stamboomforum

Forum logoHelpdesk » "overleden na" versus "in leven op"



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres n.v.t.

In mijn genealogie via HazaData en Haza21 geef ik aan wanneer iemand nog in leven is. Ik doe die door in het veld "overlijden" in te vullen "overleden na". Nu krijg ik vanuit Genealogieonline bezoekers regelmatig de opmerking dat een betreffende persoon nog in leven is. In de lay out staat dan bijvoorbeeld overleden > 10 april 2021. Klik je op de persoon door dan zie staan overleden na 10 april 2021.

Dit is naar mijn idee goed te ondervangen door "overleden na" aan te passen in "in leven op". Is dit mogelijk door te voeren?

ruud zonneveld - 27 feb 2025 - 16:03

"in leven op" <datum> is hetzelfde als overleden na <datum>, dus wat wil je veranderen ?

Gerrit Scholl - 27 feb 2025 - 16:22

Er is een duidelijk verschil tussen "in leven" en "overleden". Ik kan me dat commentaar heel goed voorstellen. 

Hans Blondeel Timmerman - 27 feb 2025 - 16:41

In Haza21 geef je met de toets L aan dat de persoon nog in leven is.

Stefan Lambregts - 27 feb 2025 - 17:41

@Hans: Je laat "na", "op" en de datum weg, dan betekend het inderdaad iets anders.

Overleden na <datum> wil niet zeggen dat ik nu overleden ben. Ik ben overleden na 1 jan 2000.

Gerrit Scholl - 27 feb 2025 - 18:38

Natuurlijk heeft Haza21 de mogelijkheid om een met L aan te geven of iemand in leven is, maar van een bestand met honderde levende naamgenoten ben ik nooit up-to-date. Dus een datum noteren dat iemand nog in leven is voor mij handig. Een datum geeft net iets extra informatie.

ruud zonneveld - 27 feb 2025 - 19:20

Voor mij is dat ook heel duidelijk, maar ik krijg toch wel regelmatig een berichtje van iemand om mij te vertellen dat iemand niet overleden is. Veel mensen begrijpen ook het teken > niet. Zij zien alleen overleden met een datum staan.

Als de omschrijving wordt gewijzigd in "overleden na" scheelt dit bij meerdere lezers een hoop ergenis. Ik weet niet of dat in Genealogieonline eenvoudig te programmeren is. Bij oudere generaties betekent "overleden na" in ieder geval hetzelfde als "in leven op". Dus in mijn idee levert een dergelijke tekstwijziging geen problemen op.

ruud zonneveld - 27 feb 2025 - 19:26

Dag Ruud,

Wat je voor je eigen boekhouding voor aantekening gebruikt, maakt niets uit. Maar, als je bij iemand aantekent dat hij/zij is overleden ná een datum, impliceer je daarmee dat de persoon wel degelijk overleden is, maar dat je alleen de exacte datum niet weet.

Voor het aangeven dat iemand nog in leven is op een bepaald moment, kun je eigenlijk alleen een gebeurtenis voor die persoon aanmaken met daarin de bron van je kennis dat de persoon nog leeft en de datum dat je deze kennis ontving.

Indien je van iemand niet weet of hij/zij leeft, of al overleden is, dan moet je ook niets vermelden, want dat creëert alleen maar verwarring.
Het schijnt mij toe dat je het veld van overlijdensdatum oneigenlijk gebruikt om "is in leven" informatie op te slaan. En vervolgens vind je dat GenealogieOnline zich daaraan moet aanpassen. Dat lijkt me onterecht.

Michaël

Boers 2 - 28 feb 2025 - 13:35

Wanneer je aangeeft dat iemand overleden is na een bepaalde datum, betekend dit dat die persoon daadwerkelijk overleden is, je weet alleen de exacte datum niet. Dit is de standaard die gebruikt wordt in alle programma's en GEDCOM. Ik kan daarom de verwarring begrijpen. Ik vermoed dan ook dat deze (mogelijk) nog levende personen openbaar zijn wanneer je de gegevens publiceert op Genealogy Online, immers volgens jouw info is persoon overleden en gelden privacy regels niet... 

Michaël was net iets eerder zag ik.

FransW - 28 feb 2025 - 13:45 (laatst bijgewerkt 28 feb 2025 — 13:46 door auteur)


Ik ben het eens met Michaël en FransW.

Wat je nog zou kunnen doen is die einddatum wat naukeuriger aangeven. Als je bij het event waar de persoon nog in leven is, zijn leeftijd weet of redelijk in kunt schatten, weet je zijn geboortedatum ongeveer. Als je daar dat 110 jaar bij optelt, weet je dat hij voor dat eindjaartal waarschijnlijk overleden is. Als dat eindjaartal ook redelijk ver in het verleden ligt, weet je dus dat hij nu niet meer leeft.

Als van een doopgetuige vermeldt is dat hij de grootvader van de dopeling is, mag je van die 110 jaar nog 30 jaar aftrekken. Vervolgens vul je bij overlijden een "tussen <doopdatum> en <eindjaartal>" datum in. Die is ook in GEDCOM gedefinieerd.

Meestal wordt dat niet gedaan omdat het niet lekker leest in en rapport, maar het is wel een manier om het wat nauwkeuriger aan te geven en het geeft voor jezelf ook aan wat de zoekruimte is voor het vinden van een overlijdensakte. Die zoekruimte kan verder beperkt worden doordat je mogelijk later nog meer "in leven" datums vindt.

Dat GEDCOM aspect is belangrijk, want dat is het uitgangspunt van GOnline. Haza21 letters, etc. doen er dan niet meer toe. De correcte omzetting van Haza21 naar GEDCOM is de verantwoordelijkheid van Haza21.

Gerrit Scholl - 28 feb 2025 - 15:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu