stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Leesteken verdriet opgelost



Profiel afbeelding

In mijn publicatie op Genealogie online, komt de naam Den Haag, regelmatig voor. 's-Gravenhage. Onmogelijk voor uw systeem omdat te lezen. In de publicatie komt dan een heel raar woord te staan.

Een trema kan het ook al niet lezen, een apostrof ook al niet.  Etc.

Dit is al jaren zo. Regelmatig word ik hier op aan gesproken. Maar in mijn gegevens staat het goed. Vandaag vind ik het tijd worden, dat u hier iets aan gaat doen. Ik betaal voor een abonnement om mijn gegevens te publiceren, maar dan wel graag goed! 

Tineke Veenendaal - 14 sep 2020 - 12:06

Geachte mevrouw Veenendaal,

Maakt u mogelijk gebruik van een Apple Macintosh computer?

Meerdere van onze gebruikers die publiceren bij Genealogie Online ervaren al jaren hetzelfde probleem.
Omdat dit ook het geval is bij publicaties gemaakt met andere Mac genealogie programma’s, moet het probleem aanwezig zijn bij Genealogie Online, het betreft apostrophe en nagenoeg de meeste diacrieten. 
Hierover zijn al diverse ‘draadjes’ op dit forum.

Frans van Bodegom
Reunion NL Helpdesk

F.J. van Bodegom - 14 sep 2020 - 16:52 (laatst bijgewerkt 14 sep 2020 — 16:53 door auteur)

Hartelijk dank heer van Bodegom voor uw reactie. Inderdaad heb ik een Apple Macintosh. Als het probleem bij Genealogie online ligt, dan zou men dat toch op willen lossen?

Misschien kunnen ze u benaderen voor een oplossing? Reunion (stamboomprogramma) draait altijd netjes dank zij u en uw servicedesk. (verstand van zaken noemen we dat hier).

Ik heb wel eens het idee, dat het (verouderde?) systeem dat door de heer Coret wordt gebruikt, boven zijn hoofd is gegroeid. 

Ik erger me er al jaren aan, dat door mij ingevoerde plaatsnamen zo vreemd worden verbasterd. Inplaats van 's-Gravenhage dan maar Den Haag, dat is een kleine oplossing, maar de rest is niet op te lossen. 

Dus heer Coret, onderneem actie!

Tineke Veenendaal - 14 sep 2020 - 17:37

Destijds (2016) uitgebreid getest met alle mogelijke letterset codes, zoals: UniCode, UTF-8, Ansel, Windows en Macintosh. Eerder is hiervan melding gemaakt (door dhr. M.A. Windemuller), zie draadje: https://www.stamboomforum.nl/servicedesk/2/56606/0
https://www.stamboomforum.nl/subfora/45/2/56606/0

 

F.J. van Bodegom - 14 sep 2020 - 17:51 (laatst bijgewerkt 14 sep 2020 — 17:52 door auteur)

Als ik het voorgaande lees, dan bekruipt mij een hopeloos gevoel."Een roepende in de woestijn" , waarom reageert de heer Coret niet? Hij zou op zijn minst een poging kunnen doen om mee te denken. Waar is dit forum anders voor? Een soort vuilnisbak voor vragen?

Tineke Veenendaal - 14 sep 2020 - 20:09

L. Loef - 15 sep 2020 - 06:17 (laatst bijgewerkt 15 sep 2020 — 06:17 door auteur)

Leuk als er staat opgelost; maar hoe en waarmee en door wie ?

Bij een Apple gaat kennelijk alles vanzelf.

Er zijn ook anderen onder ons die willen weten hoe of wat dan zoal.

Dat de heer Coret hierop niet meer reageert kan ik zoal wel begrijpen.

Die is alle Gedcom dialecten meer dan spuug zat schat ik zo in.

Je kunt wel prachtig met software de regel 1 CHAR wijzigen in b.v. 1 CHAR UNICODE, maar dan is het bij goede software zeker niet opgelost, als je ook niet dit doet:

2 VERS 5.5.1
2 FORM LINEAGE-LINKED
1 CHAR UNICODE

In versie 5.5 of 5.5.1 zitten nogal wat verschillen mbt. karaktersets (code pages)

Ik zit zelf ook behoorlijk te hameren op juist werkende software (m'n zelf geschreven pakket), maar niet alleen op het punt van Gedcom.

Niet helemaal meer aansluitend op dit onderwerp:

Komende winter (als m'n verbouwing achter de rug is) ben ik van plan stresstesten  te gaan doen en deze te publiceren van de meest actuele pakketten, zoals Heritage en Aldfaer.

Een Apple heb ik niet, dus die doet niet mee; zei het dat ik met die computers niet kan omgaan; al in het kader van muziek is dat een probleem geval voor mij. Ik kan er wel mee werken, maar ik kan m'n ei er niet in kwijt in de zin van automatiseringsslagen.

Hoe dat vorm wordt gegeven, kan ik nu nog niet zeggen, maar dat de tanden erin gaan en veel tijd gaat kosten is zeker en niets wordt gespaart.

Eerst is Gedcom (het enige beperkte communicatie middel tussen Genealogische software) aan de beurt.

Alle data moet over te nemen zijn ook al is het niet helemaal onder dezelfde Gedcom tags.

Van data verlies (lees niet overnemen) kan geen sprake zijn.

Er kleven zo her en der bezwaren aan Genealogie pakketten; behalve misschien de look (maar ook niet voor iedereen), het zijn meestal veredelde typemachines (met weinig computer actie als het om geldige data analyse gaat) en die tijd zijn we zo onderhand toch wel voorbij (?).

Met stress testen bedoel ik wat gebeurt er als ik ergens iets (met de hand) goed of fout doe.

Als voorbeeld: Moet ik dan elke keer Ok of annuleren kiezen om een muishand te krijgen, of komt de software direct met een goed alternatief.

.

Uitgeschreven lid - 16 sep 2020 - 20:22 (laatst bijgewerkt 16 sep 2020 — 20:24 door auteur)


Het probleem is niet opgelost. Maar men heeft mij verzocht, even geduld te hebben. En dat heb ik. 

Tineke Veenendaal - 18 sep 2020 - 16:02 (laatst bijgewerkt 18 sep 2020 — 16:03 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu