stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Doopakte in Zeeuws Vlaanderen 1712 opgelost



Profiel afbeelding

Kan iemand mij helpen bij het lezen van deze akte? Ik denk dat Maria is geboren op 5 april. Maar de namen van de ouders en de getuigen kan ik niet goed lezen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Renee Hollenberg - 5 apr 2024 - 21:03

In welke plaats speelt dit?

G. Karssenberg - 5 apr 2024 - 21:13

Het is in Hontenisse

Renee Hollenberg - 5 apr 2024 - 21:18

Wat is dan de vindplaats (op welk internet-adres) van die akte, zodat wij kunnen meekijken om te helpen?

Alleen maar een opmerking: kijk uit, u leest hier niet over een geboorte, maar over een doop; het is geen geboorteakte (van de overheid), maar een doop-inschrijving in een kerkboek, waarin kerkgenootschappen bijv. doop, trouw, begraven en lidmaten optekenden... 

De burgerlijke stand (die levensgebeurtenissen in geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten noteerde) kwam in die streek pas later: "Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen - In oktober 1795 werd Zeeuws-Vlaanderen onderdeel van het Franse keizerrijk. Nog geen jaar later werd de burgerlijke stand officieel ingevoerd. De eerste aktes werden opgemaakt eind september 1796. Vlissingen was nog een uitzondering: de stad werd in 1807 veroverd door de Fransen. De eerste Vlissingse aktes zijn van 8 april 1808... In de rest van Zeeland, en in de loop van dat jaar in heel Nederland, werd de burgerlijke stand in 1811 ingevoerd. De eerste akte die op 1 januari 1811 werd opgemaakt in Zeeland is er een in het geboorteregister."   https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/invoering-van-de-burgerlijke-stand 

Frank Posterholt - 5 apr 2024 - 21:23 (laatst bijgewerkt 5 apr 2024 — 21:37 door auteur)

Hoi, het is inderdaad een doop. Ik kijk altijd via https://genver.nl/zl/dtb0675.htm De DTB boeken zijn vervolgens te lezen op familysearch.org, zo ook dit boek.

Renee Hollenberg - 5 apr 2024 - 21:59

Goed, maar als het de bedoeling is dat wij als "helpers" mee kunnen kijken, want u geeft geen richting RK of Hervormd aan: welke uiteindelijke pagina bij FamilySearch is het dan?

Frank Posterholt - 5 apr 2024 - 22:19

Maria is gedoopt op 5 april. Haar ouders zijn Henricus Camhaert en Joanna Laureijs. getuigen: .......... Claesens en Catharina Jansens. 

Bij een volgende vraag graag een (aanklikbare) link naar de inschrijving.

genver is trouwens nogal verouderd, wordt al sinds 2013 niet meer bijgehouden (in familysearch is dus meer te vinden dan genver aangeeft). Je kunt dan ook beter via familysearch zelf zoeken: [hier]

Anneke 12 - 5 apr 2024 - 22:29 (laatst bijgewerkt 5 apr 2024 — 22:32 door auteur)

Ik lees Brixius Claesens

ChrisvD - 5 apr 2024 - 22:57

Tsja...  https://www.zeeuwsarchief.nl/onderzoek-het-zelf/archief/?mivast=239&mizig=862&miadt=239&miview=tbl&milang=nl&misort=last_mod%7C%7Casc&mip3=Lauriers 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En... https://gw.geneanet.org/ronwau?n=laureijs&oc=&p=joanna 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En... https://gw.geneanet.org/fastuijts?n=vael&oc=&p=jacobus 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En... https://gw.geneanet.org/fastuijts?lang=nl&pz=benjamin+anton+pieter&nz=stuijts&p=marie&n=cammaert 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mevrouw, met alle respect, een vriendelijk verzoek:  zou u voortaan, als u weer een vraag heeft, zelf (direct, ongevraagd, uit eigen beweging) zoveel mogelijk informatie die u zelf al beschikbaar heeft (wie, wat, waar, wanneer; familieverband, andere betrokkenen; vindplaats incl. precieze internet-adres, enz. enz.) in uw bericht erbij willen schrijven, zodat de lezer --degene die tenslotte u misschien iets vérder kan helpen-- meteen precies dezelfde uitgangspunten kan hebben als u?  Dank u wel.

't Zou heel ergerlijk zijn als iedere keer weer onnodig uren/dagen tijd verloren gaat, de lezers hier telkens maar alles 'zelf uit moeten zoeken', en anderen bij de bericht-plaatser (die notabene zelf de vragende partij is) steeds maar 'elk woord eruit moeten trekken.' Wie iets vraagt, moet anderen op wég helpen met aanwijzingen, om zelf verder geholpen te kunnen worden...   Namens de anderen: bij voorbaat alvast heel hartelijk dank!

Frank Posterholt - 5 apr 2024 - 23:49 (laatst bijgewerkt 6 apr 2024 — 00:19 door auteur)


Goedemorgen allemaal

Dank u wel voor al deze informatie!

Mijn vraag betrof slechts het ontcijferen van het plaatje dat ik had meegestuurd, zodat ik verder kon puzzelen.

Nu heb ik een vertaling en een antwoord op de puzzel. waarvoor alle dank!!

Renee Hollenberg - 6 apr 2024 - 07:08







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu