stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Etniciteit - Asjkenazisch Joods



Profiel afbeelding

@sprangers Ik begrijp het;-) Die DNA-begrippen zijn ook lastig en ik vind het lastig om die termen en begrippen goed in het Nederlands te vertalen (ik zit op Engelstalige DNA fora en lees Engelstalige blogs en artikelen;-) En het is al vrij ingewikkelde materie... 

Liesbeth Ninteman - 22 nov 2017 - 12:36

Ik heb bij Ancestry. Com een DNA test gedaan. In de uitslag wordt oa vermeld European Jewisch 15% en Iberian Peninsula 15%. Kan iemand mij uitleggen wat dit betekent? Alvast mijn dank hiervoor.

Mercuur - 28 dec 2017 - 07:38

Mercuur, het betekent dat 15% van je geteste DNA overeenkomt met de samples in hun database van Europese Joden (Ashkenazi) en 15% met de samples van mensen uit Iberië (Spanje & Portugal). Het betekent dus niet automatisch dat je ook voorouders hebt uit die regio's. Ancestry test afkomst tot duizend jaar geleden. 

Als je je laat testen, lees dan ook de (wetenschappelijke) informatie die de desbetreffende DNA testing company geeft op de website, inclusief hun "reference populations", methodiek en hoe je hun resultaten moet interpreteren. Neem de resultaten vooral niet te letterlijk; dit geldt voor alle DNA Ancestry tests.

https://support.ancestry.com/s/article/Viewing-Ethnicity-Results-from-AncestryDNA-US-1460088591488-2556  

Liesbeth Ninteman - 28 dec 2017 - 14:27

Misschien heeft u behoefte om met mij af te spreken, of te bellen? Ik sta in het Telefoonboek,

Groet,

Afke van Dalsem-Smit

www.afkevandalsem.com

P.S: Ik ben ook Joods.

Afke van Dalsem-Smit - 1 feb 2018 - 14:37

Hallo, ik ben zelf van Asjkenazische afkomst. Het kan vaak moeilijk zijn om dit te achterhalen. Vaak zijn het onder dwang bekeerde joden geweest die ook hun namen hebben veranderd. Het Dna profiel liegt niet dus ben je toch joods in mijn ogen. Wees daar trots op. Het zal in Nederland niet veel voorkomen. Verdiep je in de geschiedenis van de joden in Oost - Europa en Rusland. Harry

Harry De Vries - 29 jan 2019 - 06:40

Bedankt voor de reactie Harry. Ja ik vind het ook wel heel interessant allemaal, de Joodse afkomst. Hoe meer ik me er in verdiep hoe meer ik er achter kom dat het best wel iets bijzonders is. Ik hoop er ooit achter te komen waar het Joodse dna bij mij vandaan komt. 

Uitgeschreven lid - 30 jan 2019 - 15:51

Sinds ik weet, dat ik ook Asjkenasisch Joods DNA heb, zoek ik me ook suf naar de voorouder, van wie ik dat DNA zou geerfd hebben. Ik heb inmiddels een lange lijst van Duitse voorouders gevonden.

Tijdens mijn zoektocht vond ik een interessant artikel uit 2010 uit Trouw, dat wilde ik even met jullie delen

https://www.trouw.nl/home/dna-wijzigt-joodse-geschiedenis~a8daf52a/

Marianne van den Broek-Boot - 14 mar 2019 - 21:39

Op 19 september in Tiel, tijdens het symposium 'Dochters van Eva' gaat één van de lezingen over de Joodse diaspora en de voormoeders via het mtDNA. Meer informatie en inschrijven op DNAinTiel.nl

Jan Middelkoop - 14 jun 2019 - 14:10

Ik heb een vraagje ,mijn test bij my herityge wees uit 2 procent askenazisch joods dna,wat mij niet verbaasd maar vind het wel heel vreemd dat mijn zus die die test ook geeft laten doen dat totaal niet heeft en kan dat nie verklaard krijgen.wat zou een verklaring kunnen zijn,wij matchen ok maar voor 31 procent met elkaar ?

karin zimmerman - 9 aug 2019 - 23:02

@Karin, welkom op het Stamboomforum !

Als je slechts 31% DNA deelt dan is het natuurlijk niet verbazingwekkend dat je een andere "etniciteit" krijgt voorgeschoteld. Je kan je wel afvragen wat 2% Asjkenazisch helemaal voorstelt. Meer hierover en over de beperkte waarde van alle MyHeritage "etniciteiten" kun je in voorgaande berichten lezen (knop linksonder). Zo leer je ook meer over de betekenis van DNA matches en percentages. 

sprangers - 10 aug 2019 - 23:10

Ik ben dus nieuw in de wereld van dna en heb pas een test laten doen. Ik match met iemand 31 procent. Is dat voldoende om een volle zus of broer te zijn? Mean te begrijpen dat het kan vanaf 50 procent match..

karin zimmerman - 10 aug 2019 - 23:21

Die 50% is een statistisch gemiddelde. Lees maar eens hier waar een week geleden ongeveer dezelfde vraag werd gesteld.

sprangers - 10 aug 2019 - 23:51

Karin, kinderen erven nooit elk precies hetzelfde DNA van hun ouders. Daarom kunnen de resultaten van broers en zussen behoorlijk verschillen. Zo heeft mijn moeder 5,2% Ashkenazisch Joods en haar broer, mijn oom, 2,5% (bij 23andme). Bij My Heritage heeft zij 3,8% en mijn oom 5,3%.

Jij hebt 2% Ashkenazisch Joods; je zus kan geen enkel AJ DNA hebben of iets van 4%. Ik heb zelf 1,9% en na verder DNA- en genealogisch onderzoek is gebleken dat de onbekende bet-betovergrootvader van mijn moeder en oom 100% Ashkenazisch Joods was. 

Liesbeth Ninteman - 11 aug 2019 - 00:04 (laatst bijgewerkt 11 aug 2019 — 00:07 door auteur)

Dank je wel voor de uiteenzetting liesbeth, Idd heeft mijn familie geen match..toch is deze uitslag voor mij heel interesant omdat ik op zoek ben naar verwanten omdat bepaalde genetische erfeliijke aandoeningen heersen in mijn gezin die verder niet in mijn familie voorkomen.Nu ik lees over de genetische ziekten die kunnen heersen bij asjkenazische Joodse mensen gaat er bij mij een licht op. Bedankt voor je reactie!

karin zimmerman - 11 aug 2019 - 00:13

Als je meer wilt weten over DNA testen, hoe de resultaten (correct) te interpreteren etcetera kan ik je deze site aanraden http://genografie.nl/ en de bijbehorende (besloten) FB groep DNA Genealogie. Dankzij hun hulp ben ik er na drie jaar speuren dus eindelijk achter gekomen dat mijn 1,9% Ashkenazisch Joods geen onzin was en heb ik ook andere zeer waardevolle en informatieve dingen geleerd. DNA testen kan een hele goede aanvulling zijn op traditioneel genealogisch onderzoek en vice versa. Ook wat betreft erfelijke ziekten en aandoeningen kan DNA testen voor non-professionals heel zinvol zijn maar nogmaals, het is niet allemaal zwart-wit en je moet weten hoe e.e.a. juist te interpreteren. De meeste mensen nemen resultaten veel te letterlijk. Het is de moeite waard om meer te weten te komen over het hoe en wat, over overerving, recombinatie, SNP's, segmenten etc. Erg interessant en informatief!

Liesbeth Ninteman - 11 aug 2019 - 00:28

Dat ga ik.zeker doen, mag ik vragen of je je informatie over de betekenis van de ontdekkingen over de schijnbaar lage match Asjkenazisch Joods dna?

karin zimmerman - 11 aug 2019 - 03:47

Goedendag, wat leuk dat er nog steeds gereageerd wordt op mijn oorspronkelijke vraag van 2 jaar geleden.

@Karin, ik was net zo verbaasd als jij nu. Ik ben geen expert, maar kan je wel mijn persoonlijk verhaal vertellen. Zowel mijn zus als ik hebben ons laten testen bij MyHeritage. Ikzelf daarnaast ook nog bij 23andme, omdat deze nog net iets dieper op de materie ingaat. En bij FTDNA (zie verderop)

Uitslag: mijn zus en ik delen 36% dna. Bij MyHeritage staat er trouwens altijd bij wat de verwantschap is, in ons geval volle zusters. Dat zou je vraag moeten kunnen beantwoorden.

Wat ik me heb laten vertellen is dat alleen bij ouder-kind relatie het precies 50% is, daarbuiten is het nooit precies delen door 2, want inderdaad zoals in de andere reacties te lezen is, je erft een willekeurige combinatie van genen van je ouders zeg maar. Vandaar ook de verschillende uitslagen qua etniciteit en ook qua dna matches. Mijn zus heeft weer hele andere dna matches met hele andere percentages gemeenschappelijk dna dan ik.

Dan qua etniciteit: bij MyHeritage zeggen ze dat mijn zus 15% Ashkenazi Joods is, ikzelf 17%. Bij 23andme zeggen ze dat ik 23% Ashkenazi Joods ben en laten ze in een time-line zien dat dit afkomstig is van 2 generaties terug. Heel overzichtelijk allemaal. Ook kun je zien per chromosoom welke etniciteit er op 'ligt'. In mijn geval is op beide X-chromosomen geen Ashkenazi Joods te zien, wat inhoudt dat dit van vader's vader's kant moet komen. (immers de Y die ik niet heb geërfd van mijn vader omdat ik vrouwelijk ben). Dit bevestigt voor mij dat het Joodse inderdaad van mijn onbekende opa afkomstig moet zijn.

Uit ervaring kan ik trouwens zeggen dat het me tegenvalt hoe de dna matches die ik aanschrijf, reageren. Daarnaast speelt ook mee dat Joodse mensen vaak hun familiegeschiedenis niet kennen, wat ook heel begrijpelijk is omdat ze veel verhuisd zijn over de hele wereld en vooral ook doordat door de Holocaust veel Joodse stambomen helaas eindigen triest genoeg.

Misschien een goede tip: als MyHeritage klant kun je je raw data laten uploaden naar Family Tree DNA. Ik heb dat ook gedaan en daar spreekt men bij mij van 19% Joods.

Per testbedrijf verschilt het dus nogal. Maar ergens tussen de 17 en 23% Joodse etniciteit ligt de waarheid in mijn geval denk ik.

Veel succes verder met je zoektocht!

Uitgeschreven lid - 11 aug 2019 - 13:59

Ik vermoedde al langer dat wij Joodse voorouders hadden op grond van verhalen van mijn oma en moeder. In 2016 deed ik de test bij 23andme. Ik ben toen ook begonnen met het maken van een stamboom op My Heritage (die nu bestaat uit zo'n 5500 personen). Ik kon echter geen enkel spoor vinden aan mijn grootmoeder's kant. Ik heb mijn moeder ook laten testen bij 23andme. Daarnaast heb ik alle resultaten en GedCom geupload naar FTDNA, Geni, Geneanet, GedMatch, DNALand etc. Op alle platforms kreeg ik duidelijke signalen van zowel Ashkenazisch als Sefardisch Joodse ancestry. Mijn moeder en ik hebben ook honderden Joodse DNA Matches/Relatives maar geen enkel groter dan 42cM (dus slechts halve 3e graads en 4e graads verwanten of nog verder). Contact met deze matches leidde helaas tot niets.

Ik ben vorig jaar lid geworden van die FB groep en daar kreeg ik hulp van Wim Penninx, een professor in de astronomie die ook expert is in DNA genealogie en met name Joodse DNA genealogie. Hij heeft ook de site https://jewishdna.net/. Hij raadde me aan om ook mijn oom (moeder's broer) te laten testen bij FTDNA, een Y-DNA 67 test. En daaruit bleek onomstotelijk dat zijn YDNA Ashkenazisch Joods en wel Levitisch was (R1a-CTS6/Y2619). Mijn oom stamt dus in directe paternale lijn af van een Ashkenazisch Levitische Jood. Nu was de bet-betovergrootvader van mijn moeder en oom onbekend. Mijn protestantse bet-betovergrootmoeder heeft dus een verboden relatie gehad met een Joodse man en daaruit is mijn bet-betovergrootvader geboren, in 1808 in Woerden. Hun eerste kind is doodgeboren.

Samen met Jeff Wexler van https://sites.google.com/site/levitedna/home, Wim Penninx en  Dr. Meir Gover ben ik nu aan het zoeken naar wie onze onbekende Joodse voorvader precies was maar dit is erg lastig. Veel Joodse voorouders veranderden hun naam en religie uit angst voor vervolging en er zijn maar weinig (volledige) records van Ashkenazische Joden uit die tijd en eerder omdat zij arm en berooid uit Oost-Europa moesten vluchten. Daarnaast betreft het een zeer endogame gemeenschap. Iedereen is wel ergens aan elkaar verwant; vandaar de vele DNA matches.

De beste optie zou zijn als ik mijn oom's Y-DNA test zou upgraden naar de "big-Y" bij FTDNA maar dit is erg duur en kan ik mij voorlopig niet veroorloven. Verder blijf ik onderzoek doen naar Joden in Utrecht, Kamerik en Woerden uit die tijd en ik blijf proberen contact te zoeken met Joodse DNA Matches. Ik zal mijn mysterieuze Joodse voorvader ooit vinden zodat hij zijn verdiende plek kan krijgen in onze stamboom... We hebben wel een idee wie het mogelijk zou kunnen zijn. Als mijn oom die big-Y test heeft laten doen kan ik vragen of een directe mannelijke afstammeling van die bewuste persoon ook een big-Y test wil doen; als zij matchen, is dat het bewijs en heb ik hem gevonden.

Als je dit verder wilt onderzoeken, zou ik eerst ook (een van je) ouders laten testen (autosomaal) en als het kan een broer of zus. Zoveel mogelijk familieleden. Dan alle resultaten uploaden naar alle mogelijke DNA platforms en -sites. Een stamboom bouwen. Kijken op welke chromosomen en segmenten je Joodse DNA zit en vergelijken met matches. Eventueel een mannelijk familielid (vader, broer, oom) een Y-DNA test laten doen bij FTDNA. Veel lezen over DNA genealogie en Joodse DNA ancestry. Succes!

https://www.dutchjewry.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Jews

https://www.jewishgen.org/

http://www.maxvandam.info/

Liesbeth Ninteman - 11 aug 2019 - 14:40 (laatst bijgewerkt 11 aug 2019 — 14:49 door auteur)

@ME, heldere uiteenzetting en mooi verhaal. Heel herkenbaar op veel punten. Denk je dat je je onbekende Joodse grootvader gaat vinden? Ik hoop het voor je!

Liesbeth Ninteman - 11 aug 2019 - 14:56


Hartelijk bedankt voor de zeker waardevolle tips. Ook zonder deze test was ik al heel lang op zoek naar mijn Joodse roots van moeders kant.Heb contact gehad met een rabijn die gezocht heeft naar familie documenten maar die bleken vernietigd te zijn. De match met mijn zus, daar kreeg ik de melding halfzus bij of nicht. Ik ga al jullie waardevolle tips zeker uitproberen

karin zimmerman - 11 aug 2019 - 15:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu