Hallo allemaal. Ik zit al een tijdje met de vraag over de vermelding van leeftijden in aktes. Jongman, jongedochter, betekent niet eerder getrouwd, maar tot welke leeftijd was iemand een jongedochter of jongman? En wordt het daarna bejaarde vrijer of vrijster?
Een zelfde soort vraag heb ik bij de overlijdensregistraties in de impostregisters. Een jong kind werd ingeschreven als 'kind van', maar vanaf welke leeftijd werd de eigen naam van het kind vermeld?
Een zelfde soort vraag heb ik bij de overlijdensregistraties in de impostregisters. Een jong kind werd ingeschreven als 'kind van', maar vanaf welke leeftijd werd de eigen naam van het kind vermeld?
Is het niet zo dat er in de aktes gebruik gemaakt wordt van "kind van" omdat er geen doop of naamgeving heeft plaatsgevonden?
Bij jm / jd dacht ik dat dit ongeacht leeftijd is. Een eerste trouw op hoge leeftijd was sowieso ongebruikelijk.
Volgens mij is de vraag niet eenduidig te beantwoorden. Afhankelijk van regio, van de persoon die de inschrijving deed. Althans ik heb er nooit echt een duidelijke lijn in kunnen ontdekken. Soms kom je begraven kinderen tegen met naam, maar vaker zonder. Ook gedoopte kinderen. Als er al regels waren werden ze mijns inziens niet altijd op dezelfde wijze geïnterpreteerd. Net als het dragen van mondkapjes tegen corona (onder de neus, onder de kin, op het hoofd).
In Goudriaan komt de volgende inschrijving voor:
Pieter Cornelis de Leeuw, jm. van Nieuwland, won. Ottoland oud 30 jaar tr. 6-3-1667 Goudriaan Truijcken Leenderts, oude dr. van 78 jaar, van Goudriaan .
De schrijver hiervan moet met de omschrijving jongedochter geworsteld hebben.
De termen jongeman en jongedochter bij huwelijken zijn in principe niet aan leeftijd gebonden. Ze worden gebruikt om bruidegom en bruid te onderscheiden van hen die eerder getrouwd waren en in vrijwel alle gevallen weduwnaar of weduwe waren. Het kan gelezen worden als: niet eerder gehuwd. Maar aan indicatie voor een leeftijd kan er niet aan verbonden worden.
Bij een begraafregistratie moet je altijd in gedachten houden dat die in werkelijkheid vaak niet een registratie was van het overlijden en de daarop volgende begrafenis, maar een boekhoudkundige registratie. Werd er geld voor ontvangen of niet. Dat maakt die registratie soms zeer onvolledig. Ik noteerde ooit de begraafdatum van een verre "oudtante". Niet doordat haar naam werd genoteerd, maar wel wie het geld betaalde. De inschrijving was die van de schoonmoeder van de molenaar. In dat dorp was maar een molenaar, dus kon ik beredeneren om wie het ging.
Zo wordt vaak vermeld, de vrouw van, de weduwe van, het kind van. Ook daar kun je geen indicatie van een leeftijd aan ontlenen. Voor de persoon die de notitie maakte was van belang van wie hij het geld had ontvangen, niet wie er begraven werd.
Zo had ik er nog niet naar gekeken, als een boekhoudkundige registratie. Dat verklaart een heleboel. Dank je wel!
Eigenlijk is het een heel mooie term, jongedochter/man. dank je wel voor je reactie.