stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Waar is Jacob Ruiter *1887 Tjalleberd (Aengwirden) gebleven? opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar meer informatie over Jacob Ruiter, geboren op 15 september 1887 te Tjalleberd (Aengwirden). Hij is een zoon van Harmen Jans Ruiter (1848-1914) & Maria Jacobs ten Hoeve (1843-1926).

 

Uit het huwelijk zijn daarnaast de volgende kinderen bekend, waarvan slechts één trouwde:

- Pietje Ruiter, geboren op 17 december 1875 te Tjalleberd (Aengwirden), overleden op 12 januari 1937 te Heerenveen. Ongehuwd

- Jantje Ruiter, geboren op 22 september 1876 te Tjalleberd (Aengwirden), overleden op 6 maart 1967 te Heerenveen. Ongehuwd

- Janke Ruiter, geboren op 25 maart 1883 te Tjalleberd (Aengwirden), overleden op 14 september 1940 te Heerenveen. Ongehuwd

- Grietje Ruiter, geboren op 13 mei 1891 te Luinjeberd (Aengwirden), overleden op 27 april 1936 te Huizum. Was gehuwd met Jan de Ruiter (1888-1973), geen kinderen. 

 

Uit 1907 is een Militieregister van hem bekend, waarbij hij vrijgesteld wordt wegens klierziekte in belangrijke graad en verplaatsing of tegennatuurlijke beweeglijkheid van de knieschijf.

Zijn laatste vermelding in het bevolkingsregister is samen met zijn zussen en ouders in Luinjeberd (tot 1920). Daarna vind ik niks meer van hem terug. 

RNieuwenhuis - 2 mei 2024 - 19:11 (laatst bijgewerkt 2 mei 2024 — 20:36 door auteur)

Prachtige vondsten al, tot nu toe!

Niet een antwoord op uw vraag, maar: denkt u er wel aan, dat u als genealoog/stamboom-onderzoeker (in uw eigen aantekeningen/vondsten, en bij de communicatie met ánderen, zoals hier op het forum) in principe steeds de officiële gemeentenaam zou moeten gebruiken, zoals die gold ten tijde van het feit (geboorte, huwelijk, overlijden, wonen, enz.) ? 

Anders stuurt u uzelf en anderen waarschijnlijk op een dwaalspoor. Je kunt in de alledaagse spreektaal best zeggen: 'Hij is geboren in Tjalleberd', maar een genealoog moet toch echt de officieel geldende gemeentenaam van die tijd aanhouden als geboorteplaats, zoals die ook voor zal komen in paspoorten, geboorteakten, andere documenten van de overheid, enz. enz.  In dit geval: Aengwirden.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tjalleberd en https://nl.wikipedia.org/wiki/Aengwirden : "Na de inlijving bij Frankrijk ging Aengwirden op 1-1-1812 op in de nieuw gevormde gemeente Tjalleberd. De naam [...] op 1-10-1816 gewijzigd in Aengwirden [...] gemeentehuis [...] in Heerenveen. [...] In 1934 [...] toegevoegd aan de nieuw ingestelde gemeente Heerenveen.")

De échte naam van de plek (woonplaats, dorp, buurtschap, stad) waar iets daadwerkelijk gebeurde (wonen, trouwen, enz.), zoals je die als normaal mens van dag tot dag gebruikt, is puur leuk als welkome extra-informatie die u kunt verzamelen/noteren, maar dat is niet de kern. 

U kunt het vergelijken met het gebruik van namen: dat iemand bijvoorbeeld in de dagelijkse praktijk zelf de roepnaam Kees-Jan gebruikte is allemaal leuk en aardig (als welkome extra-informatie), maar als genealoog/stamboom-onderzoeker moet u toch voorál zekerstellen dat u zijn officieel gekregen voornamen, Cornelis Johannes, noteert; precies hetzelfde: zoals die ook voor zal komen in paspoorten, geboorteakten, andere documenten van de overheid, e.d. --- Idem-dito: een mevrouw Josephina Adriana de Vries die getrouwd was met een mijnheer Rob Jansen zal zich misschien zelf "Fien Jansen" of "Ria Jansen - de Vries" hebben genoemd, maar als genealoog ben je bóvenal geinteresseerd in het noteren van de echte, eigen familienaam en de officieel gekregen voornamen: De Vries, Josephina Adriana (alles wat u over dat gebruik van de naam nog méér te weten komt is leuk, maar dan als bónus, als extraatje). 

_______________

Op deze pagina https://www.ruitersporen.nl/stambomen/genealogy.php?jjr#BM6451 staat het gezin Ruiter/Ten Hoeve vermeld, met Jacob *15-9-1887 als kind nummer #4. Jacob mag dan 'spoorloos verdwenen' zijn na zijn vermelding in het bevolkingsregister van ca. 1920, maar na het overlijden van kind nummer #3, Janke, in 1940, ondertekent hij namens zijn broers en zussen, dus Jacob was in elk geval in september 1940 in leven:  

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Veel succes nog! 

Frank Posterholt - 2 mei 2024 - 19:37 (laatst bijgewerkt 2 mei 2024 — 21:15 door auteur)

Ik zal de Gemeente Aengwirden toevoegen, de eerste keer dat ik hier op gewezen word. Als je anders een snelle check doet op Tjalleberd, kom je ook uit op Aengwirden. Bij sommige bevolkingsregistraties wordt de geboorteplaats inderdaad aengwirden gebruikt, maar bij andere is regelmatig ook gewoon de plaats van geboorte.

Uw manier van communiceren komt op mij ietwat belerend over, erg jammer. Ik heb bovendien nog nooit gehoord van het feit dat  ''een genealoog moet toch echt de officieel geldende gemeentenaam als geboorteplaats aanhouden''. Nergens staat ook dat een genealoog verplicht is dit te doen, dus ik hoor graag waar u deze informatie vandaan heb. 

RNieuwenhuis - 2 mei 2024 - 20:35 (laatst bijgewerkt 2 mei 2024 — 20:49 door auteur)

Hmm... ik zie helemaal geen bedankje voor die extra "sprong" van pakweg 20 jaar tot 1940? Nou ja.

We zijn hier állemaal om hopelijk met de hulp van anderen meer informatie te vinden ( = iets erbij 'leren'), dus mij een 'belerende manier van communiceren' verwijten... tsja. Schrik er eerder van dat niemand hier ooit op gewezen heeft (offic. gemeentenaam, enz.), want dat is de gewone, professionele manier om te werk te gaan, en niet een enorme chaos/puinzooi te maken van het stamboom-onderzoek. Maar goed, het is natuurlijk een vrij land, en u "moet niets" --- doe vooral wat u wilt. Van mij hoeft u niets aan te nemen... 

( https://blog.coret.org/2016/11/ondersteuning-bij-invoer-van-een-juiste.html )

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 ( https://www.yory.nl/voer-plaatsnamen-consequent-in-je-stamboom/ )

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nog een prettige avond, dan maar.

Frank Posterholt - 2 mei 2024 - 21:38

Uw stuk van 1940 uit de krant had ik nog niet eerder gelezen, dank daarvoor. 

Uit uw bronvermelding zie ik vooralsnog nergens staan dat het verplicht is de gemeentenaam aan te houden als officiële geboorteplaats in plaats van de geboorteplaats. In mijn verwerking van gegevens staat daarnaast altijd een verwijzing naar de gemeente, na de geboorteplaats. Dus bijvoorbeeld: ''Luinjeberd, Aengwirden, Nederland''.

RNieuwenhuis - 2 mei 2024 - 22:21


Uiteindelijk toch zelf weten te vinden, ongehuwd overleden op 17 oktober 1971

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

RNieuwenhuis - 2 mei 2024 - 22:36







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu