stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » hoe zoek je info over een bedrijf



Profiel afbeelding

Hallo,

Ik heb ontdekt bij welk bedrijf mijn grootvader werkte. hoe begint een zoektocht naar meer info over het bedrijf? het lijkt niet meer te bestaan. 

het gaat om een financieel kantoor uit Amsterdam aangeduid met "F. Glasbergen J.Hzn." ik heb gezien dat het o.a. gevestigd is geweest op Herengracht 244 te Amsterdam. Hoe kom ik achter meer informatie?

Groet

Willem Kossen

Willem Kossen - 26 sep 2023 - 10:40

Raadplegen van het handelsregister, waar ieder bedrijf sinds 1921 wordt ingeschreven. Indien het bedrijf al voor 1921 als vennootschap bestond staat dat in het vennootschapsregister.

448 Handelsregister Amsterdam (Noord-Hollands Archief) - Noord-Hollands Archief

Voor meer info: gebruik de chat van het Noordhollands archief. Werkt uitstekend.

Een wat uitgebreider overzicht vindt u hier .  Weliswaar gaat dat specifiek over Zuid-Holland maar hetzelfde geldt voor de andere provincies min of meer.

mvg-Ben

Ben Wegman - 26 sep 2023 - 11:00 (laatst bijgewerkt 26 sep 2023 — 11:08 door auteur)

kranten [hier] (Delpher)

Janna vE - 26 sep 2023 - 11:03

Hans Blondeel Timmerman - 26 sep 2023 - 11:03

Hoi Willem,

misschien is het beter om de vraag te stellen welke informatie je wil opzoeken? Voorbeeldje:

  • De oprichtingsakte -> indien een naamloze vennootschap, vind je deze in de notariële archieven, voor andere ondernemingsvormen is dat wat genuanceerder (bv. maatschap, commanditaire vennootschap en vennootschap onder firma worden doorgaans bij onderhandse akte opgericht)
  • Registratie bij de Kamer van Koophandel -> in het archief van de Kamer van Koophandel
  • Faillissementsdossier (indien van toepassing) -> bij de (arrondissements)rechtbank van het arrondissement waarin het bedrijf gevestigd was
  • Hinderwetvergunning (wss. niet van toepassing) -> in het archief van het gemeentebestuur vind je zogenaamde Hinderwetvergunningen die moesten worden aangevraagd om het bedrijf in te richten met bepaalde werktuigen, bv. bij slagerijen, bakkerijen en productiefabrieken (textiel, metaal, etc.)
  • Kadastrale kaart / legger -> in het archief van het gemeentelijk kadaster en via de Kadaster Archiefviewer kan je de kadastrale kaart en legger van (de eigenaar van) het bedrijf bekijken
  • Leveringsakte en hypotheekakte -> in de notariële archieven kan je de akte vinden waarbij het betreffende pand werd aangekocht en - indien van toepassing - middels een hypotheek werd gefinancierd

Het is dus makkelijker om uiteen te zetten wat je wil weten of om te vragen wat er allemaal te achterhalen valt, dan kan ook gerichter een antwoord worden gegeven om je verder op weg te helpen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout - 26 sep 2023 - 11:26


Het is in ieder geval al een oud bedrijf. Ik kwam ham Frans Glasbergen Jan-Hendrikszoon, commissionair in effecten,  (vluchtig zoekend op Delpher) al in 1881 tegen. Misschien ook nog wel oudere vermeldingen.

Liesbeth Niepoort - 27 sep 2023 - 11:16 (laatst bijgewerkt 27 sep 2023 — 11:19 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu