen kun je wel vergeten. Alles wat ik aan prints heb gezien begint altijd bij 1 persoon. Overstappen naar een ander programma is natuurlijk mogelijk, maar of alles wat je nu hebt vastgelegd ook 1 op 1 overgaat lijkt me een utopie. 

Wat de kosten betreft zit je naar mijn mening bij FTB al lang over de grens van een Premium abonnement, m.a.w. duurder zal het niet worden. Ik probeer onder de 2500 te blijven, want daar ligt volgens mij de grens voor het duurste abonnement. Misschien moet je eens deze vraag aan My Heritage stellen. 

Succes,

Joeke de Jong - 28 jan 2017 - 19:18

Ik werk met aldfaer en heb over de 8000 personen en een zeergoed overzicht

en vele raportmogelijkheden en makkelijk te sorteren.

Toon Stultiens - 6 feb 2017 - 16:24


Hallo Toon,

Ik denk dat de grootste fout van veel beginnende stamboombouwers is het klakkeloos overnemen van gegevens en het niet direct controleren of deze compleet en correct zijn. Ik voeg alleen nieuwe mensen toe als ik ook de de data heb gecheckt en door middel van een kopie of link vast heb gelegd.

Doe je dat niet vanaf het begin, dan kan ik me wel voorstellen dat je bij 35.000 personen het overzicht kwijt bent. En dan ligt het niet zo zeer aan het genealogische programma dat je gebruikt. 

Joeke de Jong - 6 feb 2017 - 17:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu