Betreft Anders (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/bevolkingsreconstructie-ortsfamilienbuch-rutenbrock/
Op Patronimia kun je 'n prachtig boek laten genereren van je publicatie op GO. Het formaat is nog niet geschikt voor bevolkingsreconstructies. Alleen boektype Voorgeslacht, Nageslacht of Familiekring worden ondersteund, zie schermafdruk. Ik pleit voor 'n boektype Bevolkingsreconstructie. Dat lijkt me geweldig, al zou ik het pas bestellen als m'n bevolkingsreconstructieprojecten afgerond zijn, zodat er daarna weinig meer aan verandert en je kunt volstaan met 'n link naar online errata. Typisch voor 'n bevolkingsreconstructie zijn de familienamen, Geboorteplaatsen van vreemdelingen, Overlijdensplaatsen van vertrokken personen, Externe huwelijksplaatsen, Plaatsen van leven, zie
https://online-ofb.de/ruetenbrock/index.php?lang=nl
Aangevuld met de bekende statistieken van GO, zie
https://www.genealogieonline.nl/bevolkingsreconstructie-ortsfamilienbuch-rutenbrock/tellingen.php
Ik heb de wens ook ingediend bij Patronimia en laat het weten als Patronimia reageert.
Pauline Berens Rutenbrock - 7 jun 2022 - 15:08
Pauline,
Ben benieuwd wat de reactie van Patronomia is.
Zijn er nog typen overzichten die ik op Genealogie Online zou kunnen toevoegen die bijdragen aan een bevolkingsreconstructie publicatie?
Bob Coret - 8 jun 2022 - 17:15
Bob, in m'n voorstel noemde ik:
Typisch voor 'n bevolkingsreconstructie zijn de familienamen, Geboorteplaatsen van vreemdelingen, Overlijdensplaatsen van vertrokken personen, Externe huwelijksplaatsen, Plaatsen van leven, zie
Daarvan toont GO alleen familienamen, d.w.z. het menu met beginletters van familienamen.
De andere overzichten ken ik van de OrtsFamilienBücher website, zie bovenstaande link en de menu's links en rechts in onderstaande schermafdruk. De vertaling van de menu-items kan beter, bijv. Woonplaatsen i.p.v. Plaatsen van Leven. Geboorteplaatsen van Vreemdelingen zou ik Geboorteplaatsen anders dan Rütenbrock noemen, i.p.v. Overlijdensplaatsen van Vertrokken Personen stel ik voor Overlijdensplaatsen buiten Rütenbrock. Misschien kan dat "anders dan Rütenbrock" ook wel weg, dat scheelt maar 1 marker op de kaart met bijbehorende frequentie. De tekstuele opsomming van plaatsen met frequentie is handig om fouten in spelling op te sporen, misschien kan die daarom opgenomen worden in het beheerscherm van de gebruiker. Voor bezoekers zou 'n kaart met ruimtelijke spreiding en frequentie per marker leuker zijn.
Verder zou ik graag berekend zien in hoeverre mensen in 'n bevolkingsreconstructie onderling gerelateerd zijn. In Bevolkingsreconstructie Wesuwe is dat 94% volgens Pro-Gen, in Bevolkingsreconstructie Rütenbrock 95%. In de inconsistentiecontrole staat al hoeveel gehuwden elkaars neef/nicht waren, respectievelijk 11 en 7. Dat zou ik graag aangevuld zien met achterneef/achternicht. De interpretatie van dit soort getallen vind ik gevaarlijk, dus daar doe ik liever geen uitspraken over. Ben op zoek naar functionaliteit waarmee de onderlinge gerelateerheid gevisualiseerd kan worden. De functie Verwantschap Berekenen via Kortste Weg van Geneanet is daar 'n mooi voorbeeld van. Hoe meer mensen in je publicatie onderling gerelateerd zijn des te beter werkt die functie, d.w.z. je kunt herhaaldelijk op de link Volgende Verwantschap klikken. Voor alle duidelijkheid; gerelateerd noch verwant betekenen hier bloedverwantschap, het is meer familie viavia. Voorbeeld:
Verwant waren beide personen overigens ook, dat blijkt uit
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/rel/I1687/I5877
Herm Henrich - Herman Heinrich - Minne Feringa is de achterneef eenmaal verwijderd van Anna Grietje - Margaretha - Griet - Eite Wilken.
Herm Henrich - Herman Heinrich - Minne Feringa is de echtgenoot van de 6e achternicht van Anna Grietje - Margaretha - Griet - Eite Wilken.
Zou 'n sociogram van een bevolkingsreconstructie interessant zijn? Sociogrammen gaan gewoonlijk over relaties tussen personen binnen 'n groep, 'n klas ofzo. Voor 'n groep met duizenden mensen ongeschikt, tenzij je bijv. 'n samenvatting zoals 'n namenwolk gebruikt, alleen de meest voorkomende familienamen. Dan wel graag de mogelijkheid in het beheerscherm om achternamen met vergelijkbare spelling samen te voegen tot 1 familienaam. Wat dacht je van de volgende familiewolk? Als je met de muis over 'n naam beweegt worden de lijnen en getallen naar andere namen getoond had ik gedacht. Zoals nu ook de frequentie in de tooltip getoond wordt voor de overzichtelijkheid. 7∑11 betekent 7 relaties met totaal 11 kinderen bekend. Wat zegt deze namenwolk over m'n bevolkingsreconstructie? Weinig vrees ik, de aantallen zijn te laag. Verder nuanceren zoals alleen kinderen meetellen die zelf ook weer kinderen hebben verlaagt de aantallen nog meer. Iemand 'n beter idee?
Quick wins: eerst maar eens 'n overzicht van hoeveel mensen in de bevolkingsreconstructie (hier bijv. Rutenbrock), zijn geboren, getrouwd, hebben gewoond, zijn overleden, wel geboren maar niet overleden, niet geboren maar wel overleden, wel gewoond maar noch geboren of overleden... Liever in 'n diagram op de statistiekenpagina dan als tabel met cijfers.
Voor bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum heb ik al eens 'n Google Map gemaakt met lijnen die per persoon geboorteplaats en plaats overlijden met elkaar verbinden. Elke lijn verbeeldt dan de reis die 1 persoon heeft afgelegd tussen geboorte en overlijden, als indicatie van migratie. De knoppenbalk staat boven de kaart.
https://fjmblom.home.xs4all.nl/map-migration.html
Zo is er ook 'n Google Map met geboorteplaatsen
https://fjmblom.home.xs4all.nl/map-places-of-birth.html
en eentje met plaatsen van overlijden.
https://fjmblom.home.xs4all.nl/map-places-of-death.html
Met de knop Start zet je alle markers op de kaart. En met de knop Heatmap kun je zelfs markers samenvoegen, is this nice or what:-)
Voor het maken van zo'n Google Map heb ik 'n API gedownload, de gratis versie toont "for developing purposes only".
Op https://fjmblom.home.xs4all.nl/statistics.html staan nog wat statistieken die interessant kunnen zijn voor bevolkingsreconstructies.
Nog 'n voorstel: Ruim het overzicht op op
https://www.genealogieonline.nl/collecties/bevolkingsreconstructies
Alle publicaties die niet voldoen aan de definitie "Publicaties die bevolkingsreconstructies van families en inwoners van een bepaalde plaats of regio weergeven." kunnen volgens mij geschrapt worden. Misschien tijd voor 'n nieuwe definitie? Bijv. Een bevolkingsreconstructie is 'n publicatie van 'n inventarisatie van mensen en families die in een bepaalde plaats of regio leefden. Accent bijv. met vet, op plaats- of streekgebondenheid.
Zet alle bevolkingsreconstructies op GO samen op 'n Google Map en toon die op de statistiekenpagina van publicaties die 'n bevolkingsreconstructie zijn, met de marker van de betreffende publicatie in 'n afwijkende kleur. Zet dezelfde Google Map ook op https://www.genealogieonline.nl/collecties/bevolkingsreconstructies
maar dan met alle markers in dezelfde kleur.
Ook op de statistiekenpagina van 'n bevolkingsreconstructie: de Topotijdreis?! Schitterend om de kaart te zien veranderen in de loop der tijd. Nu nog 'n manier verzinnen om mensen op die kaart te positioneren, 'n 3D effect van 'n Google Map, stel iemand is geboren in 1815, dan 'n marker in kaartlaag 1815, met extra info in de tooltip en 'n link naar de betreffende persoonspagina in de bevolkingsreconstructie. Andere kleur marker voor jaar overlijden. Woonplaats kan decennia dezelfde zijn, dan elke 10 jaar 'n marker:-) Probleem wordt vast wel identificatie van oude plaatsnamen. In het beheerscherm moet het mogelijk zijn dat de gebruiker/auteur van de bevolkingsreconstructie de synoniemen opsomt voor de meest voorkomende plaatsnamen in de bevolkingsreconstructie. Voor Rütenbrock bijv 1815 Wesewe = 1870-2022 Wesuwe, 1815 Heebelder Meer = 2022 Hebelermeer, 1836 de Zwarte Berg = 1870 Colonie Schwartenberg = 2022 Schwartenberg enz.
https://www.topotijdreis.nl/kaart/1852/@272453,538922,8.33
Nog eentje dan: Zoek Personen op Plaatsnaam zou ik graag toegevoegd zien aan het zoekscherm. Nu is 'n achternaam verplicht als je daarvoor "Doorzoek alle personen probeert te gebruiken."
Kan het bovenstaande zoekscherm uitgebreid worden met Zoek in 'n Bepaalde Publicatie: Familienaam, Familienaam partner, Plaatsnaam, Beroep e.d.? Ik stel voor het volgende zoekformulier, dat bestaat al.
https://www.genealogieonline.nl/zoeken/index.php?publication=10944
Doorklikken op de plaatsnaam op 'n persoonspagina kan wel, maar toont namen van personen in alle publicaties op GO, terwijl ik daar 'n keuze voorstel tussen zoek in de betreffende publicatie en zoek in alle publicaties. Juist voor bevolkingsreconstructies lijkt me dit onderscheid relevant; wie woonden er in 'n bepaalde plaats volgens de bevolkingsreconstructie en wie volgens andere publicaties? Er zullen dubbelen zijn en mensen die in de bevolkingsreconstructie ontbreken. Het zoekscherm Zoek Personen op Naam is meer bedoeld voor zoeken in alle publicaties.
Voorstel: toon in onderstaand scherm de volledige zoekvraag, dus niet alleen "de vries" maar "de vries in barger-compascuum". Op de adresbalk zie je dat gericht op plaatsnaam Barger-Compascuum gezocht is.
Het filter "Zoek Alleen in binnen Publicatie X" werkt correct, maar filter "Zoek Niet binnen Publicatie X" werkt niet goed, d.w.z ik verwacht dat de betreffende publicatie uit het zoekresultaat verdwijnt maar dat is niet zo. Zie wel "één publicatie uitgezonderd", maar welke is onduidelijk. "Exclude=15744" in de query op de adresbalk verklapt dat het publicatie Bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum betreft. Ik stel voor de naam van de utigezonderde publicatie in de tooltip te tonen, of de tekst "Uitgezonderd publicatie Y" te tonen. Meerdere publicaties uitsluiten lukt hier sowieso niet, dus "één" kan wel weg toch?
Kortom: op meerdere webpagina's kan GO de plaatsnaam of regio benadrukken waarop 'n bevolkingsreconstructie betrekking heeft. Telkens de ruimtelijke, regionale, geografische invalshoek benadrukken en als 't maar even kan 'n kaartje erbij, liefst 'n Google Map:-)
Pauline Berens EBBI - 8 jun 2022 - 18:09 (laatst bijgewerkt 25 jun 2022 — 13:05 door auteur)
De reactie van Patronimia 09-06-2022:
Sorry we do not know anything about "local heritage books".
You may want to use a gedcom file to create a book on patronomia.com
Jammer, dus maar helaas. Misschien dat er toch iets goeds voortkomt uit m'n voorstel in de vorm van extra cijfers, overzichten en kaarten met ruimtelijke spreiding van e.e.a. uit bevolkingsreconstructies op GO? Zie opsomming 8 juni a.j.b.
Pauline Berens Rutenbrock - 9 jun 2022 - 11:30 (laatst bijgewerkt 25 jun 2022 — 11:48 door auteur)
> Typisch voor 'n bevolkingsreconstructie zijn de familienamen, Geboorteplaatsen van vreemdelingen, Overlijdensplaatsen van vertrokken personen, Externe huwelijksplaatsen, Plaatsen van leven, zie
Als een publicatie een bevolkingsreconstructie is (vinkje door auteur, of omdat het in de titel zit) dan zouden er wellicht andere statistieken/rapporten getoond kunnen worden.
In de bevolkingsreconstructie van BC is dan een overzicht met iedereen die een andere geboorteplaats dan BC?
"Vertrokken personen" zijn in BC geboren personen die elders zijn gehuwd/overleden?
>Verder zou ik graag berekend zien in hoeverre mensen in 'n bevolkingsreconstructie onderling gerelateerd zijn. In Bevolkingsreconstructie Wesuwe is dat 94% volgens Pro-Gen, in Bevolkingsreconstructie Rütenbrock 95%.
Ben benieuwd naar hoe je de "onderlinge gerelateerdheid" berekent, is daar een open algoritme voor?
>Kan het bovenstaande zoekscherm uitgebreid worden met Zoek in 'n Bepaalde Publicatie: Familienaam, Familienaam partner, Plaatsnaam, Beroep e.d.? Ik stel voor het volgende zoekformulier, dat bestaat al.
Plaatsnaam staat er toch al?
> Voorstel: toon in onderstaand scherm de volledige zoekvraag, dus niet alleen "de vries" maar "de vries in barger-compascuum". Op de adresbalk zie je dat gericht op plaatsnaam Barger-Compascuum gezocht is.
Eens, aangepast.
Bob Coret - 11 jul 2022 - 16:18
1> "Als een publicatie een bevolkingsreconstructie is (vinkje door auteur, of omdat het in de titel zit) dan zouden er wellicht andere statistieken/rapporten getoond kunnen worden." Idd, maar liever "ook andere" i.p.v. "andere". En het overzicht van bevolkingsreconstructies opschonen a.j.b., 'n vinkje is gemakkelijk gezet, maar er staan heel veel stambomen op die lijst, de "Familie Jansen in Bergeijk" lijkt me geen bevolkingsreconstructie.
"In de bevolkingsreconstructie van BC is dan een overzicht met iedereen die een andere geboorteplaats dan BC?"
Nee, eerst 'n overzicht van alle geboorteplaatsen anders dan BC, met de mogelijkheid door te klikken naar personen per plaats, zoals op
https://online-ofb.de/ortslist.php?ofb=ruetenbrock&b=&e=geburt&lang=nl
Maar dan zonder het woord "vreemdelingen":-)
"Vertrokken personen" zijn in BC geboren personen die elders zijn gehuwd/overleden?"
Ja, maar geen overzicht van personen tonen meteen, eerst de plaatsen, met links om door te klikken naar 'n overzicht van personen per plaats.
https://online-ofb.de/ortslist.php?ofb=ruetenbrock&b=&e=tod&lang=nl
Ik twijfel om elders gehuwden als vertrokken te beschouwen, als 2 mensen in 2 plaatsen wonen, ze trouwen en gaan in 1 van die 2 plaatsen wonen, dan klopt de bewering dat 'n gehuwde vertrekt niet in de helft van die gevallen. Dus, liever alleen elders overleden. Externe Huwelijksplaatsen graag apart, zoals op
https://online-ofb.de/wesuwe/index.php?lang=nl "Externe" kan weg.
2> Ik kies onderlinge gerelateerdheid in Pro-Gen, of er 'n open algoritme voor is weet ik niet. Misschien kun je Johan Mulderij van Pro-Gen contacten? In ruil voor reclame voor Pro-Gen valt er misschien wel te praten. Misschien is het algoritme gemakkelijk webbased te maken.
3> "Plaatsnaam staat er toch al?" Idd, maar je kunt in dat zoekscherm niet zoeken op plaatsnaam zonder 'n achternaam in te vullen, zie schermafdruk.
4> merci
Pauline Berens EBBI - 11 jul 2022 - 16:58 (laatst bijgewerkt 19 jul 2022 — 12:42 door auteur)
Heb de vraag over de gerelateerden en percentage aan Johan Mulderij gesteld (op 23 april jl. heb ik nog een presentatie gegeven bij de PGGG).
Bob Coret - 27 jul 2022 - 15:39
>Verder zou ik graag berekend zien in hoeverre mensen in 'n bevolkingsreconstructie onderling gerelateerd zijn. In Bevolkingsreconstructie Wesuwe is dat 94% volgens Pro-Gen, in Bevolkingsreconstructie Rütenbrock 95%.
Ik heb aan de statistiek pagina een weergave gemaakt die inzicht geeft in clusters. Bij Bevolkingsreconstructie Wesuwe bevat het grootste cluster 94% van het totaal aantal personen in de publicatie. Bij Rütenbrock komt Genealogie Online op 94% voor het grootste cluster.
Bob Coret - 8 sep 2022 - 19:28
Fantastisch, heel blij mee, dankjewel. Maar wat betekent het getal in het rode vlak? Hierboven aantal 2 in de publicatie Henglias, in Rutenbrock en onderstaande publicatie 1.
Als de overige clusters t aantal personen per cluster tonen, waarom staat er dan 1 in t grote rode vak en niet t aantal personen in dat grootste cluster?
Pauline Berens EBBI - 8 sep 2022 - 21:06 (laatst bijgewerkt 10 sep 2022 — 16:38 door auteur)
1) Op de laptop verschijnt 'n popup met toelichting, op de telefoon (Motorola, Android) niet. Kan dat alsnog?
2) Henglias toont nu ook 'n 1 in het rode vak: cluster 1 67%. Hoe kan 't dan dat gisteren cluster 2 het grootste was? Vergelijk schermafdruk Henglias gisteren en vandaag. Duidelijk is door de popup wel dat clusternummers getoond worden, het algoritme achter deze functionaliteit berekent waar welk cluster getoond binnen de rechthoek begrijp ik.
3) Worden de clusters berekend op basis van de GEDCOM of de publicatie? Het verschil zit in de niet openbaar gemaakte personen, want mogelijk nog in leven.
4) Op basis waarvan wordt Persoon in Cluster bepaald? In mijn publicatie is dat de volgende persoon:
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I47253.php
Pauline Berens EBBI - 10 sep 2022 - 16:36 (laatst bijgewerkt 11 sep 2022 — 13:54 door auteur)
Pauline,
Het nummer dat wordt getoond in de vlakken is puur een volgnummer. In de "mouseover" (altijd lastig om op mobiel te bekijken, ga kijken wat er mogelijk is), wordt het aantal personen getoond en een persoon uit het cluster. Genealogie Online gaat alle personen af in de GEDCOM (dus incl. niet openbare personen) en zoekt naar partners, kinderen en voorouders. Het ID van de eerste persoon die Genealogie Online tegenkomt in een nieuw cluster wordt onthouden en wordt in de weergave in de "mouseover" getoond (geen naam omdat het een niet openbare persoon kan zijn). Deze link is met name interessant voor de kleinere clusters (1-5 personen). De volgorde van personen waarin personen werden bekeken door het algoritme was willekeurig, ik heb dit nu omgezet naar een "op ID gesorteerde" lijst, zodat de clusters elke update het zelfde zijn.
Bob Coret - 11 sep 2022 - 11:53
Bedankt voor de antwoorden Bob. Kun je vraag 3 nog beantwoorden a.j.b.? Clusters berekenen zou denk ik moeten nadat mensen uit de GEDCOM gefilterd zijn die niet openbaar gemaakt mogen worden, om te voorkomen dat clusters net anders uitpakken. En ook elke keer als de publicatie ververst wordt na het openbaar maken van data van 1 of meer personen.
Zojuist even geprobeerd 'n ruimere selectie als GEDCOM te uploaden d.w.z. iedereen niet geboren na 1925 zonder datum overlijden i.p.v. na 1922 en gerelateerd aan m'n zus, publicatie ververst "Genealogienetwerk zus Greetje Berens voorheen EemslandBoekweitBoerenImmigratie", mensen geboren in 1923 zonder datum overlijden openbaar gemaakt, publicatie ververst.
Op de statistiekenpagina blijft m'n publicatie telkens bestaan uit 1 cluster. Dit is wel heel toevallig, bij de niet openbaar gemaakten kunnen best mensen zitten die de schakel vormen tussen 2 clusters. Worden de clusters wel opnieuw berekend bij het verversen van de publicatie? Of rond je bij de berekening van clusters misschien af op hele procenten?
De geüploade GEDCOM opnieuw ingelezen in Pro-Gen en opnieuw alle gerelateerden van m'n zus berekend, vervolgens de selectie omgedraaid... Blijken er 14 mensen buiten het grote en enige cluster te vallen?! Bijv. Stephan Esders, data van vrouw en kinderen niet openbaar. Toch is er volgens de statistiekenpagian slechts 1 cluster. Hoe kan dat? Misschien worden deze 14 ten onrechte meegerekend de eerste keer dat ik de gerelateerden van m'n zus selecteer BINNEN de selectie van iedereen behalve mogelijk nog levenden.
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I36999.php
Pauline Berens EBBI - 11 sep 2022 - 13:56 (laatst bijgewerkt 21 sep 2022 — 11:23 door auteur)
> Clusters berekenen zou denk ik moeten nadat mensen uit de GEDCOM gefilterd zijn die niet openbaar gemaakt mogen worden, om te voorkomen dat clusters net anders uitpakken.
Stel je publiceert gegevens van je kwartierstaat, waarbij je de gegevens over jezelf uit privacy overwegingen niet publiceert. Als het algoritme alleen naar de openbare personen zou kijken dan zijn er gelijk 2 clusters. Voor de auteur is dit denk ik verwarrend. Vandaar dat ik ik de niet openbare proband in dit voorbeeld wel meeneem en er dus waarschijnlijk wel 1 cluster is.
> En ook elke keer als de publicatie ververst wordt na het openbaar maken van data van 1 of meer personen.
Bij elke update van de publicatie (upload bijgewerkt GEDCOM bestand) worden de clusters opnieuw bepaald.
Echter, deze clusterinformatie wordt in een apart bestand opgeslagen (bijv. https://www.genealogieonline.nl/bevolkingsreconstructie-ortsfamilienbuch-rutenbrock/clusters.json) dat door de browser wordt gecached. Dus het kan ook zijn dat je het verschil niet zag omdat de browser doodleuk het bestand uit de cache ophaalde in plaats van het bijgewerkte bestand van de server. Ik heb nu één en ander aangepast zodat het betreffende bestand niet wordt gecached, maar dus altijd van de server wordt opgehaald.
Zie je nu wel het verwachte verschil?
Bob Coret - 9 okt 2022 - 14:31
"Stel je publiceert gegevens van je kwartierstaat, waarbij je de gegevens over jezelf uit privacy overwegingen niet publiceert. Als het algoritme alleen naar de openbare personen zou kijken dan zijn er gelijk 2 clusters."
Nee, niet mee eens. Je ouders zijn en blijven gerelateerd ook als je je eigen data niet publiceert. Er blijft dus 1 cluster.
"Bij elke update van de publicatie (upload bijgewerkt GEDCOM bestand) worden de clusters opnieuw bepaald."
Ook niet mee eens, als ik 'n persoon in het scherm Bekijk/bewerk Openbaarheid Personen overzet van rechts naar links, dus niet langer openbaar, dan moet de publicatie bijgewerkt worden. Terecht, want die persoon kan de linking pin tussen 2 clusters zijn?! Dus het moment "na upload bijgewerkt GEDCOM bestand" is volgens mij te vroeg, eerst nog levenden uitfilteren en dan pas clusters berekenen. En hetzelfde geldt voor publicatie bijwerken na wijzigingen in het scherm Bekijk/bewerk Openbaarheid Personen. Zie ook https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/85700/0
Oeps, ik zie helemaal geen clusters meer op https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/tellingen.php
Inmiddels begrijp ik dat de melding 't rode vlak vervangt indien iedereen onderling gerelateerd is. prima, maar kun je de tekst aanpassen a.j.b., dus "publicaties" wordt "publicatie", "Huwelijk" wordt "relatie" en "geboorte" wordt "geboorte, adoptie, stief- of pleegkind":-).
"Zie je nu wel het verwachte verschil?"
Wat bedoel je inmiddels met deze vraag? Ik heb m'n GEDCOM opnieuw geupload nadat ik zeker wist dat er mogelijk nog levenden in zouden zitten inclusief 14 mensen die zonder nog levende linking pin als los persoon 'n apart cluster opleveren, GO toont 619 clusters, inmiddels teruggedraaid, d.w.z. nieuwe GEDCOM levert weer 1 cluster op, de 14 losse mensen eruit gefilterd. Ik heb de JSON-bestanden gezien, 1 regel indien 1 cluster, 619 regels indien 619 clusters. Nogmaals, het moment van berekenen van clusters is volgens mij verkeerd, dat zou na het uitfilteren van levenden moeten gebeuren, ook na wijzigingen in scherm Openbaarheid Personen.
Als je bedoelt of ik het verschil zie tussen de JSON-bestanden van verschillende publicaties dan is m'n antwoord ja. Ik zie ook verschil na het uploaden van 'n GEDCOM met 'n ander aantal personen, niet als ik alleen velden van personen wijzig. Waaruit ik opmaak dat mocht ik 'n datum overlijden verwijderen en de persoon is 'n linking pin tussen 2 clusters en de persoon mag niet gepubliceerd worden want mogelijk nog levend dan wordt ten onrechte toch maar 1 cluster berekend. Wat ook weer pleit voor opnieuw genereren van 'n JSON-bestand niet alleen na 't uploaden van 'n GEDCOM ook als deze dezelfde personen bevat als de vorige, maar ook als in het scherm Bewerken Openbaarheid Personen iets is gewijzigd.
Pauline Berens EBBI - 9 okt 2022 - 15:31 (laatst bijgewerkt 13 okt 2022 — 16:36 door auteur)
Zoals in https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/85700/0/#667914 schreef worden de clusters over de gehele GEDCOM berekend, ongeacht openbaarheid.
Bob Coret - 3 nov 2022 - 17:16
Klopt, clusters worden nu berekend zonder rekening te houden met openbaarheid en dat is volgens mij niet terecht. Zie eerder genoemde argumenten.
Pauline Berens EBBI - 4 nov 2022 - 11:08
Ik ga hier naar kijken, met als doel eenduidigheid. Even controleren of alle andere statistieken alleen op de "openbare" personen betrekking hebben, dan is het onlogisch om de clusters op "openbaar+niet openbaar" te baseren, dat maakt het geheel van statistieken onduidelijk. Aanvullend kijken of ik de statistiekenpagina voor auteurs wel op ""openbaar+niet openbaar" kan/zal baseren.
Bob Coret - 25 nov 2022 - 15:41
Zolang je expliciteert waarop een berekening is gebaseerd hoeven niet alle statistieken dezelfde basis te hebben volgens mij.😉
Als eenduidigheid betekent dat het aantal clusters berekend wordt op basis van de GEDCOM en niet na het filteren op openbaarheid personen, dan is de betrouwbaarheid van het aantal clusters zo slecht dat het hele idee van clusters op de statistiekenpagina wat mij betreft weer mag verdwijnen.
Pauline Berens EBBI - 25 nov 2022 - 16:33 (laatst bijgewerkt 27 nov 2022 — 15:31 door auteur)
Nieuws: Inmiddels staat [Privacy] op #1 in de Top 10 van Familienamen van m'n publicatie! Sinds ik 'n GEDCOM upload zonder eerst mogelijk nog levenden eruit te filteren. Ziet er vreemd uit toch? Maar maakt wel duidelijk dat je je er bewust van moet zijn of 'n berekening inclusief of exclusief mogelijk nog levenden is. Ik pleit daarom voor 'n switch bij alle statistieken tussen inclusief en exclusief mogelijk nog levenden. Meer werk, maar doet wel recht aan de statistieken en de juiste interpretatie ervan.
De volgende keer ga ik de standaardinstelling [Privacy] weglaten:-) D.w.z. in Pro-Gen kies ik er voor om naam leeg te laten bij (mogelijk nog) levenden tijdens het genereren van 'n GEDCOM voor de betreffende publicatie. Dan toont GO waarschijnlijk (niet openbaar), 'n tekst die niet terugkeert in de Top 10 van Familienamen.
Pauline Berens EBBI - 18 feb 2023 - 10:04
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.