Gewoon negeren. (Of als je het leuk vindt, kan je zelf de plaatsen toevoegen – GeoNames is een wiki-achtige omgeving)
Zolang niet duidelijk is gedefinieerd wat een plaats is, is standaardisering feitelijk onmogelijk en heeft ook een website als GeoNames weinig nut.
We kennen in Nederland onofficieel steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten en officieel alleen (burgerlijke) gemeenten. Dus hier heb je meteen al de eerste onduidelijkheid, want een gemeente kan uit meerdere steden en dorpen e.d. bestaan.
Men kan dus besluiten tot Loosduinen, Loosduinen, Zuid-Holland, Nederland en een Loosduinen, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland. Anderzijds kan men ook besluiten tot alleen Loosduinen, Zuid-Holland, Nederland en Den Haag, Zuid-Holland, Nederland.
Kiest men voor gemeenteniveau als plaats dan heeft men vervolgens weer een probleem als men voor Napoleon komt. Hoe ga je dan om met Den Haag en Loosduinen? Wordt het dan in beide gevallen Haagambacht of maakt men er toch maar van Loosduinen, Haagambacht en Den Haag, Haagambacht van of wellicht zelfs Loosduinen, (Zuid-)Holland en Den Haag, (Zuid-)Holland.
En dan zijn de kerkelijke grenzen nog ongenoemd gelaten. Kun je er in alle gevallen vanuit gaan dat een kerkgebouw in de 18e eeuw op dezelfde plaats staat als in de 21e eeuw? En dus dat wanneer een kerkelijke gemeente bestaat uit meerdere dorpskernen dat bij herbouw, men niet kijkt naar waar de meeste mensen vandaan komen of wat het meest centraal ligt?
In 2009 heeft Tamura Jones over het standaardiseren van plaatsnamen geschreven. Een van de regels die Tamura Jones noemt is dat gebeurtenissen moeten worden gedocumenteerd met gebruik van de namen die op het moment van de gebeurtenis werden gebruikt. Ook Gary Mokotoff gaat daar van uit.
Dat impliceert dat een stad als Woerden een heel hoop keer in een database zou kunnen komen:
- Woerden, Utrecht, Nederland;
- Woerden, Zuid-Holland, Nederland;
- Woerden, Departement van de Zuiderzee, Frankrijk;
- Woerden, Holland, (koninkrijk) Holland;
- Woerden, Holland, Bataafsche Republiek;
- Woerden, Holland, Verenigde Nederlanden;
- Woerden, Holland, Heilige Roomsche Rijk.
(En dan kan ik er ik nog een paar aan toe voegen)
Overigens is deze regel in Nederland zo ongebruikelijk, dat zelfs dhr. Coret in zijn blog Genealogie en Plaatsnamen "Woerden, Zuid-Holland" een fout noemt.