stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Hulp nodig bij lezen DNA Match MyHeritage



Profiel afbeelding

Hallo, ik ben met mijn stamboom bezig en via dna kreeg ik een DNA Match waar ik een beetje van in de war raak en ik vroeg mij af of ik de info wel goed lees. Als ik het goed lees hebben deze personen dezelfde opa en oma? 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Cindy1975 - 27 aug 2023 - 14:25 (laatst bijgewerkt 27 aug 2023 — 14:28 door auteur)

Ik lees het diagram net zoals jij: mogelijk gemeenschappelijke grootouders. Papieren documentatie zal dan moeten aangeven hoe de relaties precies liggen.
Jouw situatie toont aan dat het afnemen van een DNA-test niet zonder risico's is en dat je familierelaties kunt vinden, waarvan je liever niet op de hoogte zou willen zijn. Of, die een ander licht werpen op het leven van personen die je goed dacht te kennen.
Je zult voor jezelf moeten bepalen of dit een doos van pandora is, en of je die wilt openen of gesloten wilt laten. Ik ben echter bang dat met deze testresultaten de doos al geopend is.

Michaël

Boers 2 - 27 aug 2023 - 14:42

Hahahha dankjewel voor je snelle reactie. Ik begrijp wat je bedoelt en het is okay, ten minste voor mijn kant van de stamboom. Ik wil alleen zeker weten dat ik hier geen fout maak, dat zou wel sneu zijn.  Naar welke documentatie moet ik zoeken? En waar?

Cindy1975 - 27 aug 2023 - 14:48

Die documentatie zal heel basic kunnen zijn. Het is mij nog niet duidelijk welke grootouders je moet hebben: vaders- of moederszijde. Maar in elk geval: je zult ze ongetwijfeld kennen. Dus alle kinderen van opa en oma A en grootva en grootmoe B op een rijtje zetten... met hún partner en kinderen. En dan wegstrepen?

Petra - 27 aug 2023 - 15:43

De vraag is natuurlijk of het ook OK is voor die andere kant van de stamboom. Maar zo ja, dan zou je kunnen beginnen om contact op te nemen met die match en beider stambomen vergelijken.

sprangers - 27 aug 2023 - 15:46

Het gaat in deze om mijn moeder en haar (blijkbaar) nicht. Als ik het goed begrijp heeft 1 van de 2 een andere vader dan dat ze dachten? (Lijkt me voor de handliggender dan een andere moeder) of zijn er nog meer opties? Er zijn in beide stambomen geen overlappende opa's en oma's.

Cindy1975 - 27 aug 2023 - 17:05 (laatst bijgewerkt 27 aug 2023 — 18:21 door auteur)

Hoezo is een andere moeder niet "voor de hand liggend"?  Kan de vader bijvoorbeeld zijn dochter uit een andere relatie hebben meegebracht in het gezin? Soms werd dit voor de andere kinderen verzwegen.

Ik begrijp dat je moeder die "blijkbare" nicht, voorheen niet kende. Maar dan is nicht niet de enige mogelijkheid: In je bovenstaande MyHeritage diagram staan ook twee andere mogelijkheden, nl. dochter van neef/nicht of halfnicht !  En met de 755 cM die je moeder deelt met haar match, is er nog een vierde mogelijkheid, namelijk dochter van een oud oom/tante; zie het vakje 1C1R (102-980 cM) in het schema "The shared cM project" in de deze uitleg over DNA. 

sprangers - 27 aug 2023 - 19:59 (laatst bijgewerkt 28 aug 2023 — 17:38 door auteur)

Ik heb geprobeerd om te lezen hoe dat in elkaar zit met gedeeld dna inderdaad maar ik snap er niet veel van. Tot zoverre hebben wij geen enkele  gezamenlijke familienaam in de stambomen kunnen ontdekken. Het is in ieder geval zeker dat mijn oma de moeder van mijn moeder is.  Hoe dat aan de andere kant zit weet ik natuurlijk niet. Misschien dat een DNA test met de broer van mijn moeder uitkomst biedt.

Klopt het wel dat ze een gedeelde opa en oma hebben? Dat leek zo uit de match.

Cindy1975 - 27 aug 2023 - 20:19 (laatst bijgewerkt 27 aug 2023 — 20:54 door auteur)


Je vraagt: Misschien dat een DNA test met de broer van mijn moeder uitkomst biedt. Welnu, als de broer van je moeder in werkelijkheid haar halfbroer blijkt te zijn en geen link heeft met de match van je moeder, dan is het raadsel inderdaad opgelost (maar dan is ook de eerder genoemde doos van pandora geopend!). Als hij dezelfde match blijkt te hebben als je moeder, dan ligt de oplossing bij "de andere kant". Tenzij ...

Tenzij het om mijn mogelijkheid 4 gaat. Let op dat ik het rose vakje 1C1R heb bedoeld in het schema "The shared cM project". In geval 4 klopt het NIET dat ze een gedeelde opa en oma hebben. Bij mogelijkheid 4 hebben ze namelijk gemeenschappelijke overgrootouders.

sprangers - 27 aug 2023 - 22:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu