Hallo allen,
Weet iemand waar ik het hoofdgeld van Bleiswijk en Zevenhuizen kan vinden?
Alvast bedankt,
Jasper
Van veel plaatsen is het hoofdgeld van 1622 eenvoudig niet bewaard gebleven.
Als dat wel zo is, en het is bewerkt/getranscribeerd en gepubliceerd,
dat zou het hier vermeld moeten zijn: https://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html
Maar dat blijkt dus niet het geval te zijn.
Dag Jasper,
Misschien bedoel je dit: Nationaal Archief: 3.01.51 Inventaris van het archief van Adriaan Steenis, ontvanger van de personele quotisatie over de dorpen en kleine steden van Holland, (1678) 1745-1753
Het archief bestaat uit zeventiende en achtiende eeuwse stukken inzake belastingen: stukken betreffende de inning van de 100e en 200e penning en plaatsgewijs geordende rekeningen van de personele quotisatie (een belasting naar draagkracht) over de dorpen en kleine steden van Holland.
Hieronder bevinden zich onder andere Zevenhuizen en Blijswijk.
Michaël
Dat is inderdaad wat ik bedoel Jan.
Van andere dorpen heb ik het hoofdgeld vrij gemakkelijk kunnen vinden, maar die van Bleiswijk en Zevenhuizen niet. Ik denk dat ze helaas gewoon niet bewaard gebleven zijn. Ik had al zo'n vermoeden, jammer.
gr. Jasper
Jasper, zoals Jan al zei, van veel plaatsen is het niet bewaard gebleven. Zie deze inleiding:
De Staten van Holland en West-Friesland verdeelden in 1621 het hele gewest in ressorten; in elk ressort werd een stad aangewezen die de opdracht kreeg de kohieren op te stellen, de belasting te heffen en deze vervolgens aan Den Haag af te dragen. Binnen elk ressort fungeerde een Commissie van Toezicht, bestaande uit burgemeesters van enkele steden uit andere ressorten; geen enkel ressort kon dus een beetje gaan sjoemelen ten voordele van de inwoners van het eigen ressort. Van elk kohier moesten twee exemplaren worden gemaakt; één exemplaar ging naar Den Haag en het andere bleef ten kantore van de incassant, de hoofdstad van het ressort. Van enkele ressorten zijn de kohieren vrijwel compleet bewaard gebleven: die van Leiden, van Gouda en van Schiedam; van sommige andere nog enkele delen
Rijnlandse onderzoekers zijn vooral verwend dus, met een complete set van kohieren die bij ELO bewaard zijn gebleven. Over jet exemplaar dat "naar Den Haag" ging heb ik geen idee, ben er nooit wat over tegengekomen. Incidenteel kunnen er nog meer exemplaren zijn. Van Noordwijk bijvoorbeeld is er een exemplaar inj de Dorpsrekening bewaard.
Als vuistregel kun je dus noteren dat van de dorpen binnen Rijnland er hoofdgeldkohieren zijn. Bleiswijk en Zevenhuizen vallen on der Delfland neem ik aan (heb het niet nagezocht), die zijn er dan niet. Ook niet alles binnen Rijnland: Hillegom wordt van de Bollenstreekgemeenten node gemist. Dat viel voor de belastingheffing dan weer onder Haarlem.
groeten, Frans