stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Genealogie: Schilderijen (w.o. Jouvenaar) en andere Erfstukken (w.o. Schoenmakersleest)



Profiel afbeelding

Na het overlijden van mijn vader (2001) hebben wij als 4 kinderen individuele voorkeurlijsten voor de boedelverdeling gehanteerd. Hieronder een paar schilderijen/etsen waarvan de achtergronden meestal alleen bij onze overleden ouders bekend waren. Tenzij zij zich ooit terloops tijdens hun leven daarover hadden uitgelaten.

Om de zoveel tijd komt er wel eens weer een ter sprake met de vraag: Wie heeft die of heeft een foto? Vandaag Havenzicht Delfshaven, plaats waar vaders ouders 1932 - 1934 woonden.

Ook genealogisch onderzoek en meestal met een link naar een vroegere woonplaats of adres, dat er vrijwel nooit op staat!

Martin Jongkoen - 2 aug 2022 - 18:44 (laatst bijgewerkt 19 aug 2022 — 16:05 door auteur)

Wat wil u weten? Iets over Delfshaven of een afbeelding uit de periode dat uw ouders daar woonden? Kijk dan eens in het Rotterdams archief. Daar is op het gebied van foto's, schilderijen, etsen e.d. heel wat te vinden.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 3 aug 2022 - 16:18

Het was meer een tip of algemeen aandachtspunt voor/bij genealogisch onderzoek. Ik hoor er nooit over.

Bij onze ouders blijkt het voor een van beiden, voor hun huwelijk, bijzondere betekenis te hebben (gehad).

Slechts recent had dit betrekking op een schilderij van  Delfshaven.

Ik heb bij de RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (met foto) de vraag gesteld of er bijzonderheden over de schilder bekend zijn. Handtekening is nauwelijks te ontcijferen.

Martin Jongkoen - 3 aug 2022 - 17:20 (laatst bijgewerkt 3 aug 2022 — 18:27 door auteur)

Oude albums zijn een ramp. Er werden fotootjes ingeplakt zonder naam er bij. Familiestukken, zoals schilderijen, we vroegen er niet naar of het werd ons verteld en we waren te jong om er echt belangstelling voor te hebben. Ene oor in en het andere uit in veel gevallen. Denk dat wij ervan kunnen leren. Optekenen wat je nog weet, foto's van bijschriften voorzien. Zo kon mijn opa, die kapitein was bij de KPM, prachtige verhalen vertellen over wat hij meemaakte tijdens zijn vaartochten. Sommige herinner ik me nog, andere niet meer. Zo stom dat ik ze nooit heb opgeschreven.
Nicolette

Nicolette Jentink - 3 aug 2022 - 17:52

Precies wat ik bedoel.

Bij ons 4 kinderen met andere opmerkingsgaven en geheugens.

Ter illustratie mijn vraag over schilderij met havenzicht Delfshaven: Wie heeft dat?

Broer: Zegt me niets!

Zus: Ik! Mailt foto. N.B.: Ma noemde het Delfshaven.

Broer: Oh dat, natuurlijk ken ik dat!

Martin Jongkoen - 3 aug 2022 - 18:00 (laatst bijgewerkt 3 aug 2022 — 18:03 door auteur)

Mijn moeder was 8 jaren dementerend. In 30-er jaren nam ze veel familiefoto's met haar Boxje.

Een halfjaar voor haar overlijden nam ik met haar de foto's door en kon ze alle (nooit bijgeschreven) namen noemen. 1 maand voor haar overlijden kon ze met pijn en moeite nog 1 naam noemen.

Martin Jongkoen - 3 aug 2022 - 18:09

Dat er verschillende geheugens zijn, is logisch. De polite loopt daar regelmatig tegenop  bij het horen van getuigen. Dan hebben we nog te maken met familie verhalen, vaak opgetuigd om de waarheid te verbloemen. 
Soms denk ik: "Kon je in een seance maar werkelijk die overledenen oproepen en hen persoonlijk vragen hoe het zat". 
Nicolette

Nicolette Jentink - 3 aug 2022 - 23:03

In ons geval (ten dele) ondervangen door 2 video-interviews (2001)  door mij met mijn vader en mijn moeder een grootoudersboek (sinterklaascadeau 1990) voor haar kleinkinderen invulde.

Martin Jongkoen - 4 aug 2022 - 08:31 (laatst bijgewerkt 5 aug 2022 — 09:35 door auteur)

Zo'n 60 jaar geleden vertelde mijn zus, dat lopend voor familiebezoek aan grootouders Ezechiel Jongkoen (Gouda 1891 - Rotterdam 1959) x Gouda 1914 Martina Arnoldina van Oostenrijk (Gouda 1894 - Rotterdam 1971) bij haar een schoenhak los ging.

Opa ging naar boven om die te repareren en gaf daarbij zo harde klap dat beneden in de woonkamer de lamp naar beneden kwam.

Pas een paar jaar geleden redeneerde ik:

1. Gebruikte opa een schoenmakersleest?

2. Het is toch niet gebruikelijk om een schoenmakersleest in huis te hebben?

3. Betovergrootvader Ezechiel Jongkoen (Gouda 1831 - Gouda 1897) was een aantal jaren schoenmaker. Was de schoenmakersleest een oud Erfstuk?

Martin Jongkoen - 4 aug 2022 - 13:34 (laatst bijgewerkt 4 aug 2022 — 13:37 door auteur)

Zo ongebruikelijk was het niet om schoenmakersleest in huis te hebben. Weet niet meer wie hem in huis had, maar ergens in de familie heb ik zo'n leest ook gezien. 
Maar gezien het beroep van betovergrootvader zou de leest best bij hem vandaan gekomen kunnen zijn. Misschien had opa wel het één en ander van zijn vader geleerd en deed hij wel vaker klusjes aan de schoenen van het gezin. Mijn schoonvader was de kleinzoon van een kleermaker, hij kon beter broeken persen dan wie dan ook. Geleerd als jongetje bij opa. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 4 aug 2022 - 23:16

Tijdens de 2 videointerviews (2001) zei mijn vader (85) " Nou moet ik het goed zeggen..."

Diverse zaken bleken later bij onderzoeken in o.m. rechterlijke archieven exact te kloppen. Een ijzeren geheugen, waarmee ik erfelijk ben belast.

Martin Jongkoen - 5 aug 2022 - 09:33 (laatst bijgewerkt 5 aug 2022 — 09:36 door auteur)

Vandaag ontving ik onderstaande reactie van Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD). Mijn zus vindt het de kosten van een kunsthistorisch onderzoek niet waard.

From: info 
Sent: Friday, August 5, 2022 10:36:18 AM
To: 'Martin Jongkoen' 
Subject: RE: Gegevens schilder bekend? 

 Beste meneer Jongkoen,

 Hartelijk bedankt voor uw email.

U bent van harte welkom om zelf onderzoek te doen bij ons. Het RKD heeft een uitgebreide kunsthistorische bibliotheek, een grote collectie beelddocumentatie, vele kunstenaarsarchieven en andere collecties die u kunt raadplegen. Via onze website kunt u onze databases doorzoeken en uw bezoek voorbereiden. 

Daarnaast kunt u uw kunstwerk laten onderzoeken door een conservator van het RKD. Meer informatie over deze dienst vindt u op deze pagina: https://rkd.nl/nl/diensten-en-producten/kunsthistorisch-onderzoek. Houd er rekening mee dat het RKD geen taxaties verricht en alleen Nederlandse en Vlaamse kunst beoordeelt. Tevens behandelt het RKD alleen kunstwerken voor de eigenaar of de instantie die de eigenaar officieel vertegenwoordigt. Wij berichten u over de benodigde onderzoekstijd en kosten. Nadat u heeft ingestemd met ons voorstel en wij de betaling hebben ontvangen, beginnen wij aan het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Indira Huliselan
Medewerker Frontoffice
Afdeling Service & Publiek
 

Jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022
mei - november 2022

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag

www.rkd.nlFacebookTwitterLinkedInInstagram 

De Stichting RKD is niet verantwoordelijk voor onjuiste en/of onvolledige informatie van een verzonden e-mail, noch voor niet tijdige ontvangst daarvan. De Stichting RKD kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele verspreiding van computervirussen.

Van: Martin Jongkoen 
Verzonden: woensdag 3 augustus 2022 14:48
Aan: info 
Onderwerp: Gegevens schilder bekend?

L.S.,

Onze ouders bezaten dit schilderij en het zou een havenzicht Delfshaven betreffen. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Vaders ouders woonden 1932 - 1934 in Delfshaven en het schilderij hing vermoedelijk al vanaf mijn ouders huwelijk 1948 of in hun 2e Rotterdamse woning 1953 bij hen.

Alvast bedankt voor uw moeite

Met vriendelijke groeten,

Martin Jongkoen

Martin Jongkoen - 5 aug 2022 - 19:44 (laatst bijgewerkt 5 aug 2022 — 20:04 door auteur)

Voor degenen die niet ingelogd zijn kan de foto van het schilderij ook via deze link worden bekeken: 

 

Het kerkje is de St Antonius Abt gezien vanaf de Buizenwaal in Delfshaven. Vergelijk de foto halverwege de pagina Delfshaven (calus.nl). De kerk is gesloopt in 1922 (in de tekst staat ook één keer 1933, maar dat lijkt mij minder waarschijnljjk hoewel het goed zou passen in de periode dat je grootouders daar woonden)

Met alle respect voor de emotionele waarde, maar het lijkt me geen groots schilder.  Ik lees "Jovanaar". Een nogal onbekende naam; ik vind één naamgenoot, een musicus, hier en nog één die iets met Rotterdam! heeft, hier. Misschien kan je met deze laatste proberen contact op te nemen om te vragen of hij honderd jaar geleden een familielid had die schilderde.

sprangers - 5 aug 2022 - 23:12 (laatst bijgewerkt 17 aug 2022 — 12:13 door auteur)

Als je er echt meer van wil weten, ga er mee langs het Rotterdams archief of ga naar kunst en kitsch. Het Rotterdams archief helpt je in 1e instantie waarschijnlijk gratis en een kaartje voor Kunst en Kitsch kost 5 Euro.
Nicolette


 

Nicolette Jentink - 6 aug 2022 - 09:37

Mijn zus vindt het de kosten van een kunsthistorisch onderzoek niet waard.

Heel verstandig.

Frank Fransz - 6 aug 2022 - 10:05


Mijn zus vindt het de kosten van een kunsthistorisch onderzoek niet waard.

 

Ik heb het gratis gedaan! Zie mijn toevoegingen in mijn post van gisteren 23:12

sprangers - 6 aug 2022 - 12:37

Beste Sprangers,

Bedankt voor je informatie resp. speurwerk.

Jovenar kent weinig vermeldingen op het internet en helemaal niet in het stadsarchief Rotterdam.

Wel echter Jouvenaar met o.m. geboorten te Delfshaven en Schoonderloo in 1872 en mijn grootouders woonden 1932 - 1934 aan de Schoonderloosestraat. Meubelmaker aan de Korte Pannekoekstraat; gezin 31/10/1873 verhuisd naar den Haag,

RKD kent Jovenar noch Jouvenaar.

Martin Jongkoen - 6 aug 2022 - 13:10 (laatst bijgewerkt 6 aug 2022 — 14:45 door auteur)

Reactie van mijn zus:

Oh ja wat goed!!! Het klopt idd. Wat leuk!!! Eerst checkte ik de torenspits en die bleek al te kloppen, maar die foto van de achterkant a/d waterkant klopt ook. Echt leuk.

Ik zal die info printen en a/d achterkant van het werk plaatsen.

MJ:

Uit een uitgebreide stamboom (genealogie online) van de familie Jouvenaar (oorspronkelijk uit Zwitserland) blijkt die ook voorkwamen in mijn huidige woonplaats Zwolle en vorige Winterswijk.

Martin Jongkoen - 7 aug 2022 - 12:37 (laatst bijgewerkt 7 aug 2022 — 12:38 door auteur)

Aardig die enthousiaste reactie van je zus!

Als de schilder inderdaad Cornelis Johannes Jouvenaar was (Delfshaven 1871 - Den Haag 1944, winkelier in meubelen) dan vind je hier zijn foto.

Een beetje artistiek figuur met zijn vlinderdasje! Ik denk dat een winkelier in meubelen ook wel talent kan hebben als amateur kunstschilder. Is het schilderij toevallig op een houten paneel i.p.v. canvas? Overigens was zijn vader Jacobus ook meubelmaker en is hij de mogelijke schilder; hij woonde immers als volwassene in Delfshaven.

PS. Onder mijn link hierboven 'winkelier in meubelen', vind je heel veel tegenwoordige (althans in 2010) familieleden. Wellicht kan je met hen contact opnemen om te informeren naar de kunstschilder in de familie!

sprangers - 7 aug 2022 - 12:57 (laatst bijgewerkt 7 aug 2022 — 13:23 door auteur)


Antwoord op vraag of schilderij op houten paneel is gemaakt kan even duren.

Registratie voor Scheveningen Site loopt, maar of ik daarmee gemakkelijk met bijv. Cees Jouvenaar in contact kom is de vraag. Was 2006 actief.

Martin Jongkoen - 8 aug 2022 - 14:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu