4 mei Dodenherdenking, wordt het ¾ eeuw na de oorlog niet ‘ns tijd de definitie van WOII slachtoffers op Genealogieonline te herzien? Vooral het begrip “de vijand” zou ik graag schrappen. Het is daardoor kennelijk niet de bedoeling bijv. Duitse slachtoffers te markeren als WOII slachtoffer.
Daar wordt onderscheid gemaakt tussen dodelijke slachtoffers in alle landen en andere slachtoffercategorieën. Die andere zijn:
“Militairen en burgers die gehandicapt of met een trauma weliswaar levend maar niet wel uit de strijd kwamen, gezinnen en families van omgekomen militairen en burgers, holocaustoverlevenden, onderduikers, gezinnen en families van daders.”
Ik stel voor de definitie te verruimen tot alle slachtoffers van WOII, dus “dodelijke slachtoffers en andere slachtoffercategorieën”.
Reagerend op uw voorstel zou ik willen stellen dat in de termen houding ten opzichte van de vijand, door de vijand opgelegde internering, resp. vervolging door de vijand het begrip vijand in dit verband essentieel is.
Wel kan het goed zijn de definitie die Genealogie Online kennelijk hanteert aan te passen. Ik zou dan willen pleiten het dichter bij huis te zoeken en de definities te gaan hanteren die de Oorlogsgravenstichting heeft ingesteld:
De Oorlogsgravenstichting onderscheidt oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de oorlog.
Oorlogsslachtoffers zijn burgers en militairen die in de strijd met de vijand of door hun handelingen of houding tegenover de vijand het leven hebben verloren. Ook mensen die tijdens de door de vijand opgelegde internering of vervolging overleden zijn.
Slachtoffers van de oorlog zijn mensen die zijn omgekomen door oorlogsgeweld zoals een beschieting of bombardement, maar ook de mensen die de oorlog overleefd hebben en hun ervaringen altijd met zich hebben meegedragen.
Bedankt voor je reactie. Het mooie aan je voorstel vind ik het opnemen van de categorie Slachtoffers van de oorlog. Maar ook in jouw voorstel komt "de vijand" voor. Logisch, je bron is de Oorlogsgravenstichting. In mijn voorstel noemde ik als voorbeeld Duitse slachtoffers, juist door "de vijand" niet expliciet op te nemen in de definitie wordt het legitiem zulke slachtoffers te markeren als WOII slachtoffer. Ik wil graag af van het vijandsdenken.
In mijn reactie op uw eerste bericht gaf ik aan dat het begrip vijand essentieel is. Dat is niet omdat de Oorlogsgravenstichting dat aangeeft, maar omdat bijvoorbeeld de houding ten opzichte van de vijand vele malen moeilijker was dan een houding ten opzichte van anderen.
Er zit best iets sympathieks in het voorstel van Pauline. Maar: ik ben van 1924 - ik heb na een kort verblijf aan de "Euterpestraat" - twee jaren ondergedoken gezeten. We zijn maar niet bevrijd van een toevallige vijand die ons land nodig had om met Engeland af te rekenen. Het systeem van onze oosterburen had duivelse trekken.
Bedankt voor uw reactie meneer Karssenberg. Inderdaad had 't Duitse systeem duivelse trekken, ontzettend wreed, maar niet alle Duitsers waren oorlogsmisdadigers, niet alle Duitsers waren Nazi's. De meesten waren gewone mensen; partners, vaders, moeders, zoons of dochters. Juist als je met stamboomonderzoek bezig bent merk je bijv. dat (achter)neven van elkaar vochten aan beide kanten van de grens, zeker in de grensstreek. Een oma van me was in Duitsland geboren,getrouwd in Nederland, ze heeft haar familie 5 jaar niet gezien. In Duitsland is ook veel geleden, veel burgerslachtoffers ook. Misschien is dit gemakkelijker te zien als je de oorlog niet zelf meegemaakt hebt.🤔
Pauline Berens EBBI - 3 mei 2021 - 23:13 (laatst bijgewerkt 3 mei 2021 — 23:15 door auteur)
Gisteren heb ik ook aan u gedacht. Ben nieuwsgierig hoe het voor u was om ondergedoken te zitten. Kunt/wilt u hier iets over vertellen? Waarom was u bijv. ondergedoken? Heeft u 'n trauma opgelopen door het onderduiken? Vindt u zichzelf een tweede wereldoorlogslachtoffer? Moeilijke en persoonlijke vragen. Benieuwd naar uw reactie.
Het zal u opvallen dat ik u inmiddels met meneer/mevrouw aanspreek. Uit uw profiel blijkt namelijk niet of u een man of een vrouw bent.
Pauline Berens EBBI - 5 mei 2021 - 09:28 (laatst bijgewerkt 5 mei 2021 — 11:38 door auteur)
Hebben jullie de 5 mei lezing vanmiddag op tv met bondskanselier "wir schaffen das" Merkel, mevrouw Weyl en Anke Winter ook gezien? Geweldig, wat inspirerend dat "vrijheid in verantwoordelijkheid". Wat betekent dit voor de definitie van Tweede Wereldoorlogslachtoffers? Kunnen/willen/zullen we die nog wat oprekken? Wir schaffen das!:-)
Pauline Berens EBBI - 5 mei 2021 - 13:27 (laatst bijgewerkt 5 mei 2021 — 13:59 door auteur)
Ik ben een man - Gerrit Karssenberg. En een trauma heb ik in het geheel niet. Uiteraard kan ik veel over mijn oorlogsbelevenissen vertellen - ik doe dat ook vrijmoedig maar hier bewust niet.
Dit is immers een genealogische rubriek - en geen geschiedkundige.
Pauline, uw voorstel om de definitie te verruimen tot alle slachtoffers van WOII, dus “dodelijke slachtoffers en andere slachtoffercategorieën” zou betekenen dat vrijwel iedereen een WOII slachtoffer is. En in zekere is dit ook zo, maar dan is een dergelijk kenmerk op GO natuurlijk nutteloos. Laten we de definitie dus gewoon houden zoals hij is. En hoezo zouden "goede Duitsers" niet onder die definitie kunnen vallen?
@ G. Karssenberg Fijn dat u geen trauma heeft overgehouden aan de oorlog.
Voor mij zijn stamboomonderzoek en geschiedenis met elkaar verbonden; ik publiceer alleen gegevens van overledenen.
@ Sprangers "vrijwel iedereen een WOII slachtoffer is" komt nogal ongenuanceerd over in mijn beleving enis zeker niet het geval in mijn 3 publicaties, alle 3 locatiereconstructies, in alle 3 is het aantal afgewezen suggesties veel groter dan het aantal bevestigde. Bij alle tweede wereldoorlogslachtoffers heb ik inmiddels de link naar de Wikipedia definitie vermeld in het bronveld van het overlijden. Daarmee verantwoord ik ook de handmatig toegevoegde tweede wereldoorlogslachtoffers.
Wat mij betreft is daarmee mijn probleem met de definitie opgelost. Bedankt voor het meedenken allemaal.