Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I6159.php
We kennen al Visualiseer een Andere Verwantschap. Dat is binnen dezelfde publicatie. Mij lijkt het verrassend leuk om deze functionaliteit uit te breiden via bevestigde aanknopingspunten in andere publicaties. Zo kun je bijv. zichtbaar maken hoe auteurs aan elkaar verwant zijn. Wat komt daar zoal bij kijken?
Links zie je de verwantschap tussen proband en gemeenschappelijke voorouder Wolter to Huntel in publicatie 1 en rechts auteur 2 en dezelfde gemeenschappelijke voorouder. Probleempje met dit voorbeeld is nu alleen nog dat Bernd en ik aanknopingspunt Wolter to Huntel nog niet bevestigd hebben:-) Eerst maar 'ns Wolter to Huntel zo beschrijven dat GO hem als aanknopingspunt herkent. Zo'n nieuwe functionaliteit lijkt me 'n goede reden om sowieso volop aanknopingspunten te bevestigen. Nog iets vreemds: Bernd en ik weten allebei niet met wie Wolter to Huntel getrouwd was kennelijk, maar het schema toont in beide gevallen toch 'n vrouw en niet eens dezelfde?!
3. Is het handig in dit verband de rechtstreekse voorouders van 'n auteur als zodanig te markeren in elke publicatie? Zodat je ziet of klikken op de knop Visualiseer Verwantschap via Aanknopingspunt zin heeft. Of gebeurt dat al maar heb ik 't nog niet ontdekt? Klopt 't dat de knop Visualiseer een Andere Verwantschap alleen getoond wordt bij rechtstreekse voorouders? Ik heb ooit m'n rechtstreekse voorouders 'n tomaatrode achtergrondkleur gegeven, toen zoiets nog kon op Rootsweb.
4. Onderscheid maken tussen gemeenschappelijke voorouders via 'n aanknopingspunt en andere vormen van verwantschap of gerelateerdheid. Voorlopig lijkt me alleen zoeken naar gemeenschappelijke voorouders voldoende. Dat algoritme bestaat al op GO in de functie Visualiseer een Andere Verwantschap.
Pauline Berens EBBI - 2 mei 2023 - 08:37 (laatst bijgewerkt 2 mei 2023 — 13:32 door auteur)
Eerst maar eens zorgen dat bevestigde aanknopingspunten veilig bewaard blijven. Ik (en anderen met mij) heb de ervaring dat de tijd die je hebt geïnvesteerd in het zorgvuldig nalopen van aanknopingspunten (in mijn geval meer dan 10.000) plotseling vergeefs kan zijn, omdat alle bevestigingen weer verdwenen zijn. Vervolgens weet je niet meer welke je al gehad hebt en welke nog niet. Mij is dit meermalen overkomen en ik heb besloten dat aanknopingspunten bevestigen voorlopig helaas nutteloze moeite is. Jammer, want aanknopingspunten was altijd een pluspunt van GO.
Bob Coret heeft lang verondersteld dat wijzigingen in @ID's bij of door de gebruiker de oorzaak waren, maar ik heb hem recent kunnen bewijzen dat dit niet het geval kan zijn. Overigens zijn bij mij ook bevestigingen van WO2-slachtoffers aantoonbaar verdwenen, dus ook dat heb ik voorlopig stop moeten zetten.
Samengevat: een goede suggestie, maar niet doen zolang het nog rammelt onder de motorkap.
Jan Verkade - 2 mei 2023 - 09:15
Jan, ik begrijp je frustraties over het niet goed werken van aanknopingspunten. Maar draai 't 'ns om, hoe meer mensen aanknopingspunten bevestigen om de nieuwe functionaliteit te kunnen gebruiken, des te sneller valt op waar het precies fout gaat. Want dat is nog steeds niet duidelijk begreep ik. Dus, ik vind niet dat je met nieuwe functionaliteit moet wachten totdat de bestaande goed werkt. Gelukkig gaan we niet over de prioritering van bestaande problemen en nieuwe functionaliteit:-)
Pauline Berens EBBI - 2 mei 2023 - 12:17
Nee Pauline, ik draai het niet om.
De problemen met verdwijnende bevestigingen spelen namelijk al vanaf mei 2019; dat is al 4 jaar lang!
Zie: https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/72780/0 en nog vele daarna. En ik ben niet de enige.
Eerst de oude problemen oplossen alvorens nieuwe te maken.
Jan Verkade - 2 mei 2023 - 13:03
Ik ben het met Jan Verkade eens.....
Afgelopen week helaas weer alles hopeloos in de war !!!
Het wordt een chaos na een nieuwe Gedcom, ook na een 2e en 3e...
Het heeft 4 dagen gewerkt, alleen met mijn 8 Startpunten..(waar ik niet om vraag)
Ik "bezit" nu weer 129764 aanknopingspunten, terwijl ik begin januari op 0 stond !!
Met deze 129764 aanknopingspunten ben ik ...tig jaren bezig..
Ik ga op m'n oude dag maar uitkijken naar een tweede hobby .
Dus ... gaarne weer terug naar het oude, vertrouwde, plezierige, G.O
j.w.martens - 2 mei 2023 - 13:29
Heel vervelend J.W. van je geïnvesteerde tijd.
Ik begin maar 'ns met 't bevestigen van aanknopingspunten. Tot nu toe deed ik dat alleen voor de categorie "Nog niet bekeken door u, wel door de ander".
@Jan en J.W., waarom bevestigden jullie überhaubt aanknopingspunten? M.a.w. wat was het belang / voordeel voor jullie? Ik vraag dat omdat mij vooral opviel hoeveel er gekopieerd wordt op GO zonder bronvermelding. Daardoor lukte het me niet om enthousiast te raken. Dat gaat veranderen nu ik zie dat m'n voorgestelde knop alleen werkt als mensen volop aanknopingspunten bevestigen. Niet-bevestigde aanknopingspunten tellen wat mij betreft niet mee, om te voorkomen dat ten onrechte verwantschappen gesuggereerd worden.
Inmiddels opgezocht wat het beoogd nut is van aanknopingspunten. https://www.genealogieonline.nl/help/item.php/193
Pauline Berens EBBI - 2 mei 2023 - 13:59 (laatst bijgewerkt 3 mei 2023 — 08:50 door auteur)
@Pauline, je schreef: > We kennen al Visualiseer een Andere Verwantschap ...
Die kende ik nog niet en het is me nog niet helemaal duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. Toch ben ik benieuwd naar het antwoord op de volgende (misschien domme) vragen:
Gerrit Scholl - 8 mei 2023 - 18:53
Het antwoord op vraag 1 vind je in m'n voorstel. Ik schreef: Een auteur die deze functionaliteit wil in zijn/haar publicatie kan zichzelf als proband / startpunt opgeven of 'n naast familielid zoals overleden broer/zus, ouder, grootouder. Daarmee bedoel ik dus 'n startpunt dat je speciaal aanmaakt om te (laten) gebruiken voor deze nieuwe functionaliteit. Wil je die nieuwe functionaliteit niet op je site, maak je dus niet zo'n speciaal startpunt aan. Wil je niet zelf in je publicatie zichtbaar zijn, dan maak je van 'n overleden naaste zo'n startpunt, of niet. Dat kan voor verschillende publicaties dus 'n persoon met verschillende relatie tot de auteur zijn. Het is dan ook niet bedoeld voor berekening van percentages gedeeld DNA, tenzij je weet wat de relatie is tot de auteur..
Hiermee is denk ik ook vraag 2 al beantwoord. Als auteur kun je toestemming geven dat je persoonlijke data gepubliceerd mogen worden en maak je 'n startpunt aan voor jezelf, of niet, in dat geval voor 'n naaste. In het voorbeeld dat ik gaf zie je Bernd Jansen rechtsonder, hij heeft kennelijk toestemming gegeven z'n persoonlijke data te tonen in z'n eigen publicatie. Mensen in 't schema worden alleen van naam voorzien indien overleden of met toestemming indien levend, anders is zo'n vakje leeg.
Zijn hiermee je vragen beantwoord?
Lijkt de nieuwe functie je leuk?
Visualiseer een Andere Verwantschap is 'n prachtige functie, van 2 mensen in 'n publicatie zoekt ie gemeenschappelijke voorouders. Ben ik er nog niet achter op welke webpagina's zo'n knop staat, niet op alle namelijk.
Pauline Berens EBBI - 8 mei 2023 - 19:52 (laatst bijgewerkt 9 mei 2023 — 22:40 door auteur)
@Pauline: Hartelijk dank voor je uitleg. Ik heb nog geen startpunten op die manier gedefinieerd. De reden daarvoor is dat het dan voor iedereen mogelijk wordt rapporten, zoals een complete kwartierstaat of parenteel te downloaden. Het verbaasd mij dan ook dat jij dat kennelijk geen probleem vind, terwijl je verder nogal bezorgd bent over auteursrechten en bronverwijzingen. Daarom had ik de extra 'Visualiseer Verwantschap' functionaliteit die achter die speciale startpunten schuilgaat niet ontdekt. Ik vind het ook een onwenselijke koppeling. Je zou die extra functionaliteit ook moeten kunnen kiezen, zonder rapporten voor download beschikbaar te stellen. Verder ontdek ik dat in die blauwgrijze Visualiseer Verwantschap blokjes de namen van nog levende personen gewoon getoond wordt en niet vervangen door 'niet openbaar'. Maar daarvoor kunnen we beter een apart helpdesk item starten, denk ik. Mogelijk is dat bij "Visualiseer een Andere Verwantschap" ook het geval.
Gerrit Scholl - 10 mei 2023 - 17:54
Dag Gerrit, bedankt voor je reactie. Meteen gecheckt of ik levenden in rapporten kan vinden in mijn publicatie, niet gevonden. In 'n PDF-rapport zie ik op elke pagina 'n aanklikbare link naar m'n publicatie en m'n naam, geen probleem dus. Ook in jouw publicatie de PDF gecheckt van afstammeling van..., daarin zie ik hier en daar terecht (Niet openbaar), inclusief jouw naam en link naar je publicatie, oké dus. Waar zie je dan eventuele problemen met auteursrechten en bronverwijzingen? Zitten die in andere rapporten?
Het verband dat jij ziet tussen startpunten en Visualiseer 'n Andere Verwantschap begrijp ik niet goed. Je schreef: Daarom had ik de extra 'Visualiseer Verwantschap' functionaliteit die achter die speciale startpunten schuilgaat niet ontdekt. De knop Visualiseer 'n Andere Verwantschap verschijnt ook op pagina's van mensen die niet voorkomen in overzichten met startpunten, bijv.
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I18893.php Visualiseer 'n Andere Verwantschap levert maar liefst 2 verwantschappen op tussen die persoon en m'n zus: "volle nicht 8 maal verwijderd" en "echtgenote van de volle neef 7 maal verwijderd". https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/rel/I18893/I402
Inmiddels 'n voorbeeld in je publicatie gevonden waar (Niet openbaar) zou moeten staan in gevisualiseerde verwantschappen. Wil je daar a.j.b. 'n apart helpdesk-item van maken? Want dat moet wel gerepareerd worden.
Pauline Berens EBBI - 11 mei 2023 - 11:53
@Pauline: Je schreef: > Waar zie je dan eventuele problemen met auteursrechten en bronverwijzingen? Zitten die in andere rapporten?
Ik heb me misschien niet goed uitgedrukt. In vergelijking met het kopiëren door GO bezoekers van persoonsinformatie vanaf een GO persoons pagina valt er in zo'n vrij downloadbaar rapport natuurlijk veel meer te halen, zoals b.v. een complete kwartierstaat, waarmee iemand met knippen en plakken aan de gang kan. Ik sta daar nu wat anders tegenover dan in het begin waardoor ik toen geen probant of oudst bekende voorouder gekozen heb. Ik dacht toen dat het alleen om die rapporten ging. Daardoor had ik de extra " Verwantschap diagrammen" die de keuze voor probant of oudst bekende voorouder oplevert niet ontdekt. Dat is wat ik bedoelde met de extra functionaliteit die achter die speciale startpunten schuilgaat en de ongewenste koppeling. Ik had het in dat verband over 'Visualiseer Verwantschap' functionaliteit en niet over Visualiseer 'n Andere Verwantschap, zoals jij schrijft.
Visualiseer 'n Andere Verwantschap heb ik intussen ook ontdekt zoals je uit mijn item Privacy issue bij Verwantschap diagrammen en startpunten misschien hebt gezien.
Jammer dat bij Visualiseer 'n Andere Verwantschap een verwantschap niet gevonden wordt als die via een 'niet openbaar' persoon loopt. Daar mis je dus verwantschappen door die er wel degelijk zijn.
Gerrit Scholl - 14 mei 2023 - 18:27
Helemaal duidelijk Gerrit.
Jammer dat bij Visualiseer 'n Andere Verwantschap een verwantschap niet gevonden wordt als die via een 'niet openbaar' persoon loopt.
Dat is 'n bug die je al hebt aangekaart in 'n ander forumonderwerp. Die bug zal vast wel opgelost worden.
Pauline Berens Rutenbrock - 14 mei 2023 - 18:32
Mijn voorstel zie ik momenteel als te hoog gegrepen. Indien 't voorstel zoals uitgewerkt bij punt 14 "knop te tonen met "Kortste Weg naar Proband" o.i.d., die 'n schema toont met de relatie tussen de betreffende persoon en de proband" op
https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/88401/0/voorstel_meer_moois_met_aanknopingspunten
gehonoreerd wordt trek ik dit voorstel "visualiseer verwantschap via aanknopingspunt" graag in.
Pauline Berens EBBI - 16 sep 2023 - 13:45
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.