stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Tijsenoort in Saxen 1700.



Profiel afbeelding

Voor een kennis kijk ik naar de oudste generatie van zijn voorgeslacht. Die blijkt in 1757 in Groningen getrouwd te zijn als zijnde afkomstig van Tijsenoort in Saxen. Ik heb de lijst van Herkomstplaatsen (Simon Hart) erbij gehaald, maar kon deze plaatsnaam daar niet identificeren. Iemand die dat wel kan?

De echtgenote was gereformeerd en de kinderen werden ook gewoon gereformeerd gedoopt, maar er staat wel enkele malen bij dat de man Luthers was. Als we er qua plaatsnaam uit komen, zet ik wel een vraag neer of daar nog iets van te vinden is.

Petra - 9 feb 2024 - 16:50 (laatst bijgewerkt 9 feb 2024 — 18:16 door moderator)

Jan CIavaux - 9 feb 2024 - 17:27

Gauw even gekeken, maar het is wel een heel eind weg (t.o.v. Groningen). En het is in Beieren, niet in Saksen.

Petra - 9 feb 2024 - 17:38

Dat de door Jan Clavaux gevonden plaats Theisenort niet in aanmerking zou komen omdat die nu in 2024 in de moderne deelstaat Beieren ligt en dat dat ver van Groningen is, is geen logische reden. Op googlemaps blijkt dat Theisenort bij voorbeeld slechts zo'n 80 kilometer verwijderd is van de plaats Plauen in het Vogtland, dat in 2024 wel tot het grondgebied van de huidige Freistaat Sachsen in het zuidoostelijk deel van de voormalige DDR hoort. Mijns inziens is deze plaats Theisenort zeer wel mogelijk. Vele eeuwen terug lag het "officiële"  grondgebied van Saksen wel tegen Nederland. Genetisch en taalkundig is de bevolking aan weerszijden van de Nederlandse grens anno 2024 Nedersaksisch (ik heb het nodige Nedersaksische DNA van voorouders afkomstig van beide kanten van de huidige Nederlandse grens), zo heet de bondsstaat over de grens bij Groningen nu ook Niedersachsen. Uit het feit dat het Luthers geloof wordt vermeld, zou men misschien kunnen afleiden dat hij afkomstig zou moeten zijn uit een plaats in het huidige Niedersachsen, omdat nu met name Noord-Duitsers en Scandinaviërs luthers zijn. Maar Theisenort ligt ook weer niet bijzonder ver van de Lutherstadt Wittenberg in... Sachsen-Anhalt, nog een deelstaat met in de naam Saksen op het grondgebied van het voormalige Oost-Duitsland. En om het nóg moeilijker te maken: er is binnen een uur rijden van de Lutherstad Wittenberg ook nog een oord Theissen, ook in Sachsen-Anhalt... 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kattenburg - 10 feb 2024 - 07:00 (laatst bijgewerkt 10 feb 2024 — 08:14 door auteur)

Goede vondst ! Deze plaats ligt hemelsbreed helemaal niet bijzonder ver van het grondgebied van de Freistaat Sachsen. Dat dat niet over de grens bij Groningen is, is geen reden dat deze plaats het niet kan zijn.

Kattenburg - 10 feb 2024 - 07:10 (laatst bijgewerkt 10 feb 2024 — 07:45 door auteur)

Inmiddels vond ik een andere inschrijving... Het Lutherse huwelijk, in Duits schrift.

https://www.allegroningers.nl/zoeken-op-naam/persons?ss=%7B%22q%22:%22bomgarder%22%7D

Zou iemand daar eens naar willen kijken? Ik lees hier Dussendorf of Duissendorf, maar de klapper op AlleGroningers maakt er iets heel anders van. Rechterpagina, rechterkolom, tweede inschrijving van onderen, naam: Bomgarder.

Petra - 10 feb 2024 - 18:04

Op de dag van hun huwelijk (11.12.1757) werd in de Lutherse kerk van Groningen hun dochter Magdalena gedoopt.

Ouders: Joh. Georg Bomgarder en Annichen Tales.

G. Karssenberg - 10 feb 2024 - 19:52

Dat klopt, meneer Karssenberg. Er zijn in diverse versies van deze naam verschillende kinderen geboren. Dat is al uitgewerkt. Maar het ging me hier om de spelling van de plaatsnaam in dat huwelijksregister. Wat maakt u ervan?

Petra - 10 feb 2024 - 20:12

Dussendorf staat er niet. Er is nog steeds de toevoeging in Saxen.

Kattenburg - 10 feb 2024 - 23:14 (laatst bijgewerkt 10 feb 2024 — 23:18 door auteur)

Er staat inderdaad nog steeds Saksen bij, en de D ontleen ik aan andere letters op de pagina. 

Meneer Kattenburg, ik zie in de mailaankondiging van uw laatste bericht "Tuissrndorff" genoemd worden, maar hebt u dat weer gewist?  Op het forum zie ik dat niet. En staat er inderdaad "dorff" zoals ik las?

Petra - 11 feb 2024 - 08:25

Het is mevrouw Kattenburg, mevrouw Petra. Ik ga niet verder zoeken voor u omdat ik een iets vriendelijker toon voor hetzoekwerk van de forumdeelneners mis.

Kattenburg - 11 feb 2024 - 09:10

Voor de forumleden, de afbeelding van de ondertrouwakte. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum



 

Jan CIavaux - 11 feb 2024 - 11:42

Mijn excuses, mevrouw Kattenburg...

En inderdaad, in de door Jan Clavaux doorgegeven ondertrouwacte staat Tijsenoort, dat is glashelder. Daar begon ik mee, en daar kwam dus Theisenort uit.
Het is de (later aangetroffen) "Lutherse" spelling, die nu nog problemen oplevert. Het moet welhaast op dezelfde plaats slaan, maar ik kan het er niet uithalen.

Petra - 11 feb 2024 - 12:19

Mijn hypothese is, dat hij is geboren in Theisenort, zoals hij bij zijn ondertrouw opgeeft, 
dat hij ergens tijdens zijn leven is verhuisd naar --dorff, een stuk dichter in de buurt van Groningen, 
en dat in het Lutherse trouwboek, naar gewoonte, zijn laatste woonplaats is vermeld. 
De Lutherse lidmatenregisters zouden daar uitsluitsel over kunnen geven.

Jan CIavaux - 11 feb 2024 - 12:34


Een eventuele verhuizing en tussentijds verblijf op de route naar Noord-Nederland, op dat idee was ik nog niet gekomen. De moeite waard om na te trekken.
Ik heb al geprobeerd om in de inventarissen van de Lutherse gemeente in Groningen een lidmatenboek terug te vinden. Lukte me nog niet, ik ga komende week ter plekke navraag doen.

Petra - 11 feb 2024 - 13:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu