stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » onlinenaamlijsten van Belgische soldaten WOI in Nederland opgelost



Profiel afbeelding

Wie kan helpen aan onlinenaamlijsten van Belgische soldaten die geînterneerd zijn in Nederland WOI.

 

Thanks

Driesen 8456 - 5 mar 2025 - 08:19 (laatst bijgewerkt 5 mar 2025 — 10:18 door moderator)

Ik heb nooit een kant en klaar overzicht gezien. Een aardige start op https://www.uitdeoudekoektrommel.com/eerste-wereldoorlog/#Nederland

Hans Blondeel Timmerman - 5 mar 2025 - 10:16

Wellicht bekend:

Belgische militaire geïnterneerden in Nederland 1914-1918

Dan zijn in ieder geval de plaatsen bekend waar gezocht kan worden.

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 mar 2025 - 10:48

Neem eens contact op met Nederlands Instituut Militaire Historie. Wellicht kunnen zij je op weg helpen door te verwijzen naar bepaalde archieven.

Zelf onderzoek doen | Nederlands Instituut voor Militaire Historie

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 mar 2025 - 10:52

--- Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_vluchtelingen_in_Nederland_tijdens_de_Eerste_Wereldoorlog , en dan vooral de speciale paragraaf 'Militaire vluchtelingen', met een opsomming van kazernes en tentenkampen. Er waren ongeveer 33.000 Belgische militairen in Nederland geïnterneerd. Zie https://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/militairen-vlucht/index.htm , citaat: "De over de Nederlandse landsgrenzen gevluchte militairen werden ondergebracht in, vanwege de mobilisatie, een aantal leegstaande kazernes in Nederland: " [met vervolgens een opsomming]. 

-- In de literatuur, bronnen zoals de oude-kranten/tijdschriften-databank Delpher, en elders op internet, worden de burgers en militairen niettemin vaak samen als groep behandeld: simpelweg gegroepeerd als "Belgische vluchtelingen" of "Belgische uitgewekenen." Zie bijv. https://www.wereldoorlog1418.nl/herinneringen-vluchtelingen/ .

U kent wellicht al het overzicht op de website van de Heemkundige Kring 't Sireentje https://sireentje.be/genealogie/wereldoorlogen/eerste-wereldoorlog/wo-i-nederland/ , dat bijvoorbeeld leidt naar een registratie uit Harderwijk: https://europeana1914-1918.s3.amazonaws.com/attachments/211391/18553.211391.original.pdf ; en misschien kent u ook het voorbeeld specifiek voor de provincie Zeeland: https://www.zeeuwsarchief.nl/database-belgische-vluchtelingen-online/ 

--- Naast het direct al onderzoeken van de archief-websites van regionale historische centra, streek- en stadsarchieven e.d., voor de véle plaatsen die u bij Wikipedia genoemd ziet... (dezelfde gemeentelijke diensten die burgerlijke stand en bevolkingsregisters bijhielden, legden ook registraties aan van Belgische vluchtelingen, waarvan nog veel is bewaard gebleven!) ...is ook het eerst een verkennend onderzoek doen in de "Nederland-brede" archief-website Archieven.nl altijd de moeite waard. Zie bijvoorbeeld deze zoekactie, in het zoekscherm op de website https://www.archieven.nl/nl/ , met als trefwoorden / zoekterm "Belgische vluchtelingen"  :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar -meer specifiek- natuurlijk is ook bijvoorbeeld "Belgische militairen" een uitstekende zoekterm om archiefcollecties op dit gebied, literatuur e.d. op het spoor te komen. Alles ziet er veelbelovend uit... 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Veel succes! 

Frank Posterholt - 6 mar 2025 - 00:06 (laatst bijgewerkt 6 mar 2025 — 00:23 door auteur)

Hoi Johnny,

aan de reactie van Frank Posterholt zou ik nog het volgende willen toevoegen:

Ik ben zelf al eens aan zo'n overzicht met naamlijsten begonnen, maar deze heb ik bij lange na niet afgemaakt.

Archieven.nl is zeker een goed startpunt, alleen zou ik mijn zoekterm wijzigen in Belgi* (met de asterisk achter de i). De zoekterm is dan wel vrij breed, maar zo heb je het meeste succes om het merendeel van de naamlijsten te vinden. Bij het zoeken is het belangrijk om dan alleen de resultaten te openen die zich bevinden in inventarissen van gemeente(besture)n, daar kun je doorgaans deze naamlijsten vinden. De meeste andere zoekresultaten zullen vaak ruis zijn.

Bovendien kan je op Archieven.nl alleen zoeken in de inventarissen van archieven die met het systeem "MAIS Flexis" van De Ree werken, dat is denk ik zo'n beetje de helft van alle Nederlandse archieven.

Een ander groot deel werkt met Memorix van Picturae (bv. Regionaal Archief Tilburg, Erfgoedcentrum Zutphen, West-Brabants Archief, Erfgoed Leiden en omstreken, Stadsarchief Amsterdam en Regionaal Archief Alkmaar) of met Atlantis van DeventIT (bv. Erfgoed 's-Hertogenbosch, Regionaal Archief Nijmegen, Gemeentearchief Barneveld, Erfgoed Enschede en Stadsarchief Delft). In het geval van de archieven die werken met Memorix of Atlantis zal je steeds de eigen websites van die archieven moeten bezoeken, daarvoor bestaat geen platform zoals Archieven.nl.

Daarnaast kan je voor Drenthe, Friesland en Groningen wél zoeken door alle inventarissen van veruit de meeste gemeentearchieven daar. Zie daarvoor Drents Archiefnet, Fries Archiefnet en Groninger Archiefnet.

Bovenstaande methode heb ik bijvoorbeeld ook toegepast om mijn overzicht archiefbronnen doodsoorzaken Nederland te maken. Er gaat veel werk in zitten, je kan er goed twee dagen meerdere uren mee bezig zijn. Mocht dit alles je te complex zijn, dan zou ik óf iemand inhuren die ervaring heeft met archiefonderzoek in Nederland, of ik zou het er bij laten zitten. Je kan natuurlijk wel alle Nederlandse archieven mailen met jouw vraag (dat is ook veel werk), maar mijn ervaring leert dat dan de helft niet de moeite neemt om met je mee te denken.

Als je wil weten welke archieven er in Nederland allemaal zijn, kan je gebruikmaken van het overzicht dat Jan Kruidhof van het Noord-Hollands Archief eens maakte.

Hopelijk ben je hiermee wat op weg geholpen. Alvast veel succes!

Groet,

Indie

Indie van Lieshout - 6 mar 2025 - 09:16 (laatst bijgewerkt 6 mar 2025 — 09:19 door auteur)


Thanks

Driesen 8456 - 8 mar 2025 - 12:05







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu