Nederland is onderverdeeld in provincies die weer zijn onverderdeeld in gemeenten. Gemeenten bestaan soms uit een stad en/of één of meer dorpen. Daarnaast zijn er ook gehuchten en buurtschappen.
Als ik ga zoeken waar een bepaald gehucht of buurtschap ligt, lees ik vaak dat het gedeeltelijk hoort bij plaats X of Y of soms X én Y. Maar hoe zit dat in elkaar? Wat bepaalt de hiërarchie van een gehucht of buurtschap, terwijl X en Y misschien allebei plaatsen zijn in dezelfde gemeente?
Vriendelijke groet,
Marianne
Rijckheyt*) (Middelnederlands voor "schat, schatkamer") heeft een lezenswaardig overzicht van betekenisssen van namen van (deel)gebieden, zoals buurtschap en gehucht. ( https://www.rijckheyt.nl/gebiedsbenamingen )
*) Centrum waar de historische archieven en collecties van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal worden beheerd en beschikbaar gesteld.
Soms hoorde een buurtschap rechterlijk onder de ene plaats, maar kerkelijk onder een andere. Burgersdijk viel rechterlijk onder Maasland, maar de bewoners kerkten in De Lier omdat die kerk dichterbij was.