beste Allen,
Graag zou ik wat meer info willen hebben over dhr Abraham Henriquez de Barrios
geboren in Cadiz- Spanje in 1650
daarna loopt alles dood.
heeft iemand suggesties om verder te gaan
gr,
Sherida de Barrios
Beste Jan,
hij is in 1677 getrouwd hoor in A;dam
gr,
sherida
Beste Jan.
Thx alvast voor de info maar hoe weet ik wie zijn ouders waren dan/
gr,
sherida
Misschien staan de namen van zijn ouders in de huwelijksakte (de afbeelding daarvan kon ik niet vinden), maar als hij als Jood in Spanje is geboren rond 1650, dan houdt het hier waarschijnlijk gewoon op.
1677 is op zich al een mooi stuk terug in de tijd; veel mensen (waaronder ik) komen gewoon niet zo ver terug.
Zelfs als zijn ouders hem (onder dwang) christelijk hebben laten dopen, dan is dat waarschijnlijk niet te achterhalen, want de doopboeken van Cadiz schijnen niet verder terug te gaan dan 1738. De boeken van voor die tijd zijn verloren gegaan.
Den 26 d. [juli 1677] compareerden als voren Manuel Henricques de Barrios, alias Abram Henricques Parera, van Kadix, koopman, out 27 jaren, ouders doot, geast. met Aron de La Sai; [ende] doña Leonora de Castero, alias Sara de Castero, van Antwerpen, out 26 jaren, op de Swanenburghsloodt, geas. met ouders consent.
[Getekend:] Manuel Hen. de Barrios, alias Abrm. Hen. Pereyra; doña Leonor de Castro, alias Sara de Castro.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QV-RKM5
Er zijn natuurlijk nog wel andere bronnen dan doopboeken e.d.: testamenten, contracten, etc.--rechterlijke en notariële bronnen. Zowel in Amsterdam als in Cadiz.
Hoe en of je daar iets vindt is een tweede, maar er is bijvoorbeeld een Archivo Histórico Provincial de Cádiz.
http://www.juntadeandalucia.es/cultura/archivos/ahpcadiz
Beste Allen,
heel erg bedankt voor jullie hulp.
ik ga alle tips ook nagaan hoor
gr,
Sherida de Barrios
beste Jan,
betekent het dat ik zijn ouders moet zoeken via Abram Henriques Pereijra???
gr,
sherida
Sherida,
hij gebruikte twee namen, dus het lijkt me verstandig om hem onder allebei die namen te zoeken. Als je er echt serieus mee aan de slag wilt, zou ik eerst maar eens in Amsterdam gaan kijken, wat er verder allemaal over hem te vinden is. Dat zou best veel kunnen zijn. Die ouders lopen in die tussentijd niet weg.
succes.
Kijk ook eens in "Transportakten" van Amsterdam - met de aankoop door Abraham Pereira in de Breestraat en op het Waterlooplein - in de jaren 1650 tot 1664.
Beste G.Karssenberg, die fout maakte ik ook eventjes. Tot ik me realiseerde, dat Abraham is geboren omstreeks 1650, maar misschien is het familie. Het gaat om panden, liggend in het blok tussen de Jodenbreestraat en het latere(!) Waterlooplein
groeten, Jan
beste Jan,
Waarom heette iemand eerst de Barrios en daarna Pereira
ik bedoel wat is de reden daarvan
gr,
sherida de barrios
Beste Sherida,
Ik hoop dat ik het antwoord op Uw vraag goed en correct beantwoord over waarom er twee verschillende namen worden gebruikt. Het is namelijk zo dat de joden vanaf 1492 hun geloof in het Spaanse Koninkrijk officieel niet mochten belijden. Dat gebeurde natuurlijk evengoed wel "stiekem" in huiselijke kring, maar zeker niet naar de buitenwereld toe. Je had dus een joodse naam binnen de eigen gemeenschap, in dit geval "Abram Henriques Pereijra" en een officiele "christelijke" naam in dit geval dus Manuel Henriques de Barrios. Zo kon je je als Jood in Spanje toch vrij onopgemerkt bewegen en een redelijk bestaan opbouwen. Je moest het zeker niet aan de grote klok hangen. Een aantal Spaanse en Portugees Joodse families is in de zeventiende eeuw geëmigreerd naar de Lage Landen, waar zij vrijerlijker om mochten gaan met hun geloof en dus ook hun joodse naam konden gebruiken. Zoek je in Spanje naar de familie in notarisakten e.d., dan raad ik je aan om op de naam De Barios te zoeken. Zoek je in Joodse bronnen (géén idee of die zo ver terug in de tijd reiken in Spanje), zoek dan op de naam Pereira (komt volgens mij best vaak voor!). Zoek ook maar eens op wikipedia naar "Cryptojodendom", dat geeft je een aardig inzicht of op internet naar de term "converso" of "maranen". Vandaar dus twee verschillende namen.
Met vriendelijke groet,
Dhr. Guido A. Klaase
Beste hr Klaase,
Heel erg bedankt voor de uitleg,
Ik ga gelijk aan de slag ermee.
Mvgr,
Sherida