Toen mijn opa en oma in 1917 met elkaar trouwden, had oma reeds een baby dochtertje van 3 maanden oud. Vandaar de vraag in onze familie of dit een buitenechtelijk kind was of niet. Deze tante van mij ( reeds lang overleden) heeft twee kinderen; mijn neef en nicht. Nou is mijn vraag of deze kwestie middels DNA is te achterhalen, en zo ja wiens DNA dan onderzocht zou moeten worden? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
met vriendelijke groet
Martin
Martin de Rooij - 30 nov 2017 - 15:24
Wat zou het anders kunnen zijn dan buitenechtelijk? Ze was toch niet getrouwd toen het kind geboren werd? Iets anders is de vraag wie de vader was. En dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Werd het kind bij het huwelijk geecht? Dan staat er een aantekening in de marge van de huwelijksakte. Als het kind niet geecht werd zal je opa wel niet de vader geweest zijn. Maar als het wel geecht werd wil dat nog helemaal niet zeggen dat je opa de biologische vader van het kind was.Maar laten we eens aannemen dat je opa de biologische vader was, dan is de vraag waarom hij niet ruim op tijd met je oma trouwde. Wat voor belemmering was daarvoor?
niepoort - 30 nov 2017 - 16:26
Ik zou zeggen: doe een verwantschapstest met, bijvoorbeeld, een nakomeling van een broer/zus van je opa. Waarbij ik aanneem dat er bij die persoon geen twijfel bestaat over de voorouders. Positief resultaat bevestigt dat je opa de vader was van je tante. Negatief resultaat maakt het lastig. In dat geval zou het voogdijregister antwoorden kunnen verstrekken.
JP Ouweltjes - 30 nov 2017 - 16:36
Beste JP,
Hartelijk dank voor je reactie. Ik begrijp echter niet in hoeverre een afstammeling van een broer/zus van mijn opa een rol kan spelen bij het bepalen van de afstamming van de opa van mijn neef/nicht?
Mijn vraag is namelijk deze; hebben mijn neef/nicht dezelfde opa als ik? Wiens DNA zou daarbij vergeleken moeten worden om daarover uitsluitsel te verkrijgen?
Kun je hier je gedachten nog eens over laten gaan?
met vriendelijke groet
martin
Martin de Rooij - 4 dec 2017 - 18:39
Het Y chromosoom van opa is (via zijn erkende dochter) niet aan de neef/nicht doorgegeven dus heeft het alleen zin om het autosomale DNA te vergelijken. Dat zal echter moeilijk worden aangezien het DNA van opa maar voor ca.(statistisch) 25% bij jou (en mogelijk bij neef/nicht) aanwezig is. Maar bovendien betreffen die 25% niet precies dezelfde genen, omdat de DNAdoorgifte door elke ouder steeds willekeurig geschiedt. (Zij geven elk een willekeurige helft van hun aantal chromosomen door en dan ook nog in gerecombineerde vorm)
M.a.w. als je tante en jouw moeder* dezelfde vader hadden, dan hebben zij toch niet dezelfde 50% genen van hem gekregen; (ongeveer de helft van die 50% zal gelijk zijn). Van die helft heeft jouw moeder op haar beurt een willekeurige helft doorgegeven. Daardoor zijn de ca.25% genen die jij van een opa hebt gekregen nauwelijks te vergelijken met de 25% bij je neef/nicht. Wellicht 12,5%? Maar vindt men overeenkomsten dan kunnen die net zo goed van je oma en vader komen of eventueel van een 'buitenechtelijke' opa die toevallig ongeveer dezelfde genen had als je juridische opa.
Dus als een (dure) test al zin heeft, dan blijft het resultaat erg onzeker, zeker als er geen ouders zijn die kunnen deelnemen. Ik denk dat nakomelingen van broers/zussen van opa weinig soelaas bieden, omdat die nog een extra generatie verderweg verwant zijn.
Zie ook http://www.humgen.nl/fldo/FL-ALG46.05.pdf
*PS Ik ging er even vanuit dat je via je moeder afstamt van de betreffende opa. Maar ik zie nu dat dat niet gezegd is. Het maakt voor de redenering echter niet uit indien je via je vader van hem afstamt, omdat je neef en nicht via hun moeder (jouw tante) verwant zouden zijn.
sprangers - 5 dec 2017 - 17:55
Beste Heer Sprangers,
Dit is precies de informatie waar ik naar op zoek was. Hartelijk dank.
met vriendelijke groet
Martin
Martin de Rooij - 6 dec 2017 - 00:29
Hallo Allemaal,
Ik ben heel lang naar de vader van mijn betovergrootvader Abraham Frauenfelder aan het zoeken. Hij staat nergens bij. Zijn moeder was Anna Catharina Frauenfelder. Haar partner was Abraham Wagemaker. Ze waren niet getrouwd. Ze hebben wel een tijdje een relatie gehad. Anna Catherina Frauenfelder was een dienstmeid een werkster. Zou Abraham Wagemaker zijn vader kunnen zijn?? Abraham Wagemaker was wel getrouwd en had kinderen. Dit staat in de stamboom. Kan het nog achterhaald worden. Ik heb ook gelezen van een ander lid van deze site dat Abraham Frauenfelder een buitenechtelijk kind was uit een buitenechtelijke relatie. Ik zit nu helemaal vast. Alvast bedankt!!
Hartelijke groeten van Kitty.
Kitty van der Vegt-Frauenfelder - 15 dec 2017 - 16:56
Beste Kitty
Alleen als je een mannelijke nazaat via de zuiver mannelijke lijn uit het huwelijk van Abraham Wagemaker kan vinden en eveneens een mannelijke nazaat via de zuiver mannelijke lijn van je betovergrootvader Abraham Frauenfelder, dan kan een Y-chromosomale DNA-vergelijkingstest waarschijnlijk uitkomst bieden.
Dit is een antwoord in het kader van DNA, maar verder adviseer ik om je vraag opnieuw te stellen in het forum "gezochte en onderzochte familienamen" en daarin duidelijk te formuleren om wie het precies gaat, waar en wanneer. En welke documenten je zelf al hebt geraadpleegd. Misschien weet iemand anders je dan verder te helpen.
Succes
PS de vernoeming "Abraham" is natuurlijk al een aanwijzing dat Abraham Wagemaker de biologische vader zou zijn (of had Anna Catharina al een eerdere Abraham in haar familie?)
sprangers - 16 dec 2017 - 11:08
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.