stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA matches over hele wereld?



Profiel afbeelding

Beste leden,

Recentelijk heb ik een DNA-test gedaan op MyHeritage. Bij de matches stonden een aantal familieleden die ik kende, en waarbij ik de match kon plaatsen. Echter, ik kwam ook matches tegen (tussen 0,2-1% match) uit landen als Oekraïne, Hongarije en Tsjechië. Ik kan deze matches absoluut niet plaatsen, en de personen waarmee ik de match had konden dat ook niet.

Nu vraag ik mij af: hoe accuraat zijn deze matches? Kan het zijn dat de matches niet kloppen? Ik heb namelijk mijn hele stamboom uitgeplozen, en de enige buitenlandse voorouders waren - mogelijk, het is niet zeker - Roma of Sinti. Echter, deze mensen trokken rond in Frankrijk/Nederland, niet in oost-Europa.

Dank!

B Volger - 5 mei 2024 - 10:27

Zijn er nog natuurlijke kinderen in Uw stamboom😉

Everardus Rollema - 5 mei 2024 - 10:35 (laatst bijgewerkt 5 mei 2024 — 10:42 door auteur)

Ik heb namelijk mijn hele stamboom uitgeplozen

Heb je dan bijvoorbeeld al gevonden, waar Helena Rosenberg vandaan kwam ?

https://www.stamboomforum.nl/subfora/2/2/87396/0/gezocht_voorgeslacht_lena_rosenberg_get_jan_spollu_rotterdam_amsterdam_1764_rk

Jan CIavaux - 5 mei 2024 - 11:25

Ik geloof niet dat ik kinderen heb, haha!

@Jan, dat is zeker waar, maar volgens MH zijn het een vrij recente gedeelde voorouders. Dus gedeelde betovergrootouders. Maar het kan natuurlijk wel. 

B Volger - 5 mei 2024 - 11:35

Natuurlijke kinderen zijn kinderen uit de onecht geboren😉 

persoon x N.N.

of een kind door het huwelijk erkend, waarvan de vader mogelijk iemand anders is geweest.

Everardus Rollema - 5 mei 2024 - 12:30

Daar heb ik geen weet van helaas. Ik heb wel 1 voorouder uit de 19e eeuw waarvan de vader niet bekent is.

Wellicht een paar familieleden die in het leger van Napoleon hebben gediend, en ergens een kind hebben gekregen?

B Volger - 5 mei 2024 - 14:27

Tsja… Als u schrijft “Ik heb mijn hele stamboom uitgeplozen”, tot hoever terúg bedoelt u dit dan? Misschien 200, 300, 350, 400 jaar? 
 

En vanaf hoever terúg zullen de bronnen voor de mensen die u onderzoekt, zo langzamerhand zijn gaan ontbréken: omdat er op een bepaalde plek en tijdstip geen normale familienamen in gebruik waren (alleen patroniemen), of nog geen kerkelijke DTB-registratie was (laat staan Burgerlijke Stand), en uw voorouders simpelweg niet toevallig opdoken in ándere, bijzondere bronnen (bv. cijnsregister, poorterboek) — zodat je voortaan alleen nog iets over elite-figuren (adel, bestuur, kerk, handel) terugvindt, maar niet meer over gewóne mensen? 
 

De opvolging, het “verband”, tussen DNA-sporen zèlf (letterlijk de patronen, sporen, stukjes erfelijk materiaal) is een vrij precies gegeven — maar de “betekenis” die ménsen aan de combinatie van DNA-onderzoek en genealogie willen geven is dat niet: daar wordt het al vager en vager. Migratiepatronen worden over een periode van honderden of duizenden jaren duidelijk, maar ‘t gaat over grote groepen.
 

Die DNA-profiel-resultaten als ‘genetische groep’ (zie bijv. hier https://www.yourdnaguide.com/ydgblog/myheritage-genetic-groups-ethnicity-estimate ) die u terugkrijgt van zo’n commercieel bureautje, kunnen ‘terugreiken’ tot pakweg 10 generaties, zo’n 300-400 jaar terug. Bij een ander type uitslag gaat het om mogelijk duizenden jaren. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wel is het mooi wat u schrijft over de gedeeltelijke herkomst uit de Roma / Sinti-bevolkingsgroepen. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Roma_(volk) : als we het goed zien, laat de ‘migratie-reis’ van de Roma, volgens onderzoek, tussen eind 14de en begin 16de eeuw wel ongeveer, als “standplaats op het moment”, de regio zien die u noemt: Oekraïne, Hongarije, Slowakije, Tsjechië. 
 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als u werkelijk álles ook echt helemaal tot *1624* heeft uitgezocht (en dan moet u in het achterhoofd alsnóg een slag om de arm houden: want de bronnen die u als genealoog gebruikt zijn gebaseerd op ouderschap volgens de wét, op wat mensen verkláren — dat is bepaald niet per se hetzelfde als de biologische werkelijkheid)… 

…en u ziet dán grote verschillen met die ‘uitslag’, pas dán zou u misschien reden hebben tot ‘verbazing‘ :) 

Frank Posterholt - 5 mei 2024 - 16:50 (laatst bijgewerkt 5 mei 2024 — 17:12 door auteur)

@B Volger vraagt: Zijn de matches betrouwbaar? 

Het kan inderdaad dat matches "vals" zijn. Daarom moet je niet alleen kijken naar de percentages, maar vooral naar het aantal gemeenschappelijke segmenten en hun lengte uitgedrukt in centiMorgan(cM). Matches groter dan totaal 15 cM zijn over het algemeen betrouwbaar. In het schema Shared cM Project onder §4 van het CBG, kan je aflezen welke mogelijke familierelaties je kan verwachten binnen marges van de hoeveelheid gedeeld cM. Als je volgens MyHeritage met je matches gemeenschappelijke betovergrootouders hebt, dan zou je om en nabij het vakje 3e uitkomen, d.w.z. je match is dan een third cousin. Maar zoals je ziet zijn diverse vakjes ernaast of eronder ook mogelijk bij die hoeveelheid cM. Daarom nu de vraag: Heb je één of meer grotere segmenten gemeen? Want hoe langer een gedeeld segment, des te recenter de gemeenschappelijke voorouder. Is de totale hoeveelheid cM een optelling van alleen maar kleine stukjes DNA (veel segmenten) dan ligt de verwantschap waarschijnlijk verder weg.

Vervolgens kan je de gedeelde segmenten ook in detail gaan bekijken. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar hier vind je een handleiding

sprangers - 5 mei 2024 - 19:41 (laatst bijgewerkt 5 mei 2024 — 19:52 door auteur)


Veel dank voor de antwoorden! Ik zal eens kijken naar het aantal gemeenschappelijke segmenten.

Ik heb tot minimaal 1750 overal mijn stamboom uitgezocht, de Roma's maken inderdaad de kans groter op afkomst uit Oost Europa.

B Volger - 6 mei 2024 - 09:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu