stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » erkenning



Profiel afbeelding

In het geboorteregister van een van mijn voorouders staat in de kantlijn naast de geboorteaangifte, dat hij op zijn 17e erkend is door zijn moeder. Wat kan hiervan de reden zijn?

Anja1910 - 18 jun 2024 - 10:13

L. Loef - 18 jun 2024 - 10:21

Een moeder is veelal niet aanwezig bij de geboorteaangifte. Wel de vader. Echter als er geen aangifte door de vader wordt gedaan dan moet de moeder het kind later wel erkennen. Dat kan een paar weken na de geboorte zijn, maar ook veel later. Vaak dan getriggerd door bepaalde omstandigheden bv als de zoon een oproep voor de militie krijgt of als de dochter gaat trouwen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 18 jun 2024 - 10:23

Geboorte-aangiftes werden ook gedaan door vroedvrouwen als de vader afwezig was of daartoe niet in staat. Mijn oma was een schippersdochter en niet alle, maar toch een aantal van de kinderen uit dat gezin zijn aangegeven door de vroedvrouw, omdat de vader afwezig was. Ikzelf ben ook aangegeven door de vroedvrouw, omdat mijn vader op zee zat. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 12 jul 2024 - 13:42

mogelijk was de moeder ten tijde van de geboorte minderjarig en de vader onbekend en werd het aangegeven door 1 van haar ouders. dit was ook zo bij mijn overgrootmoeder

Bertus Nijenhuis - 17 jul 2024 - 16:33 (laatst bijgewerkt 17 jul 2024 — 16:34 door auteur)


Buitenechtelijke kinderen dienen door de moeder erkend te worden om wettelijk in aanmerking te komen voor de nalatenschap van zijn/haar moeder. Het al of niet aanwezig zijn van de vader bij de geboorteaangifte bepaalt niet dat een moeder haar kind moet "erkennen", bij de geboorteaangifte dient altijd aangegeven te worden dat het kind in een huwelijksrelatie is geboren.
Vaak wordt een buitenechtelijk kind bij het huwelijk van zijn/haar moeder met haar partner (al of niet de biologische vader van het kind) erkend. Dit wordt dan in de huwelijksakte vermeld en veelal wordt dan bij de geboorteakte van het kind deze erkenning bijgeschreven. Indien het buitenechtelijk kind niet wordt erkend bij een eventueel huwelijk van de moeder, moet voor de erkenning door de moeder een aparte erkenningsakte te worden opgemaakt.  

Wim van Egmond. 

W.J. van Egmond - 19 jul 2024 - 15:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu