stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Klooster Botendael nabij Brussel



Profiel afbeelding

Het klooster van de paters Minderbroeders te Botendael en de in de akte genoemde notaris zetelt in de parochie van Nede nabij Brussel.

Wie zet mij op het spoor onder welke gemeente Botendael (rond 1750) viel resp. welke parochie/gemeente met Nede bedoeld is?

Bij voorbaat dank.

Wim Hoezen - 16 jan 2024 - 20:21

Ben Wegman - 16 jan 2024 - 20:25

7636.158 Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.158) :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem H. - 17 jan 2024 - 14:11


 

https://www.google.nl/books/edition/Almanach_ofte_oprechten_Nederlantschen_h/3fYUAAAAQAAJ?hl=nl&gbpv=1&dq=botendael&pg=PP71&printsec=frontcover

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Hier staat omschreven waar het gestaan zou moeten hebben:

https://erfgoed.brussels/links/digitale-publicaties/pdf-versies/bskg/ukkel-huizen-en-villas

"De aanleg van de Kerkstraat (huidige Xavier de Buestraat) vond plaats in 1839. Enkele grote verblijven werden in de omtrek opgetrokken: het kasteel Vanderborght (1800) – toekomstig eigendom van bankier Coghen – het kasteel van Thysebaert aan de Zeecrabbe (1808), het landhuis van de patriciër Polart, dat bijna vlak tegenover de Hof ten Hoorn stond, en het kasteel van Boetendael, dat de plaats van het vroegere Recollettenklooster innam. Meer naar het zuiden, rond het middeleeuwse kapelletje van Stalle, verschenen stilaan de eerste landhuizen, waaronder het toekomstige eigendom van Allard. De industriële activiteiten van het gehucht Stalle – een katoendrukkerij, molens en brouwerijen – trokken ook arbeidersgezinnen aan, die er kleine huisjes bewoonden. Toch had dit alles een relatief kleine invloed op de Ukkelse topografie, die pas in de tweede helft van de 19de eeuw een gedaanteverwisseling onderging. Het gedeelte van het Ukkelse platteland dat niet door boeren werd bebouwd en tot dan toe enkel toegankelijk was voor notabelen en renteniers, werd later ook de geliefde verblijfplaats van de Brusselse burgerij"

Gomersbach - 19 jan 2024 - 10:48 (laatst bijgewerkt 19 jan 2024 — 10:54 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu