@ Ien Lejeune,
Als www de enige bron van informatie zou zijn voor genealogische onderzoekers kom je beslist een eind weg. Maar er zijn meerdere bronnen nodig om tot een goed en verantwoord werkstuk te komen. Daarom lijkt mij verwijzen naar www in combinatie met vele handen niet essentieel , omdat laatste instantie ook veel specifieke archiefbronnen helpt ontsluiten die niet allemaal in www terechtkomen.
Zie VeleHanden > Projecten > Overzicht
mvg-Ben
@ Ien: Aan wat achter een betaalmuur verdwijnt werk ik ook niet mee.
De meeste projecten komen/zijn echter gratis beschikbaar.
Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan "Volkspetitionnement 1878" (scans Nationaal Archief, te doorzoeken via openarch.nl), maar ook aan bijvoorbeeld de bevolkingsregisters van verschillende gemeentes in Fryslân (te doorzoeken via allefrriezen.nl, openarch.nl en WWW).
Een heel groot project is "alle Amsterdamse akten": het archief van de Amsterdamse notarissen. De gegevens hiervan zijn te doorzoeken via het Stadsarchief Amsterdam, openarch.nl en WWW.
Ben ik van bewust @ben hun website heb ik doorzocht vandaar ook mijn vraag.
Ik weet heus de weg in de wirwar van genealogische bronnen.
Dank voor de Intel @anneke 2.jij begrijpt wat ik bedoel.
Ik ben op zoek naar de sterfdata van mijn ouders.
GJA van Raaij
EM van Raaij - Burger
Helaas zie ik dit topic nu pas en weet niet of er naar aanleiding van het besluit van BZK nog actie is ondernomen.
Wat mij wel opvalt in het besluit van BZK is dat ze correct aangeven dat om een verzoek tot openbaarmaking van de index op de pk's gaat maar in hun argumentatie het over alle informatie in het centraal archief van overledenen hebben en dat gebruiken om tot een negatief besluit te komen. De index is natuurlijk maar een zeer beperkte toegang tot dit centraal archief van overledenen en je zou de vraag kunnen stellen of de index daar wel volledig deel van uitmaakt. Het gaat bij de Who om de inhoud niet om de opzoek "tools". De vraag is of enkel de naam en geboorte datum en plaats al voldoende is om af te schermen, BZK stelt dat het gaat om de bescherming van de nazaten en familieleden van de overledene. Als er in de index een match is zal alsnog de inhoudelijke informatie bij het CBG conform de diverse regelingen opgevraagd moeten worden.
Het Stadsarchief Amsterdam biedt al jaren een index op de Archiefkaarten aan. Voor levenden bestaat die uit volledige voornamen, achternaam en geboortejaar. Blijkbaar is dat volgens de AVG een acceptabele praktijk. Ten minste, er is tot nu toe nog geen bezwaar tegen gemaakt, of zo'n bezwaar heeft niet tot wijziging van de praktijk geleid.
Michaël