stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Spaanse roots familie Kadiks (Kades-Kaddes-Kadix)



Profiel afbeelding

Ik ben al geruime tijd bezig met de stamboom van de familie Kadiks  (Kades-Kaddes-Kadix) Een van de verwanten vertelde mij dat zijn halfbroer Sam Kadiks (inmiddels overleden) ook bezig was geweest met een stamboom en dat deze terug ging tot de roots in het Spaanse Cadiz. Heeft iemand informatie over deze stamboom?

 

------------

Teli is aangepast en topic verplaatst naar het juiste forum.

Moderator 11.25 uur.

Tanja van der Woud - 5 mei 2015 - 11:16

Renee - 5 mei 2015 - 11:23

De familienaam Kaddes is in 1812 aangenomen door Israel Moses. Het gezin woonde eind 18e eeuw in Heinenoord. Zie huwelijks bijlagen Hillegersberg 1829 t/m 1838 image 747 en volgenden voor meer informatie. Is een Joodse familie. 

A.M. Butterman

A.M. Butterman - 5 mei 2015 - 17:26

Hallo Tanja,

wat leuk dat ik dit toevallig lees.

Ik stam van een Amsterdamse familie Chardet af, Franse Hugenoten, die daarvoor uit Spanje Cadiz afkomstig waren. Ik heb ze terug gezocht tot 1685 toen ze uit Sedan, Frankrijk gevlucht waren, op weg naar de stad Amsterdam. De mensen nu denken / dachten dat ze met Napoleon mee waren gekomen uit Frankrijk (???), maar daarvoor kwamen ze uit Spanje, weet iedereen te vertellen (gehoord van opa, enz.).

En inderdaad, ik heb de naam zien veranderen van Chardes en Chardez naar: Chardet, Kardet, Kardes, Kaddes, Schaardes, Schardot, Sardot, Kardot, enz...... (allemaal verschrijvingen)

Samuel en Abraham Chardez, twee broers (geweermakers) kwamen samen met hun Franse vrouwen naar Nederland en kregen kinderen, Rachel, Isaak, Daniël, Mozes, ... ja, deed me ergens aan denken. En er kwam een neef Abraham La Quinta getuigen bij een Protestantse doop, dat Spaans is voor "de rekening" !

Ik vermoedde dat de familie Sefardische Joden waren uit Spanje en dat heeft de familie zelf ook altijd gedacht, maar waar vandaan ? .... Toen ontmoette ik bij toeval een Joodse genealoge die de familie-geschiedenis kent. En zij vertelde me dat de familie van Cadiz, Spanje kwam (een Joodse familie) en dat ze eerst de Chades (van Cadiz) geheten hebben. En ik ben inderdaad in Amsterdam in de Portugees-Isrealitische gemeente in begin 1700 een Rachel en Mozes de Chades tegen gekomen, en ik vermoedde al dat dat verband hield, maar zeker weten deed ik het niet, totdat ik die Joodse genealoge ontmoette.

Ze vertelde me dat de familie vluchtte rond 1492 (Spaanse Inquisitie) naar Portugal en dat ze er daar een -r- tussen gezet hadden om niet als Joods op te vallen, vermoedelijk waren ze toen al nieuwe Christenen / Converso's = bekeerlingen / Marranos / Marranen (naar woord dat varkens betekent, zo door andere Joden genoemd). De Chades (= van Cadiz) werd toen Cha-r-des. Als familie Chardes hebben ze tot ongeveer 1497 in Portugal kunnen leven toen ze weer moesten vluchten. Toen zijn ze gevlucht naar Frankrijk, Bordeaux (Hugenoten stad), van waaruit de familie zich over Frankrijk verspreidde, meestal in Hugenoten steden (La Rochelle) waar ze redelijk veilig waren voor de Katholieken, tot dat ze ook daar weer moesten vluchten. In Frankrijk hadden ze hun naam al verfranst van Chardes en Chardez (alhoewel ze vaak nog zo genoemd werden in NL, ook Chardais ben ik tegen gekomen in trouw-akten en doop-akten van de fam.) naar Chardet en zo heten ze nu nog steeds.

Dit moet volgens mij echt familie van elkaar zijn, kan niet anders. Echt ontzettend leuk !

Groetjes van Recia (een nazaat van Daniël Chardet en Elisabeth Salomons in Amsterdam).

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 01:25

p.s. De familie Chardes / Chardez voorheen de Chades (van Cadiz) heeft ook een hele lange tijd in Galicië, Spanje gewoond, vlak voordat ze naar Portugal vluchtten, volgens de Joodse genealoge waar ik helaas geen tel. nr. meer van heb  :(

Groetjes, Recia.

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 01:37

Dank je René,

Ik had Israel wel als vader gevonden maar info over zijn naam had ik niet gevonden Ook zijn huwelijksinformatie is mij onbekend, dus ik ben een klein stapje verder.

Volgens andere informatie zou de familie op het Noordereiland hebben gewoond.

Groet,

Tanja

Tanja van der Woud - 8 mei 2015 - 15:53

Beste Recia,

met interesse heb ik deze geschiedenis gelezen.

Ik moet toch even kwijt, dat Cadiz in het frans Cadix heet, en geen Chades. Verder denk ik niet, dat het in 1492 volstond om een R in de achternaam op te nemen, om niet als Jood te worden herkend. Maar dat zijn details, die het grotere plaatje niet behoeven te verstoren.

Het is hoe dan ook werkelijk een prachtig verhaal, dat laat zien, hoe je door nauwgezet onderzoek ruim vijf eeuwen terug in de tijd kunt komen. En anders: se non è vero, è ben trovato.

vriendelijke groet,

Jan

Jan Clavaux - 8 mei 2015 - 16:44

Hoi Jan,

het was ook niet in Frankrijk dat Cadiz, Chades (Gades) genoemd werd, maar in Cadiz zelf. En ook daar werden namen vaak verschreven, net als vroeger ook hier in NL gedaan werd door de ambtenaren. De spelling stond toen immers nog niet vast, dat kwam pas na 1811 door Napoleon.

http://www.centromelkart.com/cadiz

The original city name in Phoenician, Gadir, means walled city. It evolved into the Greek Gadira, then the Latin Gades, and even Qadis under moorish rule. For this history, people from Cádiz are known as gaditanos. Cádiz is said to be founded by Hercules, whose name was Melkart.

http://www.ancient.eu/Gades/

Gades (modern-day Cadiz, Spain) was an ancient city located on the island of Erytheia, northwest of Gibraltar at the tip of the Iberian Peninsula and is believed to be one of the most ancient cities still standing in Western Europe. Gades became a battleground for control of the western Mediterranean Sea between the Phoenicians and Carthaginians.

Vriendelijke groet, Recia.

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 17:09

Nog even naar enkele aktes van de familie gezocht en de naam werd ook geschreven als Khades en Khardes, -Kh-, -Ch- werd vaak gebruikt voor een G was mij opgevallen. En er werd zo wie zo vroeger al snel ergens een -h- tussen gepland. Heb ik ook bij andere families gezien. Ik heb al heeel wat families uitgezocht sinds 1996, helaas alleen nog maar in Nederland, het buitenland vind ik te moeilijk.

Groet, Recia.

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 17:15

Hallo Recia,

dus zij heetten de Chades, toen zij in Cadiz woonden. Nu begrijp ik het. Maar zoals ik al zei, dat zijn details.

vriendelijke groet,

Jan

Jan Clavaux - 8 mei 2015 - 17:16

Dit vond ik net toevallig, Gades werd dus inderdaad ook als Cades geschreven: "Cades signifies one who came from Cadiz". https://www.houseofnames.com/cades-family-crest

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 17:28

Hoi Jan,

het gebeurde ook na 1811 nog wel eens, mijn eigen opa schreef zijn naam als Scheermeijer en zijn bloedeigen neef schreef hem als Scheermeyer, maar het waren wel neven. Ach, what's in a name ?!  ;)  En ik heb voorouders uit Amsterdam waarvan 2 broers allebei in de Amsterdamse Jordaan gingen wonen (1752), de een noemde zich Hessels van achter en de andere broer noemde zich Hesseling en ook wel Hesselinck, de uitgang -inck en -ing betekent niets anders dan "zoon van ..." in het Oost-Nederlands, net als -s en -sz. En nu alle twee de families maar roepen dat ze absoluut niet aan elkaar verwant zijn, ha, ha, ha, ik weet wel beter. Ze hebben allebei 1 over-over-opa Hessel Dirksz.

Dus wat betreft die Kades / Kaddes / Cades / Chades, ... het zou zomaar kunnen !  :)

Groetjes, Recia. 

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 17:36

Maar even on topic,
zoals A.M. Butterman al schreef: De familienaam Kaddes is in 1812 aangenomen door Israël Moses.

Vóór die tijd droeg hij geen "achternaam" wat kenmerkend is voor asjkenazische joden (afkomstig uit Duitsland, Polen, etc). Een ander verschijnsel, dat waarneembaar is bij deze groep, is dat ze zich niet alleen in de steden vestigden, maar ook op het platteland, waar ze vaak aktief waren als veehandelaar of slager. (Israël was dan ook koopman, zijn zoon Salomon was vleeshouwer). Bij sefardiem (joden afkomstig uit Iberië) zie je dat zelden of nooit.

De reden waarom Israël Moses zich Kaddes of Kaddis noemde valt waarschijnlijk nooit meer te achterhalen.
Er bestaat een klankverwantschap met het jiddische woord kaddesh of kaddish (קדיש), wat de naam is van een van de belangrijkste joodse gebeden, min of meer te vergelijken met het christelijke Onze Vader, maar er zullen meer verklaringen te bedenken zijn.
De verklaring, dat de voorvaderen van Israël Moses uit Cadiz kwamen, en hij daarom deze naam koos, vind ik persoonlijk hoogst onwaarschijnlijk, maar iedereen mag van mij geloven wat hij wil.

vriendelijke groet,

Jan

Jan Clavaux - 8 mei 2015 - 20:17

Hallo allemaal,

als het hier om Ashkenazische Joden gaat dan is de kans inderdaad heel erg klein dat ze van Cadiz afkomstig zijn. Sefardische Joden zijn afkomstig van het eiland Sefarat, de oud-Hebreeuwse naam voor het Iberische Schier-eiland Spanje en Portugal. Ik ging er automatisch van uit dat het hier om Sefardiem ging omdat de naam Cadiz genoemd werd, maar ook ik sluit me hierbij bij Jan z'n mening aan. De achternaam heeft een veeel grotere kans om van het gebed "het Kaddish" afkomstig te zijn. En ik weet iets van het Jodendom af, ga elke Sjabbat n.l. naar Sjoel (de Synagoge). Sorry, maar dan sluit het verhaal over mijn Sefardische voorouders niet aan op de familie die Tanja onderzoekt.

Groetjes van Recia.  

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 20:45

Het is al te laat: https://www.geni.com/people/Israel-Moses/6000000018646528001

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Je zal jezelf maar Robert M noemen. Maar dat is een ander verhaal.

Jan Clavaux - 8 mei 2015 - 22:17

Hallo Jan,

Bedankt voor de reactie betreffende Israël Moses. Het wilde verhaal over Spanje en Portugal leekt mij te veel van het goede, vandaar mijn korte reactie om te zoeken naar de huwelijks bijlagen in Hillegersberg. Daar staat de naamsaanneming in. Zijn waarschijnlijk oudste dochter Elisabeth is volgens haar overlijdensakte geboren in Trier ca 1777. Zijn vrouw volgens overlijdensakte ook ca 1751. Het huwelijk zal denk ik ook in Duitsland gesloten zijn.

Van Duitsland laatste kwart 18e eeuw naar Heinenoord (Hoeksche Waard) en ca 1800 naar Hillegersberg. In Heinenoord zijn verschillende kinderen geboren waar geen registratie van is. Het beste is de burgerlijke stand akten van Hillegersberg via zoekakten op zoeken en goed door lezen. Van Israël Moses en zijn vrouw Belia Salomons/Levij zal moeilijk verder iets van ouders of verdere familie zijn te vinden. Contact opnemen met een Heimatverein in Trier is misschien een mogelijkheid. Ik heb dat voor andere Joodse families wel gedaan en soms komt er nog weleens resultaat uit.

Arie M. Butterman 

A.M. Butterman - 8 mei 2015 - 22:30

Ha, ha, ha ... de tam tam gaat snel in genealogie-land, hè ?!  ;)  Ik zit ook op Geni, ik zal die RvK wel zeggen dat het allemaal op een misverstand gebaseerd is, misschien kan dit nog ongedaan gemaakt worden op Geni. En in het uiterste geval verwijder ik die tekst bij Israël Moses op Geni zelf wel, Jan.

Groet van Recia.

Recia Bruggeman-Toth - 8 mei 2015 - 23:13

Sorry, was dubbel verstuurd

Tanja van der Woud - 11 mei 2015 - 18:54

Geachte heer,

Kunt mij helpen aan een kopie van de huwelijkacten en bijlagen van Israel Moses die in Hilligersberg te vinden zouden zijn?

Met vr. groet,

Tanja

Tanja van der Woud - 11 mei 2015 - 19:03


Beste Jan,

Gezien jouw uitleg over het verschil tussen  Ashkenazische en de Sefardische joden. Veel leden van de familie Kaddes, Kadix of Kadiks zijn inderdaad in de vleesverwerkende sector werkzaam. Heb je een tip over eventuele literatuur waaraan ik dit kan staven. Dit omdat ik het dan eventueel verantwoord in mijn inleiding kan noemen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik jouw verklaring niet acceptabel vind.

met vr.gr.

Tanja

Tanja van der Woud - 11 mei 2015 - 19:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu