stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Doop voor geboorte



Profiel afbeelding

Ik krijg meldingen van foute ingaven.

bvb. gedoopt voor geboren. Maar wat kan ik er aan doen dat de data van BS en PR niet gelijklopen, dit gebeurde meestal in de Franse tijd. Ik geef geboorte van BS in en doop van PR.

Tevens wat betreft 2 datums ingeven bij dezelfde persoon, één datum voor crematie en één datum voor begraven. Dit kan toch want een urne kan toch ook begraven worden.

Jos Van de Ven - 22 jun 2024 - 11:09

Natuurlijk kan een urn begraven worden alleen is de vraag of je dat zou moeten willen registreren. Bij mij in de familie is de crematie in het algemeen de laatste  stap. Dus wat voegt de datum begraven urn toe kun je je afvragen. Dood is dood.  

Annemarie57 - 24 jun 2024 - 10:15

Wat betreft de discussie begraven/crematie, zie uitgebreide discussie hier. Het komt er op neer om de lijkbezorging direct na het overlijden, of het vinden van overblijfselen, te registreren als begraaf of crematie datum en wat er daarna nog volgt te verwerken in een opmerking of activiteit, zie voorbeeld. Alles is in principe mogelijk, zoals eerst begraven, daarna toch cremeren en daarna de as weer in een graf plaatsen.

Wat betreft doop en geboorte hebben we te maken met een fysieke onmogelijkheid en is dus één van de 2 data fout. Die fout kan in het originele document zitten. Het zou daarom fijn zijn als je een link naar beide originele doop/geboorte boeken plaatst zodat we mee kunnen denken met een eventuele oplossing.

Als daar niets uit komt, kun je de waarschuwing negeren, of een andere pragmatische oplossing kiezen.

Gerrit Scholl - 24 jun 2024 - 13:31 (laatst bijgewerkt 24 jun 2024 — 21:14 door auteur)

Als u zegt :'Dood is dood" dan hoeft crematie ook niet ingegeven te worden als overlijdensdatum is ingegeven want dan is men al dood.

Jos Van de Ven - 24 jun 2024 - 15:22

Ik vermeld overal de bron bij waar ik de gegevens gevonden heb.

Jos Van de Ven - 24 jun 2024 - 15:30

Jos Van de Ven - 22 jun 2024 - 11:09:

Maar wat kan ik er aan doen dat de data van BS en PR niet gelijklopen, dit gebeurde meestal in de Franse tijd. Ik geef geboorte van BS in en doop van PR.

Ik weet niet zeker wat u met PR bedoelt. Misschien BR, Bevolkingsregister? Maar daarin horen geboortedata genoteerd te zijn, geen doopdata. Wel gebeurt het regelmatig (ook ver in de 19e eeuw) dat het BR ernaast zit en zodoende een andere datum geeft dan het geboorteregister. Dan is de datum in het BR gewoon fout.

Als u iets anders bedoelt met PR en daar de correcte doopdatum in staat, kan het zijn (omdat u de Franse tijd noemt) dat er ergens iets misgaat met de conversie tussen Republikeinse data en de Gregoriaanse kalender. Voert u de data in de verschillende notaties in en geeft GO (aangenomen dat u daarin de meldingen krijgt) op basis van een eigen omrekening aan dat er een fout optreedt? (Ik upload zelf geen publicaties dus heb geen idee of men überhaupt Republikeinse data kan aanleveren, maar met verhelderende vragen kunnen degenen die wel ervaring hebben, u misschien beter helpen.)

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 24 jun 2024 - 21:38

Carl,

PR is parochieregister, BS is burgerlijke stand. Pastoor gebruikt de kalender die wij hebben en de schrijver in de burgerlijke stand gebruikt de Franse kalender. Ik weet wel dat er een van de twee fout is. Pastoor doopte toen in het geniep, vulde hij het register later in en was hij de juiste datum vergeten? Kan zijn maar ik denk eerder dat de schrijver van de akte in burgerlijke stand de omzetting van kalender verkeerd gebruikte.

Jos Van de Ven - 24 jun 2024 - 22:12 (laatst bijgewerkt 24 jun 2024 — 22:12 door auteur)

"Het zou daarom fijn zijn als je een link naar beide originele doop/geboorte boeken plaatst zodat we mee kunnen denken met een eventuele oplossing"

Gerrit Scholl - vandaag - 13:31 (laatst bijgewerkt vandaag — 21:14 door auteur)

Ben Wegman - 24 jun 2024 - 23:04


Jos Van de Ven - gisteren - 22:12 (laatst bijgewerkt gisteren — 22:12 door auteur):

PR is parochieregister

Ah! Daar had ik nog niet eerder een afkorting voor zien gebruiken. Ik zie en gebruik meestal DTB, of doopregister. Ja, dan is het fijn als we verwijzingen hebben zoals Gerrit Scholl en Ben Wegman aangeven, kunnen we lekker meepuzzelen. :)

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 25 jun 2024 - 10:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu