Beste,
Ik wil mijn familie uitzoeken en vraag me af welk programma kan je het makkelijkste gebruiken? IK heb aldfaer gedownload of is er een makkelijker forum?
Is het mogelijk voor familie om er ook in te kijken en eventueel te bewerken?
Groetjes Jeremy Homan
Jeremy Homan - 4 mar 2016 - 17:02
Er zijn verschillende mogelijkheden en het is afhankelijk van eigen voorkeuren. Ik gebruik de Nederlandse versie van Brother's Keeper, omdat ik dat overzichtelijker vind. Verder vind ik belangrijk: bronvermelding, koppelen van documenten en foto's aan personen en gezinnen, koppelen en inzichtelijk krijgen van getuigen en nog een aantal van dit soort zaken. En natuurlijk hoe de ondersteuning van de software geregeld is. Doorgeven van issues worden over het algemeen snel opgepakt. De helpfunctie gebruik ik weinig, omdat het programma zichzelf wijst.
Maar zoals gezegd: elk programma heeft z'n voor en tegen en iedereen vind z'n eigen programma het best ;-)
Femke A.S. Nijveldt - 4 mar 2016 - 17:28
Maar zoals gezegd: elk programma heeft z'n voor en tegen en iedereen vind z'n eigen programma het best ;-)
Dat mag dan wel zo zijn... maar uiteraard wel tot stand gekomen met wikken en wegen, waar dan uiteraard iedereen zijn voor en tegen heeft. Jeremy heeft wellicht behoefte er aan om bij een andere keuzen dan Aldfaer dan wel te weten waarom dan die andere keuze?
Ben nu zelf ook in zo een proces, hierbij maak ik gebruik van deze wiki pagina.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Genealogiesoftware
Dan kun je iig al het kaf van het koren scheiden.
Zoals
Zover ben ik nu... dus er is nog eea te doen... maar andere plichtplegingen roepen nu....
Het delen van de overwegingen en keuzes is een interessant onderdeel van het forum. Alleen het staat zo versnipperd. Er is geen "levend document" aanwezig, eigenlijk is het overal fragmentarisch, "cherry picking" met wat voor en nadelen noemen, vaak niet meer dan een korte review, zie ook de NVG computergenelogie pagina (best een klus om dat goed bij te houden...)
Als er weer wat te melden valt zal ik proberen weer aan te vullen, geen idee nu wanneer dat is.
Andre Roelofs - 6 mar 2016 - 10:56
Ik moet wel zeggen dat de site van het NVG er uitziet alsof er al heel lang geen onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd naar moderne software. De hele site een keer door een handig neefje onder handen laten nemen zou al een boel opfrissen denk ik.
De link naar Pro-Gen is leuk als je wilt zien hoe het internet in de jaren 90 er uit zag, Op de Haza-21-site wordt nog gesproken over uitvoer in Wordperfect
, over Brothers Keeper wordt gezegd dat het "eerlijk materiaal" is
en ook hier weer een kijkje in het vorig millenium, de link naar Personal Ancestral File loopt naar niks en de links naar Reunion en Oedipus zijn gewoon stuk.
Van de genoemde software zijn eigenlijk alleen Aldfaer en Geneaal nog up-to-date. GensdataPro lijkt me ook een goed programma al doet een bezoekje aan de site je de tranen in je ogen springen. De wereldwijd twee meest gebruikte programma's worden opvallend genoeg niet genoemd.
Ronk - 6 mar 2016 - 15:49
Ik moet wel zeggen dat ze site van het NVG er uitziet alsof er al heel lang geen onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd naar moderne software. De hele site een keer door een handig neefje onder handen laten nemen zou al een boel opfrissen denk ik.
Waarom denk je dat ik hier mijn ervaringen deel... goede review sites zijn super schaars.... vandaar mijn afsluitend stukje.. waarbij ik het NVG deel mild benaderd heb.... :
Het delen van de overwegingen en keuzes is een interessant onderdeel van het forum. Alleen het staat zo versnipperd. Er is geen "levend document" aanwezig, eigenlijk is het overal fragmentarisch, "cherry picking" met wat voor en nadelen noemen, vaak niet meer dan een korte review, zie ook de NVG computergenelogie pagina (best een klus om dat goed bij te houden...)
De wiki pagina zou eigenlijk al lang op de NVG pagina moeten staan, maar wellicht hebben ze toch liever dat leden "hun eigen" software gebruiken...
Ben nog bezig met GD Pro van hen, kan veel, maar altijd intuitief en overzichtelijk? Te vroeg voor een onderbouwd eindoordeel.
Andre Roelofs - 6 mar 2016 - 16:37
Beste Andre, goede reviews van genealogische software zijn inderdaad schaars! Ik juich dan ook van harte jouw bijdrage toe.
Wat ik zelf erg prettig vind -maar ook een hele klus om te vinden- zijn beelden van hoe het programma er uit daarwerkelijk uit ziet. Dus screenshots van invoerscherm, overzicht van de stamboom, voorbeelden van uitvoermogelijkheden. Dan zie je namelijk zelf hoe intuitief een programma is. Kan je dubbelklikken op het scherm, herkent het programma voor- en achternamen, krijg je automatisch hints op mogelijke fouten bij invoer of hints van soortgelijke personen in andere stambomen?
En belangrijk: Hoe zit het met het koppelen van bestanden aan personen en vooral: hoe zit het als je je documenten wisselt van locatie, een nieuwe compter koopt of van software wil wisselen?
Ronk - 7 mar 2016 - 10:32
Ron tav
Wat ik zelf erg prettig vind -maar ook een hele klus om te vinden- zijn beelden van hoe het programma er uit daarwerkelijk uit ziet
Voor een keuze vooraf zou dat idd wel wat handiger zijn, maar het weerhoudt mij niet om gewoon de software (open source/freeware/probeerversie) te installeren. Zou het jammer vinden als dit een reden zou zijn om een potentieel mooi programma te gaan missen. Heb hier wel het voordeel dat mij pc-technisc en softwarematig het niet snel teveel wordt (vandaar dat ik ook even de afwijkende NL-taal installatie bij het opstarten van Gramps gepost heb; obv de homepage komt een leek hier niet zo snel uit, als al....
Als je zelf ervaringen hebt, post ze dan ook. Wat de opties zijn is vaak wel terug te vinden, maar hoe dat in de praktijk ervaren wordt, is vaak een totaal ander verhaal, ook bij mij soms hoor.
Andre Roelofs - 7 mar 2016 - 21:06
Jeremie
Aldfaer is een prima programma Gratis
En je kunt er alles in kwijd Zeer veel in in stel mogelijkheden
die je op een later tijdsip kunt ondekken.
zeer goede mogelijkheid om te raporteren in veel vormen.
ik werk er sins 10 jaatr met volle tevredenheid mee. ik beveel het aan.
en er zijn zeer velen die je van advies kunnen dienen bij problemen
Groet
Toon Stultien
Toon Stultiens - 8 mar 2016 - 11:54
Maar hij vroeg ook:
Is het mogelijk voor familie om er ook in te kijken en eventueel te bewerken?
Is u dat ook gelukt? En zoja, eenvoudig?
Andre Roelofs - 8 mar 2016 - 12:16
Nee Aldfaer is allen door de beheerder bij te houden maar je hebt zeer veel mogelijkheden en kunt het altijd overzetten op andere programma's Als dat nodig is dat meer familileden samen invullen ben je op internet aangewezen.
Ik gebruik Geneanet.org /Stultiens Wat mij goed bevalt een nadeel voor mij is dat het geen pdf files opneemt Wel foto,s Exel en word bestanden.
Ik vind het uitvergroten van akte.s in pdf makkelijker en duidelijker, maar meningen verschillen.
Groet
Toon Stultiens
Toon Stultiens - 8 mar 2016 - 17:14
En Je kunt met geneanet.org instellen wie bij mogen werken en wie allen kijken met privatie norn of allen alles bekijken zonder privatie wat allen voor directe familie aantebevelen is,Privatie is zeer belangrijk.
Groet
toon Stultiens
Toon Stultiens - 8 mar 2016 - 17:19
Ik las in het uitgebreide overzicht van Andre Roelofs een oproep om mijn conversie-programma van Aldfaer naar Gramps te delen.
Ik wil dat best doen, maar er hoort een verhaal bij, en het programma is gebaseerd op mijn keuzes. Gramps biedt veel mogelijkheden om de gegevens te structureren. Ik heb daar één van gekozen en daarop mijn programma gebaseerd.
Maar wie hem hebben wil, kan de Python source krijgen. Even een mailtje en ik stuur hem toe. Ik lever geen ondersteuning, maar wil wel uitleggen hoe het programma werkt en wat het doet.
De overgang van Aldfaer naar Gramps is overigens best wel veel werk. Ik vind het de moeite waard, omdat ik meer met documenten wil doen, maar die keus moet ieder voor zich maken.
Arie Pool - 30 mei 2016 - 21:03
Aldfaer is uitsluitend in het Nederlands.
Er zijn veel goede programma's; hangt vooral af waar je je aan gewend hebt.
Ik werk met Legacy de Luxe.
Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 14 jun 2016 - 17:10
Ik gebruik al jaren het programma van MyHeritage (ondesteund alle talen). Praat met alle online programma's.
Dit programm is lokaal te gebruiken op je eigen computer. Je kan je stamboom gratis uploaden naar Myheritage, voor grote stambomen gaat het geld kosten dat is een nadeel. Voordeel van Myheritage is dat wanneer je online bent aangemeld je smartmatches heb, die je weer helpen bij aanvulling van je stamboom (via je lokale programma van Myheritage).
Er zijn veel goede programma's wat ik heb uitgeprobeerd, maar dit is wel waar ik iedere keer bij terug komt.
Ik heb zelf via webtrees een site gemaakt met mijn stamboom. Let op enige ervaring is wel handig wanneer je dit zelf online wilt gaan zetten.
Daarnaast heb ik mijn stamboom online gezet bij stamboom forum en bij http://nl.geneanet.org/.
TJ - 26 dec 2016 - 13:46
En ondertussen heb je al je gegevens, waar je zo hard voor geploeterd hebt, ook gratis weggegeven voor eeuwig en altijd, ook na je dood en/of de dood van je kinderen.
De verzekering van Geni-My Heritage-Aldfaer-Open Archieven(?) (één club) + Family Search, dat je gegevens beschermd zijn is een verkoop praatje. Anderen moeten er voor betalen om ze te gebruiken en jij hebt ze gratis weg gegeven.
In de zakenwereld zijn er geen cadeau's.
Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 26 dec 2016 - 13:57
@Andre Roelofs - 6 mar 2016 om 10:56
Veel geblaat maar weinig wol.
Iedereen, maar dan ook echt iedereen, kan dat zelf op Internet opzoeken.
Echter niemand kan voor een ander beoordelen wat een, voor hem/haar een geschikt programma is.
Ik stap uit deze discussie (c.q. gebed zonder eind). Heb nog wat nuttigs te doen in mijn Genealogie programma.
Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 26 dec 2016 - 14:08
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.